1-5 Kasım tarihleri arası yapılan şurada alınan kararlar Bakanlığın eğitim politikalarını belirlenirken göz önünde bulundurulacak. Şura kararlardan dikkat çekici olan bazıları şöyle:
ÖĞRETMENLİK ÜNİVERSİTESİ:
- Öğretmen yetiştirilmesi üniversite bazında ele alınmalı, öğretmenlik üniversitesi kurulmalıdır.
- Tüm öğretmenler kadrolu olmalı. Başarılı öğretmenler ödüllendirilmeli.
- Ortaöğretim alan öğretmeni ihtiyacı, öncelikle eğitim fakültesi ortaöğretim alan öğretmenliği mezunlarından karşılanmalı.
ÖZEL OKULA DESTEK:
- Eğitimde niteliğin artırılması amacıyla özel okullar teşvik edilerek sayıları artırılmalı, ailelere resmi okullardaki bir öğrenci maliyetinin yarısı kadar destek verilmeli.
- Okullar yapılırken daha verimli kullanılabilmesi için kullanıcıların fikirleri mutlaka alınmalı; bölge okullarının ortak kullanımına elverişli en az birer adet spor salonu, yüzme havuzu, tiyatro ve etkinlik salonu inşa edilmelidir.
- Okul binaları için geliştirilen tip projeler, bölgesel şartlara uygun tasarlanmalı; Türk mimari sanatının özelliklerini yansıtmalı. Estetik yönden motiflerle süslenmiş tasarımlarla öğrencilerde milli kimliğin oluşumuna katkı sağlanmalıdır.
- Sınıflarda klasik sıra düzeninden esnek ve modüler bir yerleşim düzenine geçilmelidir.
ZORUNLU EĞİTİM:
- Zorunlu eğitim öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak; 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere öğrencilere farklı ortamlarda eğitim almaya fırsat verecek şekilde 13 yıl olarak düzenlenmelidir.
- İlk ve ortaöğretimde orta vadede ikili öğretimden normal öğretime geçilmeli, öğle yemekleri okulda verilmeli. Sınıflar çağdaş ölçütlere göre (20-25 kişi) düzenlenmeli.
- Kız öğrencilerin ortaöğretime devamlarına ilişkin teşvikler artırılarak sürdürülmeli.
- Dersler ve haftalık ders saati sayısı azaltılmalı, teneffüs süreleri artırılmalı. Uygulama derslerine daha fazla ağırlık verilmelidir.
- Öğrencilerin devamsızlık ve terk nedenleri tespit edilip sistem içinde tutacak tedbirler almalı.
BÜTÜN DERSLER TÜRKÇE OLMALI:
- Milli güvenlik bilgisi dersi müfredatı yenilenmeli ve kadrolu öğretmenlerce okutulmalı.
- Ortaöğretimde yatay ve dikey geçişlerin yapılmasına imkan sağlanmalıdır.
- Öğrencilerin kitap taşıma yükünün azaltılması amacıyla; e-kitap, fasikül, kopartılabilir sayfalı kitap, her kitaba MEB’in internet sayfasından ulaşılabilmesi vb. uygulamalar yapılmalıdır.
- Bütün derslerin eğitimi Türkçe olmalı, bazı derslerin yabancı dille eğitiminden vazgeçilmeli.
- Sportif başarıya ulaşmak için yetenekli öğrenciler erken yaşta tespit edilerek takip edilmeli.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
- Değerler eğitimi konusunda önemli işlev gören “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersi çoğulcu bir anlayışla tüm öğretim kurumlarında daha etkin olarak okutulmalıdır.
- Anayasa’nın 24. maddesinin “Din kültürü ve ahlak eğitimi-öğretimi devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitimi-öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır” hükmü gereğince isteyen anne ve babaların çocuklarının ahlaki ve manevi değerlerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla seçmeli din eğitimi verilebilmesi için düzenlemeler yapılmalıdır.
TERÖRDEN ETKİLENENLERE ÖZEL İLGİ:
- Psikolojik danışma ve rehberlik alanında; “Ulusal Test Geliştirme” veya “Ulusal Ölçme ve Değerlendirme” birimleri kurulmalıdır.
- Risk altında ve dezavantajlı konumdaki çocukların tespiti yapılarak; terör, göç, madde bağımlılığı, parçalanmış aileler vb. risk faktörleri göz önünde bulundurularak önleyici rehberlik çalışmalarına ağırlık verilmeli, bu konuda disiplinler arası ekip çalışmaları mülki amirlerin koordinesinde hayata geçirilmelidir.
Haber Aktüel