Kamuran Samar'ın Haberi
Dünya ülkelerinin daha sıkı önlemler almaması halinde durumun daha da vahim bir hal alacağını uyarısında bulunan DSÖ, dünya nüfusunun yüzde 95'inin hukuki açıdan sigarayı yasaklama konusunda yetersiz ya da korumasız olduğuna dikkat çekti.
Dünya genelinde çeşitli ülkelerin sigaranın daha fazla kullanımını önleme konusundaki uygulamalarına yer verilen raporda, dünya nüfusunun sadece yüzde 5'inin sigaraya karşı hukuki olarak gerçek anlamda korunduğu belirtiliyor.
DSÖ, geçtiğimiz yıl açıkladığı önlem raporunda, sigara kullanımını önlemek ve insanları bu tehlikeden korumak için bazı uygulamaların yerine getirilmesi gerektiğini açıklamıştı. DSÖ, bu anlamda tütün üretimi ve satışına konulan verginin artırılması, tütün içerikli reklamların yasaklanması ve insanların hukuki olarak korunması gibi uygulamaların zaruri olduğunu duyurmuştu.
İnsanların tütünün zararları konusunda daha fazla bilgilendirilmeleri gerektiğini düşünen DSÖ Direktörü Douglas Bettcher, "Bu insanlardan sorumlu olan hükümetlerin de DSÖ'nün taleplerini yerine getirmeleri gerekir."diyor.
Ancak uzmanlar DSÖ'nün sigara kullanımını önleme konusundaki çalışmalarının yeteri derecede etkileyici olmadığı görüşünde. DSÖ'nün bu alandaki çalışmalarını yetersiz gören Demokrasi Enstitüsü uzmanı Patrick Basham, "DSÖ'nün politikaları delilden çok umut ve niyet üzerine kurulu."dedi.
Öte yandan Türkiye'de sigaraya karşı alınan önlemler çerçevesinde kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasını başlatmıştı.