Dünya zaman ve kaynak tasarrufunu keşfetti

Çevreye duyarlı şirketler daha yaşanabilir dünya için tasarrufa yöneldi.

Çevreye duyarlı şirketler daha yaşanabilir dünya için tasarrufa yöneldi. İpek Kağıt, elektronik imzaya geçerek karbondioksit salınımını azaltırken, Sony 2050’ye kadar sıfır ayak izi hedefliyor.

Dev şirketlerde çevre duyarlılığı hızla artıyor. Elektriği, suyu, kağıdı daha az kullanmak hem çevreyi korumamıza yardım ederken, hem de kendi bütçemizde tasarruf sağlıyor. Eczacıbaşı şirketlerinden İpek Kağıt da İmzasız Süreçler ile 2010 yılında 35 bin TL tasarruf sağladı. İmzasız Süreçler projesini E-Güven ve Eczacıbaşı Bilişim işbirliğiyle hayata geçiren İpek Kağıt, kısa sürede büyük bir başarıya imza attı. Şirketin daha önce yazılı bankacılık talimatı ve yöneticilerin imzasını gerektiren tüm süreçler dijital ortama taşındı.

2 saatlik iş 10 dakikaya indi

Projeyle 400 talimat ve ekleri mobil imzayla imzalandı. Böylece eskiden 2 saat süren süreç 10 dakikaya indirildi. Çalışanın bankalara ayırdığı zaman haftada 3 günden 1 güne düşerken, bankalara talimatların ulaştırılması için yapılan 520 km yoldan da tasarruf sağlandı. İşlemlerin dijital ortamda yapılabilmesiyle yıllık 1.20 ton karbondioksit salınımı sıfıra indirildi. Akkök Grubu şirketlerinden Akenerji ise Karbon Saydamlık Projesi’ne dahil oldu. Tüm yenilenebilir enerji yatırımları projeleri için Gönüllü Karbon Piyasası’nda sertifika başvurularını yapan Akenerji, 2010’da karbon sertifikalandırma çalışmalarında büyük aşama kaydetti. Her yıl yaklaşık 1 milyon ton karbondioksit salımını engelleme taahhüdü veren Akenerji, bir başka deyişle doğaya 82.600 hektar alanda yaklaşık 42.2 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunuyor. Sony, aralarında şirkete ait ofis ve tesislerin genelindeki global karbondioksit salımlarının 2000 mali yılı düzeylerine göre yüzde 30’un üzerinde azaltılmasının da bulunduğu ‘Yeşil Yönetim 2010’ orta vadeli çevre planında belirlenen hedeflerin büyük bölümüne ulaşıldığını, hatta aşıldığını duyurdu. Sony, tüm karbondioksit salımlarını azaltarak 2010’da 1.53 milyon tona indirmeyi başardı. 2000 yılındaki düzeylere göre yüzde 31’lik düşüşü temsil eden bu azalma, GM2010 planında belirtilen yüzde 7’lik hedefi de aşmış oldu. Sony, GM2015 ile 2050’ye kadar sıfır çevre ayak izi hedefliyor.

Star

Ekonomi Haberleri