Dikkat, bebeğiniz gıda alerjisi olabilir!

Şifa Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Çeltik, gıda alerjilerinde özellikle inek sütü alerjisinin giderek arttığını söyledi.

Gıda alerjilerinin 5 yaş altı çocuklarda yüzde 2-8 oranında ortaya çıktığını aktaran Çeltik, birçok anne babanın, bebekleri 5 yaşına gelene kadar gıda alerjileri ile mücadele etmek zorunda kalındığını anlattı.
 
Henüz anne sütü dışında ek gıda almayan bebeklerin gıda alerjisi olmayacağının düşünüldüğünü ancak bu kanının yanlış olduğunu belirten Çeltik, bebeklerin anne sütüyle geçen bazı gıdalara karşı da alerjik reaksiyon gösterebildiklerini kaydetti. Bebeklerde ishal, kusma, kabızlık, vücutta döküntü, kaşıntı, tekrarlayan karın ağrıları ve kanlı dışkılama başta olmak üzere birçok belirtinin gıda alerjileriyle ilişkili olabileceğini ifade eden Çeltik, çoğunlukla 5 yaşına kadar bu şikayetlerin ortadan kalktığını ancak zamanında tedavi edilmediği durumlarda çocuk üzerinde kalıcı hasarlar bıraktığını söyledi. Gıda alerjisi sebebi olarak 8 besinin ön plana çıktığını belirten Çeltik, bunların süt, yumurta, soya, fıstık, fındık, ceviz, balık, kabuklu deniz hayvanları ve buğday olduğunu söyledi.
 
Henüz ek gıda almayan ve sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin de gıda alerjisi olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Çeltik, "Alerji her zaman çocuğun aldığı gıdaya bağlı olmayabiliyor. Özellikle ilk 3-4 ayda annenin yediği içtiği şeylere bağlı olarak sütünün içindeki bazı maddelere karşı da alerji gelişebiliyor. Örneğin anne fazla miktarda inek sütü ve ürünlerini tüketiyorsa oradaki bir maddeye karşı da bebekte alerji gelişebilir. Annenin tükettiği yumurta, soya, yer fıstığı veya mısır da bu alerjinin nedeni olabilir. Bu durumda anne sütünü yine kesmiyoruz fakat ilk aşamada annenin yediği şüpheli gıdaları, diyetten yaklaşık bir ay süreyle çıkarıyoruz. Bu arada eğer bebek düzeliyorsa bizim için bu hem tanı hem de tedavi olmuş oluyor." dedi.
 
SON ÇARE DUYARSIZLAŞTIRMA
 
3 yaşını geçmesine rağmen çocukta hala alerjik reaksiyonların görülmesi halinde farklı bir tedavi yöntemi uyguladıklarını kaydeden Çeltik, "Çocuk düzelmediği takdirde özellikle inek sütü ve yumurta gibi temel besinlere karşı hastayı alıştırma yöntemleri var. Yalnız bu biraz riskli; diyetten çıkardığımız gıdayla tekrar tanıştığı zaman çocukta ani bir anaflaktik şok gelişebilir. O nedenle o uygulama anne babalar tarafından değil, mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır. Yani çocukta belli gıdalara karşı duyarlılık ömür boyu sürecek düzeydeyse o gıdalar da vazgeçemeyeceğimiz gıdalarsa o zaman bu duyarsızlaştırma yöntemini uyguluyoruz." diye konuştu.
 
YUMURTA ALERJİSİ VARSA AŞILARA DİKKAT
 
Bazı çocukların yumurta sarısına alerjisi olduğunu da ifade eden Çeltik, "Yumurta sarısı riskli bir ürün. Bir çocukta daha önce yumurta sarısına karşı anaflaktik reaksiyon gelişmişse bazı aşıları da olmaması gerekiyor. Bu kişiler, özellikle grip aşısı ve benzeri çoğaltılmış yumurta embriyosu içeren aşıları olmamalıdır." dedi.
 
Cihan 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri