Dünya genelinde helal gıda üretimi ve sertifikası her geçen gün önem kazanırken, Çin genelinde uzun yıllardır sürdürülen uygulamanın genişletilmesi için hazırlıklar yapılıyor.Ülkede yaşayan milyonlarca Müslüman için Çin'in hemen her bölgesinde helal et temin edebilecek üretim ve satış tesisleri bulunuyor.
Çin bu yılın başında Müslümanların şartlarını iyileştirmek için çalışmalar planlamaya başlamış ve bu konu Milli konferansta da konuşulmuştu.
Çin'in güneyinden kuzeyine birçok bölgesinde helal üretim yapan ve ülke geneline satış yapan işletmeler bulunurken, bu ihtiyaç her geçen gün artıyor.
Çin'de mevcut yasalara göre üniversitelerde 10'dan fazla Müslüman öğrenci olması halinde Müslümanların helal gıda ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler kurulması zorunlu. Ancak mevcut yasa kreş ve ilkokullar gibi birçok alanda hizmet veren kurumlarda özel ihtiyaçlara cevap vermiyor.
Ülkede birçok bölgede bulunan İslam Cemiyetleri, helal gıda üreten ve satan tesisleri denetleyerek, bu tesislere "Helal Gıda Ürünleri Üretim ve İşletme İzin Belgesi" veriyor ve bu kuruluşlar ülke içerisinde lokantalardan marketlere kadar helal gıda ve ürün sağlıyor.
Çin Din İşleri İdaresi İslam Bölümü Başkan Yardımcısı Ma Cin, sene başında İslami gıda üretim ve satışının standart hale gelmesi, İslami inanç ve geleneklere saygıyı sağlayacak yasalar üzerinde çalışıldığını söylemişti.
Ülkede hali hazırda tüm etnik unsurlarla birlikte 30 milyon civarında Müslüman bulunuyor. Son yıllarda ülkenin doğusundaki ekonomik gelişmeye paralel olarak daha çok kuzey ve iç kesimlerde yaşayan Müslümanlar kıyı şeridine göç etmeye başladı ve Müslümanların başta helal gıda olmak üzere ihtiyaçlarını karşılayacak tesis ihtiyacı başladı.
Arap dünyası başta olmak üzere birçok Müslüman ülkeyle de büyük bir ticaret hacmine sahip Çin, ülkeye gelen Müslümanların da ihtiyaçlarını karşılamak için bu konunun daha standart hale gelmesi için çalışmalarda bulunuyor.
Çin Devlet Etnik İşler Komisyonu basın bürosundan Yang Çıng, bu yılın başında China Daily gazetesine yaptığı açıklamada, şehirlerde yaşayan etnik gruplarla ilgili yasaların iyileştirilmesi için çalışmalar planlandığını belirtmiş ve yasa değişikliğine göre özellikle iç kesimlerden kıyı kesimlerine göçen etnik unsurların dini ihtiyaçları için daha iyi imkanlar sağlanması konusunun görüşüleceğini kaydetmişti.
Sabah