Din ve aile sevgisizliği çocukları suça itiyor

Din ve aile sevgisi eksikliği, çocukları suça iten en büyük etkenler arasında gösteriliyor

Seyfullah Solak'ın haberi:

Bu önemli iki maneviyat duygusundan mahrum bırakılan çocukların birer suç makinesine dönüşebildikleri ifade ediliyor. Hukuksal Bakış Derneği Çocuk İzleme Birimi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emine Çetin, “Suça karışan çocuklar dikkatle incelendiğinde, aile ve din sevgisi eksikliği büyük etkenler arasında yerini alıyor; sevgiden mahrum bırakılıp, dışlanma duygusuyla karşı karşıya kaldıkları gözleniyor” dedi. 

Maneviyat eksiliğinin çocuk suçlu sayısında artışa sebep olduğu belirtildi. Hukuksal Bakış Derneği Çocuk İzleme Birimi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Emine Çetin, çocuk ve suç, çocukları suça iten faktörler, suçlu çocuklar, çocukların suça eğilimindeki istatistik raporları gibi çarpıcı konuları gazetemize açıkladı.

KÖTÜ MODELLER

Çocukları aileleri tarafından sağlanan yetersiz sosyalleşme, din ve aile sevgisi eksikliği, arkadaş ve çevresindeki kötü modellerin suç eylemine yönelttiğine dikkati çeken Çetin, “Bunun yanında okullardaki yetersiz eğitim, aile içi şiddet yahut sevgi saygı eksikliği, gelişme dönemlerinde yaşadıkları ruhsal travmalar (anne babanın boşanması, birinin ya da ikisinin ölmesi) gibi birçok kaynaklı sebeplerde çocukları suç eylemine yöneltebilmektedir” dedi.

YÜZ ŞÜPHELİDEN 25’İ ÇOCUK

Mala karşı işlenen suçlarda her 100 şüpheliden 25’inin çocuk ve bunlarda da yüzde 12’sinin kız çocuğu olduğunu belirten Av. Emine Çetin, suça sürüklenen çocuklar tarafından mala karşı işlenen suçların başında yüzde 80 oranla hırsızlığın geldiğini söyledi.

ARABADAN HIRSIZLIK

Çetin, “Arabadan yapılan hırsızlıkların yüzde 40’ını çocuklar gerçekleştiriyor. Yankesicilik suçlarının yüzde 42’sinde, araba hırsızlığında yüzde 27, yüzde 30’unda da evlerden hırsızlık suçlarını şüphelileri çocuk yaştakiler oluşturuyor. Gasp şüphelilerin yüzde 24’ü de yine çocuk” dedi.

CEZAEVİNDE YÜZ KİŞİDEN 4’Ü ÇOCUK

Şahsa karşı işlenen suçlarda her 100 kasten yaralama şüpheliden 17’sinin çocuk olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti; “100 cinayet şüphelisinden 9’u çocuk. Çocukların yüzde 80’i töre savunmasını yapıyor. Geri kalan yüzde 20’lik kısmındaki kasten adam öldürme suçları, uyuşturucu madde etkisi yahut anlık kızgınlıkla işleniyor. Cezaevindeki her 100 kişiden 4’ü çocuk. Cezaevinin yüzde 98’i erkek, yüzde 69 ise 16–18 yaş aralığında çocuklardan oluşuyor. Suç kapsamında değerlendirilmese de intihara teşebbüs eden 100 kişiden 20’si çocuk ve bunların yüzde 77’si kız çocuğu. Çeşitli sebeplerle ailelerinden baskı görmesi sebebiyle intihar eğilimi taşıyan çocukların sayısı diğer sebeplerle intihara teşebbüs edenlere göre çok daha fazla.” 

SAYI ARTIYOR

2008 yılının Kasım ayında kurulmuş olan Çocuk Mahkemesi’nde yıllar içinde çocuklar aleyhine açılan davaların sayısında artış yaşandığını vurgulayan Çetin, “2010 yılında 990 tane olan dava, 2011 yılı Ekim ayına kadar 781 esasa ulaşmıştır. Açılan davaların büyük çoğunluğunda sanık çocuk sayısı ikiden fazla olup çocukların ortak kararları ile işledikleri suçlardan oluşmaktadır. Çocuk Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun sanık sayısı 5 ila 6’dır. Bu da çocukların arkadaş ortamının gelişimleri üzerindeki etkisini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Yeni Akit

Güncel Haberleri