Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczacılar arasındaki soruna Danıştay nokta koyarken bu kez de tam gün yasası nedeniyle hekimlerle Sağlık Bakanlığı karşı karşıya geldi. Hekimler bugün Meclis'te görüşülmeye başlanacak Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) yapılan açıklamada vatandaşlar uyarılarak ''Bugün hastanelerin acillerinden başka hiçbir ünitesi çalışmayacak'' denildi.
GERÇEK HEKİM EYLEM YAPAR!
TTB Genel Merkezi'nde açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'Gerçek hekim eylem yapmaz' açıklamasına tepki göstererek, sağlık çalışanlarının, haklarını korumak için böyle bir eyleme yöneldiğini savundu. Bilaloğlu, bugün hemşiresinden, sağlık memuruna, taşeron işçisine kadar maaşlarının yeterli olmadığını, gelirleri ve işlerinin güvenceli olmadığını söyledi. Bilaloğlu, ''O halde gerçek doktor yarın (bugün) işi gücü bırakır, gerçekleri anlatır ama tehditlere pabuç bırakmaz. TTB, sağlık alanında örgütlü olan sendika ve derneklerle birlikte işi bırakıp, sağlık alanındaki gerçekleri anlatacak'' diye konuştu.
MUAYENE SÜRESİ DÜŞECEK
Bu arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hekim Hakları Derneği Başkanı Mehmet Bakar ise ''Kamuoyunu hekimler aleyhine yönlendirici ve tüm sorunların kaynağını yarı zamanlı çalışma düzenine yükleyen bir anlayışla hazırlanmış'' dedi. Bakar, bir hastaya ayrılan muayene süresinin 4-5 dakikaya düşmesinin hastaları asla tatmin etmeyeceğini ve ''tatmin edilmemiş hasta sendromuna'' yol açacağını söyledi. Bakar, tam performans çalışılması halinde bir doktorun ayda 12 bin TL kazanacağı ifadelerinin de hayali olduğunu, bir klinik şefinin bu parayı alması için yalnızca nöbetinin 130 saati bulması gerektiğini ileri sürdü.
BAKANLIK NE DİYOR?
** Doktor ya kamuda ya da muayenehanesinde çalışacak. Kamuda vermesi gereken hizmet için muayenehanesinde ayrıca para almayacak. Kamuda yapması gereken ameliyat için yine muayenehanesinde bıçak parası almayacak. ‘Muayenehaneye bir uğra’ devrini kapatıyoruz. Muayenehanesi olan hekim, özel hastanelerde de SSK’lı hastaya bakamayacak.
** Bugün Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir uzman doktorun temel maaşı 1.800- 1.900 lira civarında. Ek ödemelerle ortalama ücreti 6.500 lira oluyor. Biz temel ücreti artırıyoruz ve 3.000 liraya çıkarıyoruz. 3.000 lira garanti olacak. Ek ödemelerle, 6.500 lirayı aşacak bir ücrete ulaşabilecek.
** Doktorların maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit ek katkı yapılacak ve bu katkı emekli maaşlarına da yansıyacak. Pratisyen doktorların maaşı yüzde 43, uzman doktorların yüzde 71, klinik şeflerinin yüzde 80 oranında artacak.
DOKTORLAR NE DİYOR?
** Tam Gün Yasa Tasarısı’na tepki sadece 'hekimlerin muayenelerinin kapatılmasına ve tam gün çalışmalarına' yönelik değil. Yasa tasarısında sağlık çalışanlarının 250 saatten fazla ekstra mesai yapabilmesi mümkün görünüyor. Normal çalışma süresinin üzerine 250 saat daha çalışan doktorun verimi düşer ve hata yapabilir.
** Uluslararası Çalışma Standartları'na göre bir kişi yılda en fazla 270 saat ekstra çalışabilir. Tasarıyla bu süre bir ayda aşılabilir. Performans ödeme sistemi koşullarında 'ne kadar tetkik/ameliyat o kadar kazanç' anlayışına karşıyız" ifadesini kullandı.
** Hekimlerin 17 bin TL maaş almaları imkansız. Tasarının yasalaşması halinde bir hekim ortalama bin 400-bin 600 TL olan maaşının üzerine sabit döner sermaye ücreti eklenecek. Ancak bir hekimin 17 bin TL alabilmesi için günde 20 saat çalışması gerekiyor. Bir hekim 20 saat nasıl çalışsın?
Bugün