Risale Haber-Haber Merkezi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu yılki Kutlu Doğum programında neden "kardeşlik" konusunu seçtiklerini açıkladı.
Görmez, İstanbul, Ankara ve Kayseri’den sonra Adana’da da Kutlu Doğum programına katıldı.
Adana 5 Ocak Stadyumu’nda düzenlenen programa, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, İl Müftüsü Arif Gökçe ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve on binlerce vatandaş katıldı.
Bu yılki kutlamaların ana temasının “kardeşlik ahlâkı ve kardeşlik hukuku” olarak belirlendiğine işaret eden Başkan Görmez, şöyle devam etti: “Neden ‘kardeşlik’ dedik? Çünkü insanlık, zaman ilerledikçe aynı hamurdan aynı çamurdan aynı mayadan yaratıldığını unutuyor. Çünkü insanlık, birbirine üstünlük taslamaya devam ediyor. Çünkü insanlar, hâlâ birbirini hor ve hakir görmeye devam ediyor. Kardeşlik dedik, zira insanlar, aynı anneden aynı babadan olduklarını unutuyorlar.”
Başkan Görmez, şöyle konuştu:
“Bizi kardeş kılan erdemleri talan eden kara deliklerden bir kaçını söyleyeyim mi? İnsanların yüreklerindeki rikkati yok eden kin, insanlığın kalbinde açılan büyük bir kara delik. Kalbin, gönlün bütün saflığını, arılığını, duruluğunu söküp atan öfke, insanlığın yüreğinde açılan ve bütün kardeşlik duygularını talan eden bir kara delik. Bütün yürekleri işgal eden intikam. Kalbin yüceliğini alıp götüren kibir ve gurur. Kendi fevkinde hiçbir kudret tanımayan güç tutkusu. Yığınla tüketmekle övünen servet, para tutkusu. Her şeyi mübah gören acımasız rekabetler.
Merhametsizlikler üzerine kurulu saadetler, Yaratıcıyı yok sayan sorumsuzluk. Kendisinden başkasını yok sayan bencillik. Ahiret yokmuş gibi bizi dünya hayatına daldıran dünyevileşme. Bedenin hazzını mutluluk zanneden Hedonizm. Şiddet ve hiddeti üstünlük zanneden Narsizm. İşte bütün bunlar ve daha sayamayacağım büyük kötülükler insanlığın kalbinde öyle kara delikler açtı ki, bu kara delikler, bizi kardeş kılan bütün değerleri, bütün erdemleri talan ediyor. Bunu için kardeşlik dedik, bunun için kardeşlik hukuku dedik.”
“Bize düşen, mensubiyet ve aidiyetlerimizi bizi asıl kardeş kılan İslam kardeşliğinin önüne geçirmemektir.”