Adem Elitok'un haberi:
Kadınların, doğum sonrasında mutlu olmaları gerektiğini düşündükleri için yaşadıkları depresif durum nedeniyle suçluluk hissettiklerine dikkat çeken uzmanlar, doğum sonrası hayal kırıklıklarının bunda etkili olduğunu vurguladı.
Bursa Zübeydehanım Doğumevi'nden Psikolog Deniz Özcan, depresyonun bazen hamilelik sırasında başladığını, ancak genelde doğum sonrasında görüldüğünü söyledi. Kendini kötü hissetme ve genelde günlük hayatta olan şeylere karşı isteksizlik şeklinde görülen depresyonun, doğumdan sonra ilk 3 gün içinde ortaya çıktığını kaydetti. Özcan, depresyonun belirtilerini şöyle sıraladı:
"Üzgün hissetme, mutsuzluk, çaresizlik, fazlaca ağlamak veya ağlayamamak, kendini değersiz hissetme, ruh halinin sıkça değişmesi, suçluluk hissetmek, ilginin azalması, mutluluk/eğlencenin azalması, gergin veya panik olmak ve endişelenmek, ters ve kızgın hissetmek, bebeğinize duymak istediğiniz duyguları hissedememek. Enerjinin azalması ve aşırı yorgunluk, uyku bozukluğu, genel yavaşlama veya yerinde duramama, rahatlayamama, cinsel ilişkiden soğuma, iştahta değişiklikler. Kendi kendini eleştirmek, her şeyin en kötüsünü beklemek, umutsuzluğa kapılmak. İnsanlardan uzaklaşma ve evden dışarı çıkmama, önceden yapmaktan zevk alınan şeyleri yapmama."
Depresyonun fark edilmemesi halinde sorunun yavaş yavaş büyüyebileceğine işaret eden Özcan, doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınların çoğunun bu durumdan utanıp, başkalarından sakladığını ifade etti. Daha önceden depresyon yaşayan kadınların, doğum sırasında travmatik şeyler yaşayanların ve eşleri ile sorun yaşayan kadınları depresyon yaşamasının riskli olduğunu vurgulayan Özcan, birçok kadının doğumdan sonra kendine olan güvenini kaybettiğini belirtti.
Özcan, doğum sonrası depresyon sorunu yaşayan annelerin bu sorunu daha kolay atlatabilmek için yapabileceklerini ise şöyle sıraladı: "Annenin duygularıyla ilgili konuşması önemlidir. Anne için eşi ile konuşmak zor gelebilir, ancak anne duygularını sürekli kendine saklarsa, eş de kendini soyutlanmış hissedebilir. Bütün gün boyunca yalnız kalmamaya çalışabilir. Kendisine teklif edilen her türlü pratik yardımı kabul etmelidir. Yardım isterken utanmamalı veya yardımı kabul ederken suçluluk hissetmemelidir. Mükemmel ev kadını olmaya çalışmamaya dikkat etmelidir. Evin mükemmel şekilde derli toplu olup olmadığı önemli değildir. Yapması gereken işleri en aza indirmeye çalışmalıdır. Mümkün olduğunca çok dinlenmelidir, çünkü yorgunluğun depresyonu arttırmada önemli etkileri olduğu düşünülmektedir. İyi beslenmeye çalışmalıdır."