Ankara’daki ilk hadis dersi ise dün ikindi namazının ardından, kısa süre önce restore edilerek ibadete açılan Hacı Bayram Camii’nde verildi. İlk dersi veren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez “Öncelikle bu geleneği Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde başlatmayı düşünüyoruz.” dedi. Başkanlığın bir süredir yürütmekte olduğu hadis projesinin bitmek üzere olduğunu belirten Görmez; bu projede yer verilen hadisler ve bu hadislere yönelik yazılan yorumların aynı zamanda ders halkalarına dönüşerek halka anlatılmasını istediklerini dile getirdi. Görmez, ilk hadis dersinde de bu kitabın ilk 20 sayfasında yer alan 10 hadisi anlattığını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hacı Bayram’daki hadis dersinin ardından Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Görmez, camilerin sadece ibadet değil aynı zamanda bilgi ve aydınlanma mekanları olduğunu söyledi.
Tarih boyunca camilerde ders halkaları oluştuğunu aktaran Görmez, bunların içinde en önemlisinin de hadis dersleri olduğunu belirtti. Görmez, hadis derslerinin, Hz. Muhammed’in hikmetli sözleri etrafında insanlar arasında birliktelik, bilgi ve davranış birliği oluşturmak, asrı saadeti sürekli diri tutarak bu asra ve geleceğe taşımak açısından önemli olduğunu vurguladı.
Görmez, “Bunun için bütün dünyada özelikle ulu camilerde tarih boyunca bazen günlük, bazen haftalık hep hadis dersleri olmuş. Anadolu’da da Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’ne bakılırsa, hemen hemen Anadolu’nun her köyünde, şehrinde, kasabasında tarihte hadis halkaları oluştuğu, insanların bir araya gelerek sevgili Peygamberimizin özellikle davranışlarına rehberlik edecek sözlerini öğrenerek, kendi hayatlarına tatbik ettikleri ifade edilir.” diye konuştu.
Görmez, Evliya Çelebi’nin Ankara’da Hacı Bayram ve civarında 25, Beypazarı’nda da 9 kadar hadis halkasından söz ettiğini aktardı.
“HADİS DERSLERİNİ TÜRKİYE’NİN HER İLİ VE İLÇESİNDE BAŞLATMAK İSTİYORUZ”
Görmez, şöyle devam etti: “Biz de Hacı Bayram’ın yeniden yapılanması çerçevesinde aslında sadece Ankara’da değil, Türkiye’de her ilin ve ilçenin ulu camisinde veya merkez camiinde, bir merkezde mutlaka orada bulunan bir ilahiyat fakültesi hocası veya müftümüz, emekli büyük bir hoca efendi, özellikle pazar günü olabilir, herkesin kadını ile erkeği ile çocuğu ile genci ile gelip kalem defter getirip, not alabileceği, istifade edebileceği bir ders halkası olsun diye düşünüyoruz. Sadece Ankara için düşünmüyoruz.”
Görmez, bu geleneği Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde başlatmak istediklerini aktardı.
“HADİS PROJESİ BİTMEK ÜZERE. BEN DE İLK DERSTE ASLINDA BU KİTABIN İLK İKİ MADDESİNİ OKUMUŞ OLDUM”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir süredir yürütmekte olduğu hadis projesinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Görmez; bu projede yer verilen hadisler ve bu hadislere yönelik yazılan yorumların aynı zamanda ders halkalarına dönüşerek halka anlatılması istediklerini dile getirdi. Görmez, Hacı Bayram’da verdiği ilk hadis dersinde de aslında bu kitabın ilk iki maddesini okumuş olduğunu söyledi. Görmez, ilk hadis dersi ile ilgili şunları aktardı:
“Ben ilk iki örneğini, yani kitabı açtığınızda ilk 20 sayfada anlatılan hadisleri bugün ders olarak vermiş oldum. Birinci maddede, bizim istiaze dediğimiz, Müslümanlar sözlerine ve işlerine başlarken her türlü kötülükten uzak kalmayı, kendi duygularını, sırlarını, niyetlerini hem terbiye etmeyi amaçlayan hem Allah’a karşı aczini ve Allah’ın yüceliğini ifade eden bizim yegane sığınağımızın Allah olduğunu ifade eden ‘euzübillahimineşşeytanirracim’ demenin ne anlama geldiğini Hz. Peygamberin hadisleri ile izah ettim. Sonra da yine her Müslüman’ın sözlerine ve işlerine başlarken neden besmele çektiğini, Peygamberimizin bu konuda neler buyurduğunu, sözlerimizde ve işlerimizde hem Allah’ı anarak başlamanın hem de Allah’ın rahman ve rahim sıfatını zikrederek rahmeti kendimize prensip olarak kabul ettiğimizi ilan etmek anlamına geldiğini ifade eden 10 kadar hadisi, hadis projesinde yazılan yorum yöntemiyle Ankara’da ilk defa anlatmış oldum.”
"ANKARA’DA OLDUĞUM SÜRECE BU DERSİ BİZZAT KENDİM VERECEĞİM"
Bu konuyu çok önemsediği için Diyanet İşleri Başkanı olarak ilk dersi kendisinin vermek istediğini kaydeden Görmez, “Caminin hınca hınç gençlerle dolu olması beni çok memnun etti. Halkımızın gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duydum. İnşallah bundan sonra da, şahsen zaman buldukça bu geleneği devam ettirmek konusunda üstüme düşen her türlü vazifeyi yerine getirmek istiyorum.” dedi.
Ankara’da olduğu sürece bu dersi bizzat kendisinin vermek istediğini aktaran Görmez; başkan yardımcıları, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve ilahiyat fakültesinden hocaların da zengin bir liste oluşturarak her pazar günü, ikindi namazına müteakip, yaklaşık 1 saat süren hadis derslerini devam ettireceğini dile getirdi.
Görmez, hadis derslerinin Ankara’da farklı camilerde de verilip verilmediği konusunda, “Halkımızın talebine göre, farklı mekanlarda farklı camilerde de olabilir ama şimdilik mümkün olduğu kadar her il ve ilçede bir ulu camimizde, bir merkez camiimizde bu geleneği başlatmak istiyoruz. Bunu dağıtmak yerine biraz farklı mekanlardan da insanlar, bu vesile ile hem bir araya gelsinler bir gönül birlikteliği olsun, hem de o manevi atmosferde insanlar bu dersleri alsınlar istiyoruz.” dedi.
Hacı Bayram’daki ilk dersi dinleyen vatandaşlar ise bu sayede hadis bilgilerinin artacağını dile getirdi. Vatandaşlar, dersleri son derece önemli bulduklarını ve mümkün olduğunca takip etmek istediklerini aktardı.
Cihan