Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi ile Muslim World League tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen 'Uluslararası Kur'an Sünnet ve Modern Bilimler Sempozyumu, 15 İslam ülkesinden üç yüz akademisyen ve bilim adamını buluşturdu.
65 tebliğin sunulduğu sempozyumda, akademisyenler tıp, biyoloji, jeoloji, fizik, astronomi ve insan bilimleri üzerinde yapılmış araştırmaları Kur'an ekseninde yorumladı. Sempozyumun genel sekreteri Abdullah Bin Abdulaziz El Muslih, konferansların İslam ülkeleri arasında köprü kurduğuna ve Kur'an hakikatlerinin bilimsel verilerini gün yüzüne çıkardığına dikkat çekti. Muslih, "İlmin özü İslam'dır. Ayrılmaz." dedi. Mısır Süveyş Kanalı Üniversitesi'nden Prof. Muhammed İmam Davud, Kur'an'ın, beyan inceliklerini anlatırken, İSAM Genel Sekreteri Dr. Kamil Yaşaroğlu sempozyumun ülkeler arasındaki kaynaşmaya etkisi üzerinde durdu.
Mısır, Pakistan, Senegal, Moritanya, Rusya, Endonezya, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in ardından İstanbul'da yapılan sempozyumu birçok ülke canlı yayın ve röportajla kendi ülkelerine duyurdu. İstanbul'u gezme fırsatı da bulan katılımcılar, Türkiye'de gördükleri ilgiden memnun olduklarını ve ülkelerarası karşılıklı ilişkilerin güçlenmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Sempozyumda, "karaciğer kanser hücresi üzerine bal ve çörekotunun etkisi, mikrobiyolojide ayrışma, balkabağı bitkisi özütünün antimikrobiyal özelliği, deprem ve volkanik hareketlilik, İslam ve insan hakları, etlerin sağlıklı depolanması, tam tahıllı ürünlerin faydaları, Kur'an ve modern bilim, zeytinyağı mucizesi, güneş nereye gidiyor, gece karanlığı ve gündüz ışığının bitkilere etkisi" gibi konuların Kur'an ışığında değerlendirmesi yapıldı.
Türkiye'deki Kur'an konferansıyla sesimizi bütün dünya duyar
Grand Cevahir Otel'de bu yıl onuncusu düzenlenen sempozyumun organizatörlerinden Ekonomist ve Uluslararası Kur'an ve Sünnet Modern Bilimleri Komisyonu Genel Sekreteri Abdullah bin Abdülaziz el Muslih, Türkiye'de gösterilen ilgiden çok memnun kaldıklarını söyledi. Kur'an konferanslarının İslam ülkeleri arasında köprü kurduğuna ve Kur'an hakikatlerinin bilimsel verilerini gün yüzüne çıkardığına dikkat çeken Muslih, İslam ve bilimin ayrılmaz ikiz kardeş olduğunu dile getirdi. Konferansı Türkiye'de yapma sebeplerini "Biz Türkiye'de bu meseleyi gerçekleştirirsek sesimiz her yere gitmiş olur." diye açıklayan Muslih, Türkiye'nin bölgesel ve küresel çapta atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti. Mısır'da 14 bin hatibe İslam ve bilim üzerine kurslar verdiklerini aktaran Muslih, "İslam ve ilim buluşurlar ayrılmazlar. Çünkü ilmin özü İslam'dır." diye konuştu.
Kur'an-ı Kerim'in ilme üstten ışık tuttuğunu anlatan Muslih, "Bizim için önemli olan artık başkalarının ürettiklerini nakletme değil, sıfırdan bilgi üretmek. Allah'a şükürler olsun bu konferansla ilimlerin İslam aleminde nasıl karşılandığı tekrar ortaya çıktı." dedi.
Türklerin ve Arapların ortak konferans ve programlarla bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Muslih'in eşi edindiği bir sözlükle Türkçe öğrenmeye başlamış. Muslih diyaloğa dönüşen yolu ise şöyle anlatıyor: "Tanışmamız için buluşmamız lazım. Tanışacağız ki ısınalım birbirimize. Isındığımız zaman sevgi yayılacak aramızda. Birbirimizi sevmeye başlayınca da birbirimizi anlamak için dillerimizi öğreneceğiz."
Kur'an-ı Kerim'in beyan incelikleri üzerine sunum yapan Mısır Süveyş Kanalı Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed İmam Davud ise insanların Kur'an-ı Kerim'in üslubunu, kullandığı cümlelere entegre etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle gençlerin ilim ve imanı atbaşı götürebildikleri takdirde kendi kültür ve medeniyetlerini dünyaya en güzel şekilde anlatabileceğini ifade eden Davud, "Sempozyuma Türk gençlerinin ilgisi beni çok şaşırttı. Dinine bağlı Türk gençlerini görmek benim aşk ve şevkimi artırdı." şeklinde konuştu.
İSAM Genel Sekreteri Dr. Kamil Yaşaroğlu da farklı ülkelerden gelen bilim adamlarının ilmi bir toplantıda görüşlerini paylaşmalarının önemli olduğunu söyledi. Sempozyumda aynı konu hakkında birçok farklı görüşün paylaşılarak modern anlamda İslami bilgilerin aktarıldığını ifade eden Yaşaroğlu, "Kur'an bilim kitabı olarak bilinmez ama muhtevası açısından modern bilgilere yer verir. Bu sempozyum İslam dünyasının birbiriyle tanışmasını ve kaynaşmasını sağlıyor. Ülkelerarası diyalog artıyor." dedi.
Peygamberimiz zeytinyağını tavsiye etmişti
Zeytinyağının tıbbi yönden mucizeviliği hakkında sunum yapan Suudi Arabistan El Melik Feth Askeri Hastanesi Kalp Hastalıkları Bölüm Başkanı Dr. Hassan Şemsi Başa, Tin Suresi'nde Allah'ın zeytine yemin ettiğini hatırlattı. Peygamber Efendimiz'in, "Zeytinyağını yiyin ve sürünün." dediğini söyleyen Başa, zeytinyağının kalp krizini ve obeziteyi önlediğini, kolesterolü düşürdüğünü, iyi kolesterolü yükselttiğini, kemik erimesi, mide ve göğüs kanserine karşı bir zırh olduğunu dile getirdi.
Zaman