Dünyada 1 milyondan fazla bitki türü bulunuyor

Hiroşima Katliamında Ayakta Kalan Tek Canlı Bitki İstanbul'da

Salatanıza serpiştirdiğiniz bir tutam ot sizi kanserden korurken, 1 fincan bitki çayı yorgunluğunuzu alabilir. Baharat olarak kullandığınız bitki tohumları, umulmadık şifalar verebilir.. İnsanlık, tarih boyunca bitkilerle beslenmiş, "bitkilerin şifası"na başvurmuş ve bitkilere dayalı tecrübesini biriktirmiştir. Bundan dolayı da tarihte nice Lokman Hekimler yer almıştır.Yapılan kazılarda, Hititler'den kalma tabletlerde; meyan kökü, adamotu, badem, defne, mazı, sarımsak, üzerlik, haşhaş gibi bugün de bilinen pek çok tedavi edici bitkinin ilaç olarak kullanıldığı görülmüştür. Bitkiler canlılığın hayati özüdür. Bu nedenle, "şifalı bitkiler" yerine "bitkilerin şifası"ndan söz etmek daha doğru olur. Her bitkide potansiyel olarak "şifa" mevcuttur. Binlerce yıl boyunca tedavi amacıyla faydalanılan bitkiler, bugün de modern eczacılığın kullandığı hammaddelerin temelini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, bitkilerin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.


Bitkiler, Onu Bilenlerin Elinden Şifa Oluyor


Dünyada 1 milyondan fazla bitki türü bulunuyor. Bunlar arasında insana şifa verenler olduğu kadar, yanlış kullanıldığında ölümcül sonuçlara neden olanlar da var. Atalardan gelen bilgilere dayanan bazı halk ilaçlarını günlük rahatsızlıklarda kullanmanın yararlı olabileceğini belirten uzmanlar, tedavi konusunda hiçbir eğitimi olmayan kişilerce verilen reçetelerin yarardan çok zarar getirebileceğini ve hastaya tedavi edici bitki verilmeden önce her metabolizma farklı olduğundan ilk olarak hastanın sağlık geçmişinin araştırılması gerektiğini söylüyorlar.

Türkiye'nin İlk Tıbbi Bitki Bahçesi

2005 yılında açılan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Türkiye'nin ilk tıbbi bitki bahçesidir. Merkezefendi mahallesinde,14 dönümlük alanda kurulmuştur. Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği'nin yürüttükleri projede, ekili tıbbi bitki sayısı 400'ü aşmıştır. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde bir sera, herbarium (kurutulmuş bitki koleksiyonu),tohum bankası, bitki laboratuarı ve bitki kurutma birimi bulunmaktadır.

Hiroşima Katliamında Ayakta Kalan Tek Canlı Bitki

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler bahçesinde 400 farklı bitki bunuyor. Bahçe yetkililerine göre bunlardan en önemlisi Hiroşima katliamında ayakta kalabilen tek canlı bitki olan Ginkgo Biloba (mabet ağacı).

Mabet ağacının yaprakları ve meyveleri içerisindeki etken maddeler (ginkgo biloba ekstresi) dünyanın en çok satan ilacı olan ve Alzheimer hastalığı için kullanılan Tebokanın ham maddesini oluşturuyor. Amerika Hükümetinin, bu ağacın yetiştirilmesi için gerekli araziye 500 milyon dolar harcadığı biliniyor.

Neden Doğal Bitkiler Yerine Kimyasal İlaçlar?

Bahçe yetkililerinden biyolog Arzu Aykut, bitkilerin faydalarının ispatlanması için 10 yıl süreli klinik çalışmalar yapılması, doktorlar ve eczacılar tarafından yürütülecek olan bu çalışmalar için çok yüksek bir bütçe ayrılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı, yeterli bütçe olmaması ve klinik çalışmaların uzun süreli olması nedeniyle bitkisel drogları onaylamıyor. Bu nedenle doktorlar tarafından maliyeti düşük sentetik ilaçlar tercih ediliyor.

Bahçe Her Gün Ziyarete Açık

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi projesinin hedefleri arasında, tıbbi bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, Türkiye ve dünyadaki botanik bahçeleri, herbaryumlar ve tohum bankalarıyla işbirliği yapmak gibi çalışmalar var.

Neden bitkisel ilaç kullanmıyoruz? Çünkü…

Dünyada ki yeni ilaçlarla ilgili tüm bilimsel çalışmaları ve araştırmaları ilaç firmaları yaptırıyor. Esasında üniversiteler ve bağımsız araştırma kuruluşları yapıyor görülüyor ama arkada parayı bastıran ilaç firmaları. Size araştırmayı yaptırırken de baştan bir mukavele imzalatıyorlar; sonuçlar ancak onlar isterse yayınlanabiliyor. Haberleri olmadan araştırma sonuçları hakkında konuştunuz mu yandınız, bir anda kendinizi mahkeme kapılarında bulabilirsiniz. Her şey denetim altında olduğundan bir ilacın yan tesirleri ile ilgili bir araştırma yapmak isterseniz ulaşacağınız bilgiler de sınırlı oluyor.

