Doğu ve Güneydoğu’da lise öğrencilerinin yüzde 17’sinin eğitimini yarıda bıraktığı belirlendi.
Kız çocuklarında okulu bırakma oranı yüzde 12.41 oldu. Bu oran erkeklerde iki katına çıktı.
8 il merkezinde toplam 54 lisede 1106 öğrenciyle yapılan araştırmadan çarpıcı veriler çıktı. Buna göre lise öğrencilerinin yüzde 17’si lise eğitimini yarıda bırakıyor.
Okulu bırakma eğilimine etki eden önemli faktörler etnik ve cinsiyet farklılıkları olarak belirlendi.
Okul dışında kullandığı yaygın dil dikkate alındığında Arap kökenli öğrencilerde okulu bırakma eğilimi yüzde 28 ile en yüksek bulunurken Kürt öğrencilerde yüzde 25 olarak saptandı.
EN DÜŞÜK İL KİLİS
Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden yardımcı Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, önceki yıl Güneydoğu Anadolu bölgesindeki lise öğrencilerinin okulu bırakma eğilimlerini ve buna etki eden faktörleri araştırdı.
Şimşek, 8 il merkezinde toplam 54 lisede bin 106 öğrenciyle görüştü. Liselerde okulu bırakma eğilimi Diyarbakır’da yüzde 20,9, Adıyaman’da yüzde 20,3, Şırnak’ta yüzde 19,8 ve Gaziantep’te yüzde 18,8 olarak saptandı.
Bölgede okulu bırakma eğilimi en düşük olan iller ise sırasıyla Mardin yüzde 15,6, Şanlıurfa yüzde 15,4, Batman yüzde 14,5, Siirt yüzde 13,3 ve Kilis yüzde 10,2 oldu. Güneydoğu’da lise öğrencilerinin okulu bırakma eğilimi yüzde 17 olarak belirlendi.
DÜŞÜK STATÜDEN KURTULMA ÇABASI
Okulu bırakma eğilimini etkileyen bireysel farklılıkların başında cinsiyet geldi. Araştırma bulguları incelendiğinde erkek öğrencilerin okulu bırakma eğilimi yüzde 22,05 oldu. Bu oran kız öğrencilerde yüzde 12,41 olarak ortaya çıktı.
Kız öğrencilerin okulu bırakmayı düşünmelerinin erkeklerden az olmasının bölgede kadın nüfusun karşı karşıya kaldığı düşük statü, olumsuz yaşam standartları ve bundan kurtulma isteğiyle ilişkili olabileceğine dikkat çekildi.
BAŞARISIZ ÖĞRENCi OKULU BIRAKIYOR
Okulu bırakma eğilimine etki eden bireysel farklılıklardan bir diğeri düşük not ortalaması oldu. Bu oran da yüzde 33,87 oldu.
Not ortalaması düşük olan her üç öğrenciden birisinin okulu bırakmayı düşündüğü belirlendi. Aileden memnuniyet azaldıkça okulu bırakma eğiliminin de belirgin biçimde arttığı dikkat çekti.
Ailesinden memnuniyeti çok yüksek olan öğrenciler arasında okulu bırakma eğilimi yüzde 14,3 iken, ailesinden hiç memnun olmayanlarda bu oran yüzde 33,9’a çıktı. Öğrencilerin sahip oldukları kardeş sayısı ile okulu bırakma eğilimi arasında güçlü ve doğrusal bir ilişki bulundu.
Buna göre 1-2 kardeşi olan lise öğrencilerinde okulu bırakma eğilimi sadece yüzde 11,50 iken, bu oran 3-5 kardeşi olanlarda yüzde 15,84, 6,9 kardeşi olanlarda yüzde 20, 10 ve üzeri kardeşi olanlarda ise yüzde 38,88’di.
Bugün