Domuz gribinde alarma geçme zamanı

Ne kadar geciktirilmeye çalışılsın, ne kadar kaçılırsa kaçılsın domuz gribi artık hayatımızda. Kolay bulaşan, ancak genellikle hafif seyirli olan bu hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde ne yapmalı, hemen hastaneye mi koşmalı?

Mesude Erşan'ın haberi

Ne kadar geciktirilmeye çalışılsın, ne kadar kaçılırsa kaçılsın domuz gribi artık hayatımızda. Mevsimsel grip neredeyse hiç yok.

Laboratuvarlarda test edilen grip vakalarının yüzde 90’dan fazlası domuz gribi. Kolay bulaşan, ancak genellikle hafif seyirli olan bu hastalık düşük bir ihtimalle de olsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, “Aman hastaneye koşun, test yaptırın” demiyor. Evde dinlenilmesini ve parasetamol ilaç alınmasını öneriyor. Hastalığın seyrinin bozulması halinde hastaneye gidilmesi tavsiye ediliyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu hangi durumların alarma geçirmesi gerektiğini anlattı.

EVDE DİNLENİN: Domuz gribinden her hastalanın öleceği sanılıyor. Hastalık ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, vücut ağrıları, başağrısı, titreme, yorgunluk, ishal veya kusma gibi belirtilerle seyrediyor. Bunlar hafifse evde kalın. Çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durun. Başkalarına bulaştırmamak için de ellerinizi sık yıkamalısınız. Dışarıya çıkmak zorunda kaldığınız durumlarda maske kullanmalısınız, öksürük ve hapşırık durumlarında ise ağzınızı mendille kapatmalısınız. Bol sıvı içmek, besleyici gıdalar tüketmek ve ateş düşürücü olarak parasetamol kullanmanızda yarar var.

KRİTİK DURUMDAKİLER TIBBİ YARDIM ALMALI: Ancak bazı özel durumlarda tıbbi danışmanlık ve yardım almak gerekiyor. Bu gruba girenler: 5 yaşın altı, özellikle 2 yaş altındaki çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı olanlar, kanser, kan, KOAH, şeker, kalp, böbrek, karaciğer, AIDS gibi bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar, nörolojik, kas-sinir bozuklukları sorunları bulunanlar.

ACİL DURUMLARDA HASTANEYE GİDİN: Çocuklarda, hızlı veya zorlu nefes alma, mavimsi cilt rengi, yeterli nefes alamama, halsizlik, huzursuzluk, saldırganlık ve davranış değişikliği, belirtilerin artması ve ateşle birlikte döküntülerin olması halinde acil hastaneye götürün.

Yetişkinlerde de solunum zorluğu veya nefes darlığı, göğüste ve karında ağrı ya da basınç hissi, ani baş dönmesi, sersemlik ve uyku hali, şiddetli ve sürekli kusma varsa hastaneye acil olarak gidilmeli.

ULUSAL SALGIN YÖNETİMİ AŞIYLA MÜMKÜN: Biz aşılanmıyoruz demek için bütün riskleri göze almamız lazım. Ben yaptırmak istemiyorum, ben güvenmiyorum diyerek aslında ulusal salgın yönetimine karşı çıkılmış oluyor. Çünkü bir kişinin hasta olması demek etrafındaki 20 kişiyi hasta etmesi ve bu zincirin de gitgide çoğalması demek. Bireysel değil, ulusal düşünmemiz gereken bir dönemdeyiz.

Bunları unutmayın:

* Akut başlayan belirtilerle birlikte hastalık yaklaşık 7 gün sürer,
* Kuluçka süresi 14 gün.
* Enfeksiyöz dönem belirtilerden 1 gün önce başlar, 7 gün boyunca bulaştırıcılık sürer.
* Çocuklar daha uzun süre bulaştırıcı olabilir.

Etkili antiviraller var

İki antiviral domuz gribi virüsüne karşı etkili. Ancak uzmanlar virüsün bunlara direnç kazanmasından endişe ediyor. Dolasıyla bunların gerekli gereksiz kullanımının önüne geçilmeye çalışıyor. Hafif vakalarda parasetamol yeterli oluyor. Daha ağır vakalarda zaten doktor kontrolünde gerekirse antiviral ilaç tedavisine başlanıyor.
Hürriyet

Aile Haberleri