Dört programa davet

Gazeteci Hakkı Tarık Us nihayet hatırlandı, İlyas Hoca, Neyzen Tevfik’i Anlatacak, Muhterem Yüceyılmaz Kubbealtı’nda ve Osmanlı Medeniyetinden Tablolar...

Risale Haber- Haber Merkezi

Ülkemize bir kütüphane armağan etmişti

Gazeteci Hakkı Tarık Us nihayet hatırlandı

Unutulmuş sanatçılar, yazarlar ve gazeteciler her geçen gün hatırlanırken yapılan programlarla kültür hayatımızın zenginliği ortaya çıkıyor. Zeytinburnu Belediyesi de “Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri” adıyla başlattığı programlarda, ilçede yatan vefat etmiş kültür sanat adamlarını yeniden gündeme taşıyor. Mehmet Nuri Yardım’ın hazırlayıp sunduğu programda Cumhuriyet devri basın ve kültür hayatının seçkin isimlerinden Hakkı Tarık Us için bir anma programı yapılıyor. Gazeteci yazar Recep Arslan, adına bir kütüphane kurulan Hakkı Tarık Us’un, basın dünyamızdaki yeri ve hizmetleri üzerinde duracak, yazarın hayatını ve eserlerini anlatacak. Toplantı, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde 6 Mart Salı günü saat 19.00’da başlayacak.
Toplantıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonları aramaları veya www.sanatalemi.net ile www.medeniyetimiz.com sitelerini ziyaret etmeleri gerekiyor.
“Zeytinburnu’nun Ebedî Sâkinleri” programlarında daha önce Merkezefendi, Seyit Nizam, Ken’an Rifâî, Halide Edib Adıvar, İbrahim Çallı, Sadettin Kaynak, Selim Nüzhet Gerçek, İsmail Saib Sencer, Ahmet Avni Konuk, Naşit Özcan ve Halim Özyazıcı hakkında anma programları yapılmıştı.

TÜRK BASINININ ÖNCÜ İSMİ

Cumhuriyet dönemi basın ve kültür hayatının mümtaz isimlerinden olan Hakkı Tarık Us (1889- 1956) Matbuat Cemiyeti ve Türk Basın Birliği’nin kurucularındandır. Sahiplerinden olduğu Vakit gazetesindeki yazılarıyla tanındı. Gazete bir çok ismin yetişmesine vesile oldu. İşgâl yıllarında Milli Mücadele’ye verdiği hizmetler dolayısıyla kendisine İstiklâl Madalyası verildi. İstanbul Hukuk Mektebi’nde okuduktan sonra Tanin, Tercüman-ı Hakikat ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde yazmaya başladı. Bir süre liselerde hukuk ve edebiyat öğretmenliği yaptı. 1923-1939 yıllarında Giresun milletvekili oldu. İlk Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nın tutanaklarını Meclis-i Mebusan 1877 (1940-1954, 2 cilt) adlı kitapta toplayan Us, Namık Kemal’in Kanije Muhasarası ve Nâbizade Nâzım’ın Kara Bibik kitaplarını sadeleştirerek yeniden yayımlattı. Elindeki kitap ve süreli yayın koleksiyonuyla Beyazıt’ta Hakkı Tarık Us Kütüphanesi kuruldu. 21 Ekim 1956 tarihinde vefat etti. Yazarın yayımlanmış eserleri: Karikatür, Anadolu Yavrusunun Kitabı, İzmir’den Bursa’ya, Yugoslavya Seyahat Notları, Londra Seyahat Notları, İstanbul’dan Çoruh’a, Gördüklerim Duyduklarım Duygularım.

