Arjantin'in Dünya Kupası finalinde Fransa'yı yenmesinin ardından düzenlenen kupa takdiminde Lionel Messi'ye Katar'da geleneksel bir Arap cübbesi bişt giydirildi.
Bazı kesimlerin çok zoruna giden bu cübbenin anlamı nedir?
Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'nin tören sırasında Messi'ye giydirdiği geleneksel cübbe ülkede nasıl bir öneme sahip?
"PRESTİJİN İŞARETİ"
Al Jazeera'ya göre genellikle körfez ülkelerinde giyilen Bişt, altın süslemeli, şeffaf ve hafif bir kumaştan dikilen bir cübbe olarak tanımlanıyor.
Körfez ülkelerinde Arapların giydiği biştin siyah, beyaz ve bej gibi farklı renkleri de bulunuyor. Katar'da bu kıyafet daha çok özel ve resmî günlerde tercih ediliyor.
Cübbe şeklinde tam boy olan bişt, takım elbisenin üzerine de giyiliyor.
Yüzyıllardır özel günlerde giyilen bu bu cübbe, takdir ve saygının bir işareti olarak görülüyor ve genellikle politikacılar, şeyhler gibi üst düzey yetkililer tarafından giyiliyor.
"ONURLANDIRILDIĞINI" GÖSTERİYOR
Bu kişiler kraliyet ailesi mensubu olabildikleri gibi düğünlerde damatlar ya da mezuniyet törenlerinde öğrenciler de Katar'ın bu ulusal kıyafetini giyebiliyor.
Bu sebeple Messi'nin bu kıyafeti giymesi Katar yerel kültüründe kendisine "özel bir yer" ayrıldığını ve "onurlandırıldığını" işaret ediyor.
"Bu resmi bir etkinlik ve kutlamalar için giyilen bir elbise" diyerek biştiyi tanımlayan Katar Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Genel Sekreteri Hassan al-Thawadi, Messi'yi başarısından dolayı bu şekilde kutladıklarını belirtti.