İsa Yazar'ın haberi;
Büyük şehirlerde öğretmen yığılması yaşanırken Güneydoğu başta olmak üzere kırsal kesimde öğretmen ihtiyacı bir türlü giderilemiyor. Bu nedenle yeni bir atama politikası geliştirilecek. Orta Vadeli Program’da yapılacak atamalarda bölgeler itibarıyla öğretmen ihtiyacını giderecek teşvik edici sistemin kurulacağı taahhüt edildi. Teşvikten önce ise Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen istihdamına dair strateji belgesi hazırlayacak. Strateji belgesi doğrultusunda YÖK ile MEB yetkilileri, eğitim fakültesi kontenjanlarını ülkenin öğretmen ihtiyacına göre yeniden belirleyecek. Bölgeler arası teşvik sistemi, 3. bölge diye adlandırılan Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve kırsal bölgelerde görev yapan öğretmenlere ekstra ücret sağlayacak. Maliye Bakanlığı ile MEB yetkilileri ekstra ücretin ayrıntıları üzerinde çalışıyor. Maliye yetkilileri Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadelede görev yapan asker ve polislerde olduğu gibi öğretmenlere de maaşlarının yanında “tazminat” ödemesi üzerinde çalışıyor. Bunun dışında ek ders görevlendirmeleriyle de teşvik sağlanabilecek. 10 yıl içinde 356 bin öğretmen atandı. Buna karşın yaklaşık 160 bin öğretmen emeklilik, istifa ve diğer nedenlere görevinden ayrıldı. Böylece MEB’de ayrılanların iki katı kadar yeni alım yapıldı. Öğretmen ihtiyacının ciddi şekilde devam etmesinde belli bölgelerde yığılma olması ve herkesin Batı’ya gitmek istemesi önemli rol oynuyor.
Önlemler arasında yıllardır tartışılan ancak gerçekleştirilemeyen bölgeler arası öğretmen ihtiyacının giderilmesi de var. Buna göre öğretmen istihdamına ilişkin strateji ve politika belgesi hazırlanacak. Eğitim fakültelerinin kontenjanları ülkenin gelecekte ihtiyaç duyacağı branşlara ve öğretmen sayısına göre belirlenecek.
OKULLARA PERFORMANS SİSTEMİ
Hükümetin eğitime yönelik alacağı diğer tedbir kararları arasında şunlar yer alıyor:
Eğitim hizmetlerinin sunumunda Bakanlık bünyesindeki il, ilçe ve okul yönetimlerinin yetki ve sorumlulukları artırılacak.
Temel eğitim kademelerinde kalite güvence sistemi kurulacak.
Eğitim sisteminde kalite güvence sisteminin temel kriterleri ve göstergeleri belirlenecek ve konuya ilişkin teknolojik altyapı geliştirilecek. Sonuç ve performans odaklı, öğretmen, yönetici, müfettiş yeterlilikleri tanımlanacak, yeterlilikler artırılacak.
Okullara ve eğitim kurumlarına yönelik rehberlik ve denetim faaliyetleri yaygınlaştırılacak, okul ve kurumların performansları izlenecek.
Türkiye’de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi’nin (TEFBİS) etkin şekilde kullanımı sağlanacak.
Zaman