Daha önce bilinenin aksine yerkürenin bir patatese benzediği ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzaya gönderdiği GOCE uydusu, yerçekiminin dünyanın her yerinde aynı olmadığını, bu yönüyle yerkürenin bir ‘patatese’ benzediğini tespit etti. Almanya’nın Münih kentindeki Teknik Üniversite’de açıklama yapan ESA yetkilileri, iki yıl önce fırlatılan Yerçekimi Alanı ve Okyanus Devridaim Denge Kaşifi (GOCE) adı verilen uydunun, bugüne kadar 70 milyon fotoğraf çektiğini bildirdi. Elde edilen veriler ışığında yerkürenin şu ana kadar yapılmış en detaylı yerçekimi haritasını hazırladıklarını belirten ESA bilim adamları, fotoğraflardan elde edilen 50 saniyelik bir görüntü yayınladı.
Video klipte, yeryüzünün aslında ‘yamru yumru bir patates’ şeklinde olması dikkat çekiyor. Dünyanın bazı noktalarında yerçekimi yoğun, bazı noktalarında çok daha düşük. Patatesin üzerindeki eğimler gibi yerçekimi de yerküre üzerinde değişik bölgelerde çukur ya da irili ufaklı yumrular oluşturuyor. Yayınlanan haritadaki sarı ve kırmızı alanlar, yerçekiminin normalden fazla olduğu bölgeleri, mavi alanlar ise normalden az olduğu yerleri ifade ediyor.
‘İklim’e ışık tutacak
ESA, okyanusların nasıl hareket ettiği ve güneş ısısının dünyada nasıl dağıldığına ilişkin yeni olguların ortaya konduğu gözlemlerin, iklim çalışmalarına ışık tutacağını duyurdu. 17 Mart 2009’da fırlatılan GOCE, okyanusların yanı sıra kutuplardaki buzulların eriyiş süreci ile yanardağların faaliyetlerini de inceliyor.
Cihan