Internet'te araştırma yapmaya kalkın. Yararlan ile ilgili binlerce yazı bulabilirsiniz; örneğin, siz o ilacı kan sulandırmak için aldığımızı zannederken bir bakarsınız ki meğer o ilaç kansere, kalbe, bağırsaklara, gaza, hatta mayasıra bile iyi geliyormuş da haberiniz yok!... Nereden alabileceğiniz, kaça alacağınız, nasıl ısmarlayacağınız hepsi Internet'te yazılı... Yan tesirlerini bulabilmek içinse elinizde büyüteç, Sherlock Holmes gibi sıkı bir araştırmacı olmanız lazım. Bulabileceklerinizin, ancak firmanın sizin 'bulmanıza izin verdikleri' olduğunu da bilin.


PEKİ ŞİFALI BİTKİ NEDİR?

Şifalı bitkiler, insanlar için faydalı maddeler ihtiva ettiğine inanılan, zaman zaman da ciddi laboratuarlarda araştırmaları yapılarak; kullanımlarında, etken maddelerinin tesirleriyle, belli kullanım kuralları göz önüne alınmak suretiyle, faydalı olan bitkilerdir. Bu şifalı bitkilerin, binlerce yıldır geleneksel kullanımları neticesi, ülke kültürlerine ya da bölgelere bağlı olarak gelişme göstermesi kaçınılmazdır. Tabiatta bulunan şifalı bitki ile tedavi usullerinden, bilhassa eski medeniyetlerde(Orta Asya, Hindistan, Çin v.b.), doğrudan faydalanma yönüne giden insanlar hep olmuş; bundan sonra da olacaktır.

AB KULANIYOR BİZ KORKUYORUZ

Teknolojinin geliştiği, laboratuarların çok hassas tayinleri, araştırmaları yapabilir hale geldiği bu günlerde, şifalı bitkiler ile tedavi usulleri, "alternatif tıp" tabiri ile de insanlara şifa dağıtma yönünde ileri çıkan metotlardandır. Hastalıklara çare bulan teknoloji destekli formüller bu günlerde hız kazanmaktadır. Yine bu günlerde revaçta olan, koruyucu hekimlik çerçevesinde, insanların hastalanmadan, şifalı bitkilerle immün sistemlerinin kuvvetlendirilmesi, hastalıklara karşı organizmamızın güç kazanması neticesi hastalıklardan korunulması; bilhassa ileri ülkelerde revaç bulmakta, bu yönde kurulan tesislerle, şifalı bitkilerin steril şartlarda ambalajlanıp ülke insanlarının sağlıklı yaşamaları yönünde çalışmalar hızlanmaktadır.

BİLİM ADAMLARI İKİYE BÖLÜNDÜ

Şifalı bitkilerin etken maddelerinin varlıkları ve ne oldukları, modern, teknolojik ve ilmi araştırmalar çerçevesinde, doğrulanmak zorundadır. Binlerce yıldır insanlar, modern çağın gerekleri olan teknolojik gelişmelerin olmadığı zamanlarda da, bu şifalı bitkilerle tedavilerini sürdürmüşlerdir. Ne kadar geçerli olduklarını ilim adamları tartışadursun; bizler bu konuları araştıran araştırmacılar olarak, gerçek hayatta, tatbik edilen şifalı bitki tedavi yöntemleri olarak öne sürülen tavsiyeleri, aksini ispat etmedikçe; inkar yönüne gidemeyiz. Şifalı bitkiler konusu gündeme geldiğinde bir kısım ilim adamlarımız, doğrudan doğruya inkarcılığa kalkışıyorlar ki; bu ne bilim adamlığına yakışır; ne de ilmi çalışmaların tabiatına yakışır.

PEKİ, HER BİTKİ FAYDALIMIDIR?

