RİSALEHABER
"Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefat yıldönümünde anılıyor.
İnalcık, 1960 darbesinin ardından Kürt sorununu araştırmak için Doğu'ya yaptığı ziyaretteki Said Nursi etkisine dikkat çekmişti.
İnalcık'ın farklı zamanlarda farklı kişilere yaptığı açıklamalar, söyleşiler birden fazla yayınevi tarafından kitaplaştırılmıştı.
DOĞU ANADOLU VEYA KÜRDOLOJİ ENSTİTÜSÜ KURULMASINI ÖNERDİM
Onlardan birinde Kürt sorununa dair konuşan İnalcık'ın sözleri şöyle:
"1960'ta 27 Mayıs darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi orada valilik yapmış kimseleri ve bölge üzerinde tarihi araştırma yapanları bir toplantıya çağırdı, Kürt sorununu masaya yatırdı. Orada uzun uzadıya konuşuldu. Ben de toprak tarihi üzerinde araştırmalarım dolayısı ile oradaydım. Toprak meselesi, yarıcılık meselesi üzerinde konuştum. Aşîret toprak ağalarının o bölge sosyal hayatındaki önemini belirttim. Valiler birtakım projeler öne sürdüler. Benim ileri sürdüğüm proje, herşeyden önce Kürt kimliğini ve bölgedeki sosyal ve kültürel yapıyı araştırıp tanımanın gereği üzerindeydi. İlkin sosyal, ekonomik, kültürel sorunları araştırma konusu yapmak gerektiğini söyledim. Bunun için bir Doğu Anadolu veya Kürdoloji Enstitüsü kurulmasını önerdim.
SAİD NURSİ MESELA BÜYÜK ETKİ OLUŞTURMUŞTU
“Kürt halkının çok geri şartlarda yaşadığını gözlemledim. Şeyh, derviş kılıklı insanlar halkın üzerinde söz sahibi idiydi. Said Nursi mesela büyük etki oluşturmuştu. Şimdi önemleri azalsa da hâlâ etkilerinin devam ettiği yerler var.”