Şeyhmus Çakan'ın haberi:
Hükümetin başlattığı Çözüm Süreci’yle 7 aydır barış havasının egemen olduğu Doğu ve Güneydoğu’da Ramazan ayı önceki yıllardan çok daha coşkulu geçiyor. İftar çadırları ve Ramazan eğlenceleriyle sahura kadar devam eden hareketlilik, bölgede ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamını da olumlu etkiledi.
Çözüm sürecinin oluşturduğu barış ortamı Doğu ve Güneydoğu’da Ramazan coşkusunu adeta doruğa çıkardı. Silahların gölgesinde hayatın sürdüğü bölgede sokağa çıkmaya bile çekinen vatandaşlar, iftarlarını sokaklarda şenlik havasında yaparken, sosyal ve ekonomik hayat da geç saatlere kadar devam ediyor. Sahura kadar çarşı pazar dolaşan vatandaşlar esnafın da yüzünü güldürüyor.
Ramazan bir başka yaşanıyor
Hakkari, Diyarbakır, Bingöl ve Muş’ta toplu iftarlarda bu yıl artış görülürken, iftarlarda birlik ve beraberlik mesajları veriliyor. Güneydoğu’da Ramazan düzenlenen şenliklerle bir başka yaşanıyor. Valiliklerin, Kaymakamlıkların, Belediyelerin ve STK’ların kurduğu Ramazan çadırlarında iftanlarını açan vatandaşlar gece 24.00’a kadar süren şenliklerle de hem eğleniyor hem de günün yorgunluğunu atıyor. Bölgede herkes çözüm sürecine olan desteğini dile getiriyor, birlik ve beraberlik çağrıları yapıyor. Diyarbakırlı kanaat önderi Seyda Muhammed Sıddık süreçle birlikte Ramazan’ın ehemmiyetinin daha da arttığını belirterek şunları söyledi?
Çözüm Süreci dinimizin gereği
“Cadde , sokak ve camiler gece sahura hatta sabaha kadar insanlarla dolup taşıyor. Bu da bu sürecin herkes tarafından desteklendiği ve benimsendiğini gösteriyor. Zaten dinimizde şiddete, kötülüğe, insanları üzmeye yer yoktur. Bu süreç de tam dinimizin gerekliliğini yerine getiriyor” dedi. Siirtli Şeyh Muhiddin Aydın “İçinde bulunduğumuz bu güzel atmosfer Ramazan havasıyla da birleşince hoş kokuların çıktığı güzel günler olarak değerlendiriyor” diyerek Çözüm Süreci’nin devam etmesini istedi. Aydın “Olumsuzluklar olmamalı. Bu süreç sabır gerektiren bir süreç. Dinimizin gereği de sabırlı olmaktır. Sabrın sonu selamettir” dedi.
Diyarbakır’da verilen toplu iftarlarda bu yıl artış görülürken, Araştırmacı Abdullah Şahin, Said Nursi’nin Şam Hutbesi’ndeki Arap ve Türklere yönelik “Kürt milletinin dünya ve ahiret saadetleri sizlere bağlıdır, eğer ki siz tembellik yapıp çalışmazsanız bunun sorumluluğu boynunuzda ağır bir yük olacaktır” çağrısını hatırlattı. Bediüzzaman’ın Kürtlere yönelik birlik, okumak ve çalışmakla ilgili çağrılarını hatırlatan Şahin, birliğin milleti başarıya götüreceğini vurguladı.
Hûn bixêr Hatin, Şima Xêr Ameyê
Diyarbakır Melik Ahmet Mahallesi’nde bulunan M. İhsan Arslan Vakfı’nda, Ramazan boyunca her gün yaklaşık bin kişiye iftar yemeği veriyor. Vakfın duvarlarına Türkçe, Kürtçe ve Zazaca; “Hoş Geldiniz”, “Hûn bixêr Hatin”, “Şima Xêr Ameyê” pankartlarının asılması dikkat çekti. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve diğer illerde yıllardır sürdürülen mukabele geleneği bu yıl daha çok katılımlı devam ediyor. Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, yaklaşık 300 camii ve Mescit’te mukabele okunduğunu ve katılımın da çok yüksek olduğuna vurgu yaptı. Hakkari’de Ramazan ayının en hareketli günleri yaşanıyor. Teravih namazı sonrası cadde ve sokaklarda kurulan çay ocaklarında vatandaşlar gecenin geç saatlerine kadar sohbet ediyor.
Süreç hareket ve bereket getirdi
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, çözüm sürecinin Ramazan ayına bir hareket ve bereket getirdiğini söyledi. İçten, Çözüm Süreciyle birlikte bölgede olumlu havanın esmeye başladığını belirtti.
Star