***
İlyas Hoca, Neyzen Tevfik’i Anlatacak

Neyzen Tevfik’in yakın dostu ve talebesi olan değerli sanatkâr Neyzen İlyas Çelikoğlu, ESKADER’in düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’ne konuk oluyor. Çelikoğlu, Neyzen Tevfik’le ilgili olarak unutamadığı hâtıralarını anlatacak. Toplantı, Timaş Kitap Kahve’de 8 Mart Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Mûsikî ve şiir dünyamızın seçkin isimlerinden olan Neyzen Tevfik Kolaylı ile yıllarını geçirmiş olan İlyas Çelikoğlu, sanatkârın günlük hayatı, fikirleri, çalışma tarzı ve ilginç kişiliği hakkında dinleyicileri bilgilendirecek. Zaman zaman yaşadıkları müşterek hâtıraları da aktaracak olan İlyas Çelikoğlu, toplantıda kendisine yöneltilecek sorulara da cevap verecek. Halen ney dersleri veren ve öğrenci yetiştiren İlyas Çelikoğlu, programın sonunda ney taksimi de yapacak.

ÖMRÜ NEY’LE İÇİÇE GEÇTİ

Bütün ömrü ney sazıyla iç içe geçen İlyas Çelikoğlu, 10 Aralık 1923 tarihinde İstanbul Beşiktaş’ta doğdu. İlköğrenimini Feriköy İlkokulunda, ortaokul ve liseyi Sultanahmet Meslek Lisesi Makine-Model Bölümünde tamamladı. Yükseköğrenimini de Ankara Öğretmen Okulunda aynı alanda yaptı. Kara Kuvvetlerinde öğretmen olarak çalışmaya başlayan Çelikoğlu, İstanbul ve İzmir’de görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. İlk mûsikî eğitimine, Hüseyin Tolon’dan aldığı solfej ve nazariyât dersleriyle başladı. Radyoda tesadüfen duyup, meftun olduğu Ney’in efsunlu dünyasına, Neyzen Emin Dede’nin talebesi olan Mesut Paker’den aldığı derslerle girmiş oldu. Gavsi Baykara ve Sadettin Heper gibi üstadların meşklerinde de bulunan sanatkâr, hocası Mesut Paker’in vesile olması ve teşvikiyle Neyzen Tevfik Kolaylı’dan da, vefâtına kadar Ney meşketti. Başta Caferağa Medresesi olmak üzere, birçok mûsikî cemiyeti ve kuruluşlarında yöneticilik ve hocalık yaptı. Seksenin üzerinde neyzen yetiştiren sanatkâr, hâlâ Küçükayasofya’daki Yesevî Vakfı’nda Ney dersleri vermeye devam ediyor.

***
Muhterem Yüceyılmaz Kubbealtı’nda

Hikâyeci ve romancı Muhterem Yüceyılmaz, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı bünyesinde hizmet veren Kubbealtı Beyazıt Kitabevi’nde kitaplarını imzalayıp okuyucularıyla sohbet edecek. Sohbet ve imza günü Kubbealtı Beyazıt Kitabevi’nde (Merzifonlu Karamustafa Paşa Medresesi, Yeniçeriler Caddesi, No: 43) 9 Mart Cuma günü saat 16.00’da başlayacak. Muhterem Yüceyılmaz’ın yeni yayımlanan Hürrem ve Mihrimah Sultan olmak üzere bir çok hikâye kitabı ve romanı bulunuyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret etmeleri veya 0 212 6380215 numaralı telefonu aramaları gerekiyor.

***
Osmanlı Medeniyetinden Tablolar

Kültür tarihçisi Dursun Gürlek, Kubbealtı’nda “Osmanlı Medeniyetinden Tablolar” başlıklı bir konuşma yapacak. Sohbet toplantısı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Çemberlitaş’taki merkezinde, (Köprülü Mehmed Paşa Medresesi, Peykhane Sokağı, No: 3) 10 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da başlayacak.
Yazar Dursun Gürlek, konuşmasında tarihimizin şanlı sayfalarından bahsedecek, ecdadımızın iftihar tablosu olacak hikâyelerini anlatacak. Dursun Gürlek, konuşmanın sonunda dinleyicilerin sorularına da cevap verecek.
Sohbet toplantısıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5162356-56189209 numaralı telefonları aramaları veya www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.

Ahmet Öztürk (Sanatalemi.net)

Edebiyat Haberleri