Diyalog için Bediüzzaman modeli

Prof. Dr. Ian S. Markham’ın yeni kitabı "Bediüzzaman Said Nursi’ye Muhatap Olmak: Dinlerarası Diyalog için Bir Model" adıyla Ashgate Books tarafından yayınlandı

Prof. Dr. Ian S. Markham’ın yeni kitabı “Engaging with Bediuzzaman Said Nursi: A Model for Interfaith Dialogue” - Bediüzzaman Said Nursi’ye Muhatap Olmak: Dinlerarası Diyalog için Bir Model - adıyla Ashgate Books tarafından yayınlandı. Kitapta bulunan bir çok güncel başlık, Nursi'nin görüşleri ışığında değerlendirildi.

Kitap mevcut dinlerarası diyalog çalışmalarının bir analizi ve kritiği niteliginde olup, bu çalışmaların çoğu zaman genel meselelerle ilgili olduğuna ve derinlikten yoksun bulunduğuna dikkat çeker. Bu tür faaliyetlere ekseriyetle kendi dinlerine mensup muhafazakârları tenkit etmek isteyen ve ‘liberal’ olarak vasıflandırılabilecek din mensuplarının katıldığını vurgular. Yazar, ‘diyalog endüstrisi’ diye vasıflandırdığı mevcut calışmalara bir meydan okuma olan eserinde yeni bir dinlerarası diyalog modeli sunar.

Bu eser, bir Hıristiyan din adamının bir Müslüman din adamıyla derinlemesine samimi bir mülakatı olarak değerlendirilebilir. Eserde esas itibariyle şu noktalara dikkat çekilmektedir: Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında dünyaya gelen Bediüzzaman Said Nursi, seküler yeni bir devletin kuruluşuna ve hızlı bir sekülerleşmeye tanıklık etmiştir. Seküler bir ortamda dinin nasıl yaşanacağı, din-siyaset ilişkisinin nasıl olacağı, farklılık ve çeşitliliğin getirdiği ve getireceği sorunların nasıl üstesinden gelineceği gibi meselelere eğilmek zorunda kalmış ve bu sorunlara son derece yenilikçi bir tarzda çözümler üretmiştir. Bu yaklaşımını, davasını, şaheseri olan Risale-i Nur’da kuşatıcı bir şekilde anlatmıştır.

Kitabın ilk sekiz bölümünde, Nursi’nin fikirleri anlatılmakta ve Hıristiyanların onun fikirlerini niçin okumaları gerektiği mukni bir uslupla anlatılmaktadır. İlk kısımda teorik alt yapı kurulmuştur. İkinci kısımda ise dinlerarası diyalog faaliyetlerinde katî olarak nelerin hedeflendiği incelenmiştir. Yazara göre dinlerarası diyalog faaliyetlerini sorunlu kılan bir husus, Batı’nın uyguladığı kültür emperyalizminin bir parçası olmasıdır.

Kitap şu bölümlerden oluşur:

- Hıristiyan İlahiyatı ve İslam
- Ahlakın Dinî Temelleri
- Meydan Okuyan Ateizm
- Hesabını Verebileceğimiz Bir Ömür Geçirmek
- Önce İman, Daha Sonra Siyaset
- Dinî Farklılıklarla Meşgul Olmak
- Küreselleşmenin Üstesinden Gelmek
- Köklü Ruhaniyat
- Hıristiyanlar Bediüzzman Said Nursi’den Neler Öğrenebilir?
- Diyaloğu Yeniden Düşünmek
- Diyalog Endüstrisi
- Sonuç

Bütün bu konular Risale-i Nurlar’ın perspektifinde ele alınmaktadır.

Yazar Hakkında: Ian Markham, Virginia Ruhban Okulu’nun dekanıdır. Kaleme aldığı eserlerinin yanı sıra bazı kitap çalışmalarının da editörlüğünü üstlenmiştir. Eserlerinin bazıları şunlardır: Hıristiyan Öğretisini Anlamak (Blackwell 2007), 11 Eylül: Dinî Yaklaşımlar ve Sonuçları (2002), Teolojik Liberalizm (2002) ve İbrahim Özdemir ile birlikte editörlüğünü yaptığı İslam, Küreselleşme ve Ahlak (Ashgate 2005).

Barla Platformu

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bediüzzaman Haberleri