Domuz gribine iki kez yakalanmazsınız... Domuz gribi hakkında en çok merak edilen 20 soru ve o soruların cevapları...
1- Yeni A (H1N1) virüsü nedir? Bu virüs, daha önce insanlar arasında yayıldığı görülmeyen bir virüs olup önceki ya da şimdiki mevsimsel grip virüsleriyle bağlantısı bulunmuyor.
2- Nasıl yayılır? Virüs hapşırma, öksürme sonucu havaya karışan minik damlacıklar, el ya da yüzey teması gibi nedenlerle kolaylıkla bulaşıyor. Hapşırırken ağzın mendille kapatılması, ellerin sık sık yıkanması gerekiyor.
3- Belirtiler nedir? Ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve burun akıntısı, kimi zaman da kusma ve ishal.
4- Hastalanırsam ne yapmalıyım? Evde kalın, işten, okuldan ve kalabalıktan uzak durun. Dinlenin ve bol sıvı alın. Öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı mendille kapatın, mendiliniz yoksa elinizi değil, dirseğinizi kullanın.
5- Kendimi nasıl koruyabilirim? Aşı olun. Hastalık belirtisi gösterenlerden en az 1 metre uzak durun. Ellerinizi temizlemek için su, sabun ya da el temizleyicileri kullanın.
Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
Uyku ve yeme düzeninize dikkat edin, fiziksel olarak aktif olun.
6- Maske ne zaman kullanılmalı? Eğer hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok. Ancak hasta birine bakıyorsanız, yakın temas sırasında maske takıyor olmakta yarar var.
7- Grip oldum ama iyi hissediyorum, işe gitmeli miyim? Hayır. Semptomlar tamamen ortadan kalkmadan işe giderseniz, iş arkadaşlarınızın da hastalanmasına neden olursunuz.
8- İkinci kez domuz gribine yakalanır mıyım? Eğer virüsü bir defa kaparsanız vücut buna karşı bağışıklık geliştirir. Yani virüs mutasyon geçirmedikçe ikinci defa domuz gribine yakalanmazsınız.
9- Her yıl yüz binlerce kişi mevsimsel salgınlar nedeniyle ölürken neden bu grip hakkında bu kadar endişelenelim? Pek çok insanın bağışıklık sistemi, mevsimsel virüsle başa çıkabilecek kapasitededir. Ancak insanların H1N1 virüsüne karşı hiçbir bağışıklığı bulunmuyor, bu nedenle daha fazla enfeksiyona neden oluyor.
10- Ne zaman tıbbi yardım istemek gerekiyor? Nefes darlığı, üç günden uzun süren ateş halinde tıbbi yardıma başvurmak gerekiyor.
11- Ev istirahatinde neler yapmalıyım? Dinlenmeli, bol sıvı tüketmeli ve ağrı kesici almalısınız. Çocuklarda ve gençlerde asprin dışındaki ağrı kesiciler tavsiye ediliyor.
12- Antiviral ilaç nedir? Virüslere direkt etki ederek çoğalmalarını önleyen ilaçlardır.
13- Dünya Sağlık Örgütü antiviral ilaç kullanımı konusunda ne öneriyor? Tercihen ilk belirtiler ortaya çıktıktan sonraki 48 saat içinde başlanan erken tedavi, daha iyi klinik sonuç veriyor. Durumu kötüleşen hastaların ise antiviral ilaç kullanımında vakit kaybetmemesi öneriliyor.
14- Antiviral ilaçlar herkes için uygun mu? Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hamileler dahil tüm yaş gruplarından tüm hastalar antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir.
15- Hasta değilim ama şimdiden antiviral ilaç alayım mı? Hayır. Bir doktor size reçete yazmadığı sürece ilaç almayın.
16- Risk grupları nelerdir? Hamileler (özellikle ilerlemiş hamilelikler). Bebekler ve çocuklar (5 yaş altı).
Kronik kalp, solunum, böbrek hastalığı ya da diyabeti olan hastalar.
Organ nakli ameliyatı olan veya kanserli hastalar.
65 yaş üzerindekiler.
17- Aşı olduktan sonra bebeğimi emzirebilir miyim? Aşının hamile kadınlar zararlı bir etkisi yok, bu nedenle emzirmeyi kesmeye gerek görülmüyor.
18- Hamileyken H1N1 virüsü kaparsam ne yapmalıyım? Eğer virüslü biriyle temas ettiyseniz ve sizde de belirtiler baş gösterdiyse mutlaka doktorunuzla irtibata geçin.
19- H1N1 kapanların aşı olması şart mı? Halihazırda virüsü kapanların aşı olmasına gerek görülmüyor.
20- Çocuklar için aşı dozu nedir? 10 yaş altı çocuklar için 4 hafta arayla yapılan iki doz, 10 yaş ve üzeri çocuklar için ise tek doz yeterli. 6 aylıktan küçük bebeklere aşı yapılamıyor.
Dünya Bülteni