Doktorları sevindirecek karar

Sağlık Bakanlığı, Tam Gün Yasa Tasarısı ile hekimlerden özel ya da kamuyu tercih etmesini isterken; doktorların kamu hastanelerinde belli bir süre ya da belli vakalar için karşılıklı görevlendirilmelerinin önünü açıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen Tam Gün Kanun Tasarısı hekimlerin birden fazla kamu hastanesinde görevlendirilmelerine imkan sağlıyor. Bu çerçevede, üniversite hastaneleri dahil, kamu sağlık kuruluşlarında görevli sağlık personelinin karşılıklı kısmi zamanlı olarak veya belirli vakalar için görevlendirilmesi ve yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden ödeme yapılması öngörülüyor.

Üniversitelerde çalışan öğretim üyeleri ve diğer personelin ek ödeme sistemi, Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getiriliyor. Mesai saatleri dışında çalışma halinde sağlık personeline ek ödeme yapılarak, daha fazla gelir elde etmesi sağlanıyor.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin ilgili birimlerinin (Bakanlık ve üniversitelerce karşılıklı işbirliği çerçevesinde) birlikte kullanılabilmesine imkan tanınıyor.

Nöbet ücreti halen sadece 25 ve üstü yatağı bulunan yataklı tedavi kurumlarının sağlık personeline verilirken; tasarı ile mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan tüm yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan, nöbet tutan tüm personele nöbet ücreti ödenmesi sağlanıyor. Nöbet ücretlerinde yüzde 145 ile yüzde 185 arasında değişen oranlarda artırılıyor.

Tasarı ile görevinden ayrılan hekimlere geri dönüş sağlanıyor. Son 10 yılda emeklilik veya başka sebeplerle görevlerinden ayrılan hekimler, bu kanunun yayımından itibaren 6 ay içerisinde isterlerse görevden ayrıldıkları ildeki Sağlık Bakanlığı'na ait kuruluşlara, ihtiyaç olmaması halinde ise boş bulunan yerlere açıktan atanabilmelerinin yolu açılıyor.

Tam Gün Yasa Tasarısı ile hekimlere zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası da getiriliyor. Söz konusu hüküm, hekimlere mesleki hataları için mali güvence sağlarken, vatandaşın bu sebeple uğradığı zararlar da teminat altına alıyor. Tasarı, kamuda çalışan personelin mesleki mali sorumluluk sigortası primlerinin yarısının kendileri tarafından; diğer yarısının ise döner sermayesi olan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi olmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden karşılanmasını öngörüyor. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların ise sigorta primlerinin yarısının kendileri tarafından, diğer yarısının istihdam edenlerce ödeneceği hüküm altına alınıyor.

Ek ödeme verilemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri kadrosunda bulunan hekimlere sağlık hizmeti tazminatı ödenmesi öngörülüyor. Tasarı ile askeri hekimlerin maaşlarında yüzde 63 ila yüzde 92 arasında artış olacağı kaydediliyor. Ek ödemeden de aktarma yapılarak, pratisyen hekim maaşının bin 450 liradan, 2 bin liraya; uzman hekim maaşının ise bin 625 lira'dan, 2 bin 630 liraya yükseleceği belirtiliyor.

ÖNDER KAHVECİ: "TAM GÜNE EVET, ANCAK YASADA EKSİKLER VAR"

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hekimlerin tam gün çalışmasını olumlu bulduklarını belirterek, "Ancak, yasa bu haliyle bizim beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak." dedi.

Özel sektörde hekimlere verilen maaşın 30 bin TL'ye kadar çıktığına dikkat çeken Kahveci, "Devlet böyle bir durumda doktorunu nasıl elinde tutacak?" diye sordu.

Döner sermaye dağıtım sistemi ile hekimler ve diğer sağlık çalışanları arasındaki adaletsizliğin Tam Gün Yasa Tasarısı ile daha da artırılmaması gerektiğini kaydeden Kahveci, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması gibi uygulamaların tüm çalışanları kapsamasını istedi.

Tam günde nöbet ücretlerinin artırılması ve yaygınlaştırılmasını olumlu fakat yeterli bulmayan Kahveci, "Türk Sağlık Sen olarak nöbet ücretlerinin makul bir seviyeye çıkartılması ve tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanlara ödenmesini istiyoruz." diye konuştu.

SAĞLIK SEN GENEL BAŞKANI KAÇAR: TASARIDA ADALETSİZLİK VAR

Sağlık Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar da hekimlerin tam gün çalışmasına sıcak baktıklarını belirtti.

Bununla birlikte, Genel Kurul'a inen Tam Gün Yasa Tasarısı'nın sağlık çalışanları açısından adaletsizlikler içerdiğini savunan Kaçar, "Bizim talebimiz ile taslağa konulan ve tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarını yüzde 200'e, riskli birimlerde yüzde 250'ye çıkartan düzenleme, maalesef çıkartıldı." şeklinde konuştu.

Kaçar, şunları söyledi: "Tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmesi, döner sermaye gelirlerinin emekli keseneklerine yansıtılması ve maliyetinin döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanması, hekimlere makam tazminatı verilmesi, mesleki mali sorumluluk sigortasından tabip dışı personelin de faydalandırılması halinde Tam Gün Yasa Tasarı'sında adaletin sağlanmış olacağına inanıyoruz."
Zaman

Aile Haberleri