Baklava, sütlü tatlılar derken dondurmanın da diyabetik olanını pisayada bulmak mümkün artık. Uzmanlar, bu ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı için aşırıya kaçılmaması gerektiğini söylüyor.
Diyabet (şeker) hastaları için üretilen özel ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Günümüzde baklavadan sütlaca her türlü tatlının diyabet olanını bulmak hiç de zor değil. Yazın gelmesiyle birlikte en çok rağbet gören diyabet tatlar listesinde şüphesiz dondurma birinci sırada yer alıyor. Ancak uzmanlar, şeker yerine tatlandırıcı kullanılan diyabet dondurmalarının mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, bitkisel yağ, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve gibi besinler ve kıvam artırıcı salep kullanılıyor. Ancak diyabet hastaları için üretilen dondurmalarda ise şeker yerine tatlandırıcı yer alıyor. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Sancak, diyabet hastaları için hazırlanan dondurmalarda kullanılan yapay tatlandırıcılara bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Bu dondurmaların aşırı tüketimi halinde kan şekerinin yükseleceğini belirten Sancak, "Çocuk diyabetliler bu tür dondurmaları asla tüketmemeli. Yetişkinler ise çok az tüketmeli, fazla tüketim halinde hem uygun dozun üzerinde tatlandırıcı almaya, hem de fazla kalori alıp kan şekerinin yükselmesine neden olunur. Bu da diyabetliler için tehlikelidir." dedi. Sancak, şeker hastalarının yaz günlerinde meyve tatlılarını, içecek olarak da az tuzlu ayran, soda, komposto, buzlu çay, şekersiz limonatayı tercih etmelerini önerdi.
Öte yandan diyabet dondurması üreten firmalar ise şeker hastalarını, tüketim miktarını aşmamaları gerektiği konusunda uyarıyor. Diyabet dondurmaları yapımında tatlandırıcı şeker ve bitki liflerinden elde edilmiş tatlandırıcılar kullandıklarını söyleyen Mado Dondurmaları yetkilileri, müşterilerini tavsiye edilen tüketim miktarını aşmamaları konusunda uyardıklarını dile getirdi. Karaköy Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü ise diyabet baklavada kıvamı yakaladıklarını ancak birçok kez denemelerine rağmen diyabet dondurmada bu kıvamı, lezzeti yakalayamadıklarını belirtti.
Şeker hastaları yazın nasıl beslenmeli?
Sıvı tüketimini ihmal etmeyin. Erkekler günde 2,5 litre, bayanlar ise 2,0 litre sıvı almalı.
Günde 1-2 adet soda (tansiyonu olanlar 1'den fazla tüketmesin), az tuzlu ayran, şekersiz, limonata, komposto ve buzlu çaylar için.
Daha fazla sebze, meyve ve kuru baklagil tüketin. Meyve suyu, posasını kaybettiği için kan şekerini hızlı yükseltebilir. Bu nedenle meyve suyunu asla tercih etmeyin.
Daha az yağ tüketin. Özellikle doymuş yağlar kolesterolü yükseltir. Bu nedenle doymuş yağ oranı yüksek; yağlı et, kurabiye, börek, cips, çikolata, kek, bisküvi ve tam yağlı süt ürünlerini sınırlı tüketin.
Yağsız veya yarım yağlı süt, yoğurt, peynir, kefir vb. süt ürünleri tüketin.
Çay şekeri, şeker-şekerlemeler, şekerli reçel ve marmelat, pekmez, bal, çikolata ve dondurma yemeyin.
Asla öğün atlamayın.
Zamna