İbrahim Mert-RİSALEHABER
Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin en büyük vasiyetlerinden biri Risale-i Nur külliyatının Diyanet tarafından basılmasıydı. Bediüzzaman'ın bu isteği yarım asırdan fazla bir zaman geçtikten sonra gerçekleşti. Risale-i Nur Külliyatının bazı kitapları Diyanet tarafından basıldı ama bir türlü devamı gelmedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı başından beri Risale-i Nur'a sahip çıkmaya çalıştı. Darbe dönemlerinde bazı münferit olumsuz kararlar dışında menfi bir görüş belirtmeyen Diyanet, bundan 62 yıl önce Risale-i Nur'un camilerde okunmasında herhangi bir mahsur olmadığını açıklamıştı.
27 Mayıs 1960 darbesinden çok kısa bir süre önce mahkemenin verdiği karar ve Diyanet'in mahkeme kararını müftülüklere gönderdiğine dair gelişme o günkü Hürriyet gazetesinde haber olmuştu.
3 Mart 1960 tarihli Hürriyet gazetesi kararı şu şekilde haberleştirir:
BÜTÜN MÜFTÜLÜKLERE GÖNDERİLDİ
“Risale-i Nur hakkındaki kararı teksir ettiler
Şarkışla 2 (Hususi) – Kargı kazası C. Müddeiumumiliğinin Risale-i Nur Külliyatının camilerde okunmasında mahzur olmadığına dair verdiği 27.1.1960 tarihli karar Diyanet İşleri Reisliği tarafından teksir ettirilerek bütün müftülüklere gönderilmiştir.”
BEDİÜZZAMAN: RİSALE-İ NUR'U NEŞRETMEK DİYANET'İN VAZİFESİ
Bediüzzaman Said Nursi yıllar önce, Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki zamanında; "Risale-i Nur'ları neşretmek Diyanet'in vazifesidir" ifadelerini kullanmış ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“Siz mümkün olduğu kadar Diyanet Riyasetinin şubelerine vermek için, mümkünse eski huruf, değilse yeni harfle ve has arkadaşlarımdan tashihe yardım için birisi başta bulunmak şartıyla memleketteki Diyanet Riyasetinin şubelerine yirmi otuz tane teksir edilmektir. Çünkü haricî dinsizlik cereyanına karşı böyle eserleri neşretmek, Diyanet Riyasetinin vazifesidir.”