İbrahim Mert’in haberi:
Risale Haber-Yazar Sadık Yalsızuçanlar, 2015’in Bediüzzaman yılı olmasının Bediüzzaman’ın cihanşümul dilini ve dünyasını keşfetmek adına kışkırtıcı bir işlev görebileceğini söyledi.
Risale Haber’e konuşan Yalsızuçanlar, “Bediüzzaman Yılı” haberini sürekli takip ettiği Risale Haber’de gördüğünü ifade ederek, “19 Eylül 2009 gördüğüm haberde “Birleşmiş Milletler Barış Elçisi Muhammed Rıza Dalkılıç, Birleşmiş Milletler’in 2015 yılını ‘Dünya Bediüzzaman Yılı’ ilan edebileceğini söyledi” ifadeleri vardı. Said Özadalı ve Nurettin Huyut mahreçli bir söyleşinin özet başlığı idi bu. Okuyunca, kendi kendime, Bediüzzaman’ın kozmik, cihanşümul dilini ve dünyasını keşfetmek adına kışkırtıcı bir işlev görebilir bu, dedim” şeklinde konuştu.
YÜKSEK İNSANLIK BİLGİSİNİ YAŞAMI İÇİNDEN GÖSTERDİ
Bediüzzaman’ın, bu topraklarda çileli bir ömür sürdüğünü ifade eden Yalsızuçanlar, “Bediüzzaman birkaç dil biliyordu ama Türkçe yazdı. Otuz yıla yakını sistematik biçimde işkenceyle dolu fırtınalı, bir o kadar da bereketli bir yaşam sürdü. ‘Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz asla’ diyen bir özgürlük tutkunu idi, özgürlüğüne kastedildi. Canına kıymak isteyenlere, hürriyetini gasbedenlere, söylemini gayr-ı meşru göstermek isteyenlere bırakınız kin ve öfke duymayı, ilenmedi bile. Merhamet, adalet ve onurla karılmış, kusursuz bir kişilik idi. Bir bilgeye, erdem nedir diye soruyorlar. ‘İncitmemek ve incinmemektir’ diyor. İncitmeden yaşamanın bile, modern zamanlarda ne denli güç olduğunu biliyoruz. Kaldı ki incinmemek. Bediüzzaman, yani çağının seçkini olan bu bilge kişilik, ne incitti ne incindi. Bize, yüksek insanlık bilgisini bizatihi yaşamı içinden gösterdi” dedi.
RİSALE-İ NUR DAİMA BİR KAYNAK OLMAYI SÜRDÜRECEKTİR
Bediüzzaman’ın modern dünyanın sorunlarına ve sorularına benzersiz cevaplar ürettiğini ifade eden Yalsızuçanlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Düşünsel anlamda yerle göğün temasını yeniden kurmaya çalıştı. Gandhi gibi, kendi evrensel davası dışındaki her şeye karşı, mutlak kayıtsızlık ilkesini uyguladı. Bediüzzaman, bu topraklarda Türkçe konuştu ama, davasının içeriği ve dili, kozmik idi, cihanşümul bir doğaya sahipti. Kuşkusuz dünya, onu gün geçtikçe daha yakından, daha derinlikli kavrıyor, kavrayacak. Modern insanın ve toplumun sorularını ve cevaplarını keşfetme imkanları bakımından o benzersiz Külliyat’ı daima bir kaynak olmayı sürdürecektir.”
BU ÜLKENİN SEÇKİNLERİ ÜZERİNE DÜŞEN ÖDEVİ YERİNE GETİRECEK
2015 yılının Bediüzzaman Yılı olması girişimlerinin Bediüzzaman’ın evrensel boyutlarını insanlığın keşfetmesi bakımından önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Yalsızuçanlar, “Geleneksel bilgeliği, modern zamanlarda yeniden inşa eden bu büyük bilgeden insanlığın öğreneceği çok şey var. Birleşmiş Milletler Barış Elçisi Muhammed Rıza Dalkılıç’ı kutluyorum, çabalarının sonuçlanması için, bu ülkenin seçkinlerinin üzerine düşen ödevi yerine getireceğine de inanıyorum. Dünyanın onlarca diline çevrilmiş Risale-i Nur eserlerinin gizli bir hazine gibi yeniden keşfedileceğini umuyorum” dedi.
İLGİLİ HABER: 2015 Dünya Bediüzzaman Yılı