Arap dünyasını, özellikle Kuzey Afrika'yı derinden etkileyen ve uzun yıllardır iktidardaki baskıcı rejimlerin teker teker devrildiği 'Arap Baharı'nın dünü, bugünü ve yarını İstanbul'da düzenlenen çalıştayda ele alınıyor.
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (BKDK) ve Georgetown Üniversitesi Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi'nce (ACMCU) düzenlenen 'Diktatörlükten Demokrasiye Geçiş' başlıklı çalıştay Avrupa, Amerika, Arap dünyası ve Türkiye'den 60'a yakın üst düzey katılımcıyı bir araya getiriyor. Basına kapalı olarak gerçekleşen çalıştay yarın sona erecek. BKDK koordinatörü İbrahim Kalın, çalıştayın üç ana başlığını "mevcut durumun analizi, nasıl bir gelecek vizyonu öngörüldüğü ve ne tür enstrüman ve araçlara sahip olunduğu" şeklinde sıraladı. Ardı ardına gelen halk devrimlerinin Araplarla ilgili insanların zihnindeki birçok efsane ve miti de yıktığını belirten Kalın, "Diktatörlerden kurtulundu ama geçmişin yapıları, eski müesses nizamın ana unsurları varlıklarını devam ettiriyor. Bunların değişimi zaman alacak." diye konuştu. Demokrasiye geçiş, demokratikleşme, sivil-asker ilişkileri, ekonomik kalkınma, hukukun üstünlüğü tartışmalarında Türkiye'nin birikiminin öne çıktığını söyleyen Kalın, "Başbakanımızın yakınlarda yaptığı Mısır, Tunus ve Libya ziyaretinde de çok net bir şekilde görülmüştü. Siyasi yelpazenin bütün aktörleri, Türkiye tecrübesini yakından merak ediyor, öğrenmek ve bu tecrübeden istifade etmek istiyorlar." dedi.
Katılımcılar arasında Libya'daki Milli Konsey'in başkanı Mustafa Abdülcelil, Mısırlı aktivist Ahmet Gaffur, ABD'de faaliyet gösteren İslami Araştırmalar Merkezi'nin (GALLUP) Başkanı Dalya Mücahid, Mısırlı yazar ve gazeteci Fehmi Hüveydi, İsviçre Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Temsilcisi ve Büyükelçi Jean Daniel Ruch, Kahire Türk Araştırma Merkezi Müdürü Tarık Abdülcelil, gibi isimler bulunuyor. Tunuslu lider Raşid Gannuşi de çalıştaya bugün katılacak.
Zaman