Pınar Kaman'ın Haberi
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hiçbir ülkede belli aralıklarla grip nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanmadığına dikkat çekerek, "Ölü sayısını açıklamak, yürütülen programa hiçbir fayda sağlamıyor." dedi.
Türkiye'de salgının bitmesi için en az 30 milyon insanın bağışık hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Ceyhan, "Ancak şu an itibariyle 6 milyon insanın bağışıklık kazandığını düşünüyoruz." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CİHAN'a yaptığı açıklamada domuz gribi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanmamasının bilimsel bir karar olmadığının altını çizdi. Toplumun psikolojisi ve moral durumunu olumsuz etkilememek için böyle bir karar alındığını kaydeden Ceyhan, "11 Eylül saldırılarında ABD'nin cesetleri göstermemesi gibi. Ölü sayılarının açıklanması programın başarısını etkilemiyor. Bildiğim kadarıyla da dünyada hiçbir ülke ölü sayılarını rutin aralıklarla açıklamıyor." dedi.
İspanyol gribini hatırlatan Ceyhan, "Bu hastalık her ülkeyi etkilemiş ve dünyada 100 milyon insanın ölümüne yol açmıştı. O zaman sadece İspanya ölü sayılarını açıklıyor ve hastalık İspanyol gribi diye kalıyor. Oysa, İspanya ne hastalığın başladığı ne de ölüm oranlarının en çok olduğu yerdi. Tabii, o zamanın şartları ile bugünkü şartlar farklı." şeklinde konuştu.
Önemli olanın salgının nasıl önleneceği konusu olduğunu söyleyen Ceyhan, burada anahtarın ölü sayıları olmadığına dikkat çekti, ölü sayıları açıklansa da açıklanmasa da hastalığın artarak devam ettiğini kaydetti.
Grip salgınının ABD ve Kuzey Avrupa'da bazı ülkelerde hız kestiği yönünde çıkan haberleri hatırlatan Ceyhan, "Unutulmamalı ki, bu ülkelerde hastalık bizden çok daha önce görülmeye başlamıştı ve aşılama oranları bizden en az iki kat daha fazla." ifadesini kullandı.
Aşılamanın hastalıktan korunmak için tek etkili yol olduğunu belirten Ceyhan şöyle devam etti: "Dünyada 100 milyon doz, Türkiye'de ise 2 milyon doz aşılama yapıldı. Önemli bir yan etki görülmedi. Bu salgının bir an önce sona ermesi için kişisel hijyene önem verilmesi ve aşı yapılması gerekiyor. Türkiye'de yaklaşık 6 milyon insanın bağışık hale geldiğini düşünüyoruz. Salgının bitmesi için bu sayının 30 milyona ulaşması gerekiyor. Bu oran, 10-15 milyona ulaştığında ise salgının hızı azalıyor."
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova ise H1N1'den ölüm sayılarının açıklanmaması ile ilgili, "Ölü sayıları her geçen gün artıyor. İnsanlarda panik havası yaratmamak için böyle bir karar alındığını düşünüyorum. Bu politik bir karar " değerlendirmesinde bulundu.