Risale Haber- Haber Merkezi
İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan SABANCI Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ile Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu tarafından International Social Survey Program (ISSP) kapsamında düzenlenen yeni ‘Dindarlık Araştırması’nın sonuçlarını yorumluyor. Prof. Çarkoğlu ve Prof. Kalaycıoğlu’nun yaptıkları ‘Türkiye’de Dindarlık Araştırması’nın psikolojik analizini ÜLKE TV’de ‘İyi Bak Kendine’ programında Uğur Canbolat’a değerlendirecek.
‘Türkiye’nin İnanç Haritası’ sayılabilecek bu araştırmanın psikolojik alt yapısında neler var? İnsanların dua etme ihtiyacı nereden kaynaklanıyor? Dua etmek kişinin psikolojik ihtiyacını nasıl karşılıyor? Dua etmek bir sığınak mıdır? Dua etmenin huzur verici yanı nasıl ortaya çıkar? Dua ile niyet arasında nasıl bir bağlantı vardır? Dua hastalıkta nasıl kullanılmaktadır? Dua etmek hasta kişinin ağrı eşiğini ne yönde etkilemektedir? Ümidi ayakta tutmakta duanın etkisi nedir? Zihinsel sığınak olarak dua kullanılabilir mi? Psikolojik bütünlük bakımından duanın etkisi var mıdır? Panik ve anksiyete duygusunu önleyici midir? Dua hissi hayatın akışında gerekli ve faydalı bir his midir? Duayı yaşlılar, güçsüzler, zayıflar, çocuklar mı yapıyor sadece? Giderek dua konuları neden değişmektedir? Dua ile sosyo psikolojik bağlantı var mıdır? Tüm bu sorulara Prof. Tarhan ‘İyi Bak Kendine’de cevap verecek.
SABANCI Üniversitesi 1453 hanede 18 yaş üzerindeki kişilerle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma çarpıcı sonuçlara ulaşıldı:
% 97 daha çok felaketlerden korunmak için dua ediyor,
% 80 sürekli dua ediyorum diyor,
% 83 sevgilisine kavuşmak için dua ediyor,
% 77 iyi eş bulmak ve evlenmek için dua ediyor,
% 77 doğrudan para bulmak için dua ediyor,
% 61 sınav başarısı için dua ediyor.
Türbe ve yatırları hayatı boyunca ziyaret edenlerin oranı % 36 her yıl en az bir kere ziyaret edenlerin oranı ise % 47. Bu verilerin ne anlama geldiğinin ve psikolojik temellerinin sorgulanacağı programda modern insanın yaşadığı önemli ruhsal sorunlara da yer verilmektedir.
Psikiyatride çok yaşanan ve giderek öne çıkan PATOLOJİK KUMAR BAĞIMLILIĞI konusu bugün ‘İyi Bak Kendine’de masaya yatırılıyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Semra Baripoğlu ve Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy kumar nedir, kumara kişiyi iten çeldiriciler nelerdir, kumar bağımlılığı hangi süreçte nasıl patolojik kumar bağımlılığına evrilir, kumar bağımlılarının iş başarısı var mı, evliliklerini neden sürdüremezler, kumar bağımlılıklarının işledikleri suçlar nelerdir ve bundan kişi kendini alıkoyabilir mi, patolojik kumara eşlik eden depresyon dışındaki hastalıklar nelerdir, cinsel aktiviteyi nasıl etkiler, hırsızlık zimmete para geçirme ve sahtekarlık gibi suçlara gitmeleri nasıl engellenir, kumar bağımlılığı hangi psiko sosyal etkilerle ortaya çıkar ve tedavisinde ilaçla beraber psikoterapiden nasıl yararlanılır gibi pek çok sorunun cevapları aranacak ve çözüm önerileri sunulacak.
Uğur Canbolat’ın sunumuyla ekrana gelen ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programı olan İyi Bak Kendine’ canlı olarak saat 23.30’da ÜLKE TV’de ekrana geliyor