Filistin-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. 1,5 milyon Filistinli, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırılan Gazze'den özgür bir şekilde komşu ülkeye geçmeye başladı. Mısır'ın geçen ay aldığı karar doğrultusunda, kadın ve çocukların yanı sıra 18 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük erkekler daha önceden başvurmak şartıyla vizesiz olarak Mısır'a gidebiliyor. İlk iki saat içinde 175 kişi sınırdan geçti.
2005 yılında İsrail'in çekildiği Gazze, 2007 yılında Hamas'ın kontrolüne girmiş, bu da İsrail'in tüm dünyanın tepkisine rağmen Mısır'ın da yardımıyla bölgeye havadan, karadan ve denizden abluka uygulamasına sebep olmuştu. Son 4 yıl boyunca hastalar, işadamları ve diplomatlar dışında hemen hiçbir Gazzeli dışarı çıkamamıştı. Ekonomik hayat da İsrail'in izin verdiği ölçüler içinde devam etmişti. Ancak Hamas'ın göz yummasıyla açılan tüneller Gazze'nin dünyaya açılan kapısı haline gelmiş, bölgenin pek çok ihtiyacı bu tüneller yoluyla sağlanmaya başlanmıştı. İsrail, Hamas'ın Gazze'yi bir askeri üs haline getirerek topraklarına saldırı düzenleyeceğini öne sürüyor. 2008 yılı sonunda İsrail 22 gün boyunca Gazze'yi bombalamış, bölgenin alt ve üstyapısını yerle bir etmişti.
7 yıldır Gazze dışına çıkamadığını belirten öğrencilerden Halit Halaveh, "Abluka sadece seyahatleri ve malların girişini etkilemedi. Beyinlerimiz ve düşüncelerimiz de abluka altındaydı." diyor. Hamaslı yetkililer dün ilk iki saat içinde 175 kişinin Mısır tarafına geçtiğini ve hiçbirinin geri gönderilmediğini belirtti. Yetkililer, sınırda olağanüstü bir yığılma olmadığının da altını çiziyor. Gazze sınır yönetimi müdürü Hatim Avide, "Bugün Gazze için tarihi bir gün ve bundan sonra Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını ümit ediyoruz." diyor.
Ancak sınır kapısının açılmasına rağmen, Mısır'ın özellikle vizelere hemen cevap verememesi serbest geçişlerin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor. Gazzeliler, sınır kapısının açılmasının Mısır için de büyük ekonomik kazançlar sağlayacağının altını çiziyor. Ocak 2008'de, Hamas'ın sınırın belli noktalarını havaya uçurmasıyla Mısır'a hücum eden Gazzeliler, günlerce alışveriş yapmış, Sina Yarımadası'nda pek çok gıda malzemesi ve emtia karaborsaya düşmüştü.