Diyabet, ölümcül 10 hastalıktan biri

Beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının değiştiği günümüzde, bu durumun sebep olduğu hastalıklara farklı önlemler alınması gerekiyor

 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Gökçe, diyabetin ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 10 hastalık içinde 8'nci sırada yer aldığını belirtti. Gökçe, ülkemizde 3 yaşın altında 50 bin çocuğun diyabet hastası olmasının hastalığın önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) toplantı salonunda düzenlenen "Birinci Basamakta Diyabete Yaklaşım" konulu seminerin açılış konuşmasını yapan Gökçe, ülkemizin değişen nüfus ve sosyoekonomik özelliklerine paralel olarak sağlık önceliğinin de değiştiğini söyledi. Gündemlerinin bulaşıcı hastalıklar ve aşı ile önlenebilir hastalıklardan ziyade artık bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar ve risk faktörlerinin oluşturduğunu anlatan Gökçe şöyle devam etti: "Çünkü toplumda kronik (sürekli) hastalıkların görülme sıklığı artmıştır. Toplum giderek yaşlanıp yaşam süresi uzarken buna bağlı olarak sürekli hastalıkların görülme sıklığı ve çeşidi değişmektedir. Bazı hastalıklar doğuştan ortaya çıkarken bazıları ise hareketsizlik, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmakta ve tamamen tedavi edilememektedir. Bu ise kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi ülke ekonomisine de yük getirmektedir."

Gökçe, beslenmenin değiştiği, hareketsizliğin yaşam tarzı olma yolunda ilerlediği günümüzde buna bağlı gelişen hastalıklar için bir şeyler yapmanın zamanının geldiğini vurguladı.

Ülkemizde hastalık yükü oluşturan, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabetin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Gökçe, "Ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 10 hastalık incelendiğinde diyabetin 8'nci sırada yer aldığı görülmekte. Ülkemizde 3 yaşın altında 50 bin çocuğun diyabet hastası olması ve Sağlık Bakanlığı bütçesinin 10'da bir kadarının bu hastalık için mücadeleye ayrılması hastalığın ciddiyetini ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.

Seminerde Mersin Devlet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu sağlık çalışanlarına "Diyabet hastalığı", hemşireler Kezban Arkadaş, Gazel Karaboğa ve Rabiye Dölek; İnsülin kullanımı, Diyetisyen Gülhan Kuştemur ise diyabette beslenme konusunda bilgi verdi.

Aile Haberleri