Şifalı bitkiler uluorta tavsiye edilmemelidir. deve çökerten bitkisinin kalp damarlarını açtığını, daha doğrusu, damarları tıkayan yağları erittiğini ifade ile tavsiye edenlerin tavsiyesine uyarak, yıl boyu sabah, öğle, akşam bardak bardak deve çökerten suyu içen bir kimsenin, karaciğer harabiyetinden "sizlere ömür" sözüne muhatap olmaması mümkün değildir. Örneği de anlatılmaktadır. Zira deve çökerten bitkisinin etken maddesi, kan yoluyla tüm vücutta dolaşmakta; aşırı yükleme sonucu da bu etken madde vücuttan atılma fırsatı bulamamaktadır. Tesirini kalp damarlarında ki tıkanıklığı giderme yönünde gösterdiği gibi; lipid yapısında olan karaciğerin de harabiyetine sebep olması da gerçek olarak karşımızda durmaktadır. İlaçları alırken "doz" diye bir ifade tüm ilaç tarifelerinde mevcuttur. Şifalı bitkilerde de bu ifade geçerlidir. Doz aşımı yarar değil, zarar verecektir. Bu sonuç uluorta kullanımlarda kaçınılmazdır. İlmi gelişmelerle ortaya konulan, laboratuar teknik donanımları ve ilmi metotları, bilim adamlarının bu şifalı bitkilerin terkiplerini belirlemesine ve sağlıklı bir şekilde, etken maddelerinin tespitine imkan vermiştir. Araştırmalar, hangi bitkilerin hangi miktarlarda kullanılması, ya da hangi usullerle hastaya verilmesi gerektiğine ilişkin ipuçları vererek; her şifalı bitkinin emniyetlice kullanılmasına sebep olmuştur.

ŞİFALI BİTKİ ALIRKEN DİKKAT!

Şifalı bitki satıcısında gördüğünüz bir bitki ambalajında, gözle muayenenin çok büyük rolü vardır. Genel olarak alınan ürünlerin yaprak mı, çiçek mi, dal ya da kabuklar mı, olduklarının bilinci ile alım yapmanızda büyük fayda vardır. Etken maddesi yaprağında olan bir şifalı bitkinin ambalajına baktığınızda, dalların çoğunlukta olduğunu görürseniz, derhal o paketi bırakmanızda fayda vardır. Bazı paketleri alıp baktığınızda ise, (bilhassa paketin alt kısmını kontrol ediniz.) dipte toplanmış olan bir o kadar toz kütlesi, temiz toplanmamış bitkilerin görüntüsünü verebilecektir. Bu nedenle çok fazla tozlu paketleri kesinlikle almayınız. Temiz toplanmış bitki paketlerinde, tabana inmiş çok fazla toz bulamazsınız.


Şifalı bitkilere birkaç örnek..

Multiple skleroz Kenevir-,

Munzam ilt. Y. Mersin-,

Müzmin yar Karakafes-,

Nasır Salisilikasit-,

Nefes darlığı A. Itır-, Kekik-, Sinirliot-, Duvarsarmaşığı-, Çörek-,

Nefes yolları rah. A. Itır-, Kekik-, Sinirliot-, Duvarsarmaşığı-, Çörek-,

Nefrit A. Başakotu-, Isırganotu-, Ardiçkoz-, Huş-,

Nevralji Acı biber-, Boğan-, Dişbudak-,

Nevropati Acı biber-, Boğan-, B-Vitaminleri-,

Nezle A. Itir-,

Nikotin bağ. Yulaf-,

Nikris Z.Çiğdem-,

Nörodermatit Hamamelis-, Çörek-, Hodan-, Işıldak-, Ladenotu

Oburluk Kılıçotu-, Kurtotu-,

Ödem A. Başakotu-, Ananas-, Maydanoz-, Kuşkonmaz-,

Oksijen Çemen-,

Öksürük A. Itır-, Limon-, ZYE-, Sinirliot-, Güneşgülü-,

Oligomenor Hayıt-,

Ölüm korkusu Boğan-,

Ortakulak ilt. Şekerciotkökü-, Baptisya-, Kekik-,

Otit media Şekerciotkökü-, Baptisya-, Kekik-,

Pancreas ilt Pelinotu-, Haronga-, Ananas-, Soya-, Papaya-,

Panik Kava-kava-, Çörek-, Kılıçotu-,

Pankreas zaf. Ananas-, Pelinotu-, Haronga-, Papaia-,

Pankreatit Pelinotu-, Haronga-, Ananas-, Papaya-, Soya-,

Parkinson Hayıt-,

Parmak ilt. Sefa-, Arnika-, Karakafes-, Ananas-,

Parodontoz Limon-, Beşparmak-, Kekik-, Mirra-, Adaçayı-,

Peklik Ravent-, Keten-, Sinameki-, Nane-, Akdiken

Pıhtılaşma Atkestanesi, Ölmezdiken-, Hamamelis-,

Pişik Hamamelis-,

PMS Hayıt-, Kadınkökü-, Çörek-, Hodan-,

Poliartrit Harpa-, Dişbudak-,

Polikrest Güzelavratotu-,

Polip Mazı-,

Prostat büyümesi Isırgankökü-, Sabal-, Yakıotu-, Kabak çekirdeği-,

Prostat ilt. Sabal-, Ayrık-, Yakıotu-, Isırgankökü-,

Protein haz. Papaya-,

Psödokrup A. I tır-, H. Sulfuris-,

Rahim kan. Çobançantası-,

Raşitizm D-Vitamini-,

Retinopati Y. Mersin -,

Romatizma Kagbüken-, Çitkökü-, Harpago-, Sögüt-,Isırgan-,

Ruhsal rah. Güzelavratotu-, Kılıçotu-,

Sabah uyuşukluğu Harpa-, Kavak-, Söğüt-, Isırgan-,

Saç dökülmesi Çinko-, Biotin-,

Saç problemleri Biotin,

Safra arttırıcı Amberbaris-, Andız-, Enginar-, Civanpercemi-,

Safra hastalığı Şahtere-,

Safra krampı Kırlangıçotu-,

Safra rah. Şahtere-, Zerdecal-, Civanpercemi-, Kırlanğıçotu

Safra taşı Şahtere-,

Safra yet. Karabiber-,

Safra yolları ilt. Şahtere-,

Safra yolları rah. Enginar-, Turp-,

Safrakesesi ilt. Şahtere-,

Sahte krup A. I tır-, H. Sulfuris-,

Saldırganlık Kılıçotu-,

Sancılı Adet Hayit-,

Sancılı idrar yap. Sabal-,

Sancılı Karın ağr. Nane-,

Sancılı Safrayolları Sabal-, A. Başakotu-,

Sara Kava-kava-,

Sarılık Şahtere-, Dsvedikeni-,

Sedef hastlığı Mahon-, ZYE-,

Seğirmek Kılçotu-, Kava-kava-,

Şeker hastalığı Çemen-, Yerelması-, Ardıçkozalağı-, Yulaf-, ZYE-,

Serbest radikal Zerdecal-, Biberiye-,Pirinçalö-,

Seyahat rah. Zencefil-,

Seyrek adet görme Hayit-,

Sıcak çarpması Adaçayı-, Atkuyruğuotu-,

Siğil Mazı-,

Sıkıntı Aloe vera, Noni, Kava-kava-,

Sıksık idrar yap. Sabal-,

Sıksık uyanma Oğulotu-, Kediotkökü-,

Sınav korkusu Kılıçotu-, Kava-ka- Kediotkökü-

Sindirim rah. Haronga-, Çörek-, Çentiyan-,

Sindirim zaf. Harpa-, Çörek-, Centiyan-, Çörek-, Papaya-,

Sinir ilt. Oğulotu-,

Sinir krizi Kiliçotu-,

Sinir. bağırsak rah. Kediotkökü-, Kılıçotu-,

Sinirlilik Kılıçotu-,

Sinirlilik K. Hayit-, Kadınkökü-,

Sinirsel ağrılar Aci biber-, Boğan-, B-Vitaminleri-,

Sinirsel gerginlik Nane-,

Sinir. huzursuzluk Kediotkökü-,Kılıçotu-,

Sinirsel kalp rah. Aslanotu-,

Sinirsel mide rah. Kedikökü-,

Sinüzit A. Itir-, Baptisya-, Kekik-,Kipriotu-, Mineotu-,

Sırt ağrısı Harpa-, Söğüt-, Boğan-,

Şişkinlik Enginar-, Kimyon-, Keten-, Nane-, Kekik-,

Şişmanlık H. Yosunu-, Yerelması-, Maydanjoz-, Kuşkonmaz-,

Şişme Arnika-, Karakafes-,

Sıtma Sıtmaotu-,

Sivilciler Aloe vera, Mela-,

Siyatik Harpa-,

Skobüt Acı yonca-,

Solgunluk Çemen-,

Somurtma Nane-, Oaliptus-,

Stomatit Papatya-, Beşparmak-, Limon-, Kekik-, Adaçayı

Stres Kılıçotu-, Kava-kava-, Kediotkökü-, Oğulotu-,

Tahrişli Öksürük Kekik-,

Takatsızlık Centiyan-, Mübarekotu-, Cemen-, Pelinotu-,

Tansiyon ano. K. Kadınkökü-,

Telaş Kediotkökü-,

Terleme Adaçayı-, Atkuyruğuotu-,

Teskinedici Çuha çiçeği-,

Tik Kenevir-, Kılıçotu-,

Tıkanma Enginar-, Zerdecal-, Keten-, Pelinotu-, Yoğut-,

Tininutis Ginkgo-,

Tırnak dibi ilt. Civanpercemi-, Sarımsak-, Sefa-, Mela-,

Tırnak kırılması Biotin-, Çinko-,

Tırnak yatağı ilt. Civanpercemi-, Sarımsak-, Sefa-, Mela-,

Titreme nöbetleri Limon-,

Tonsillit A. Itır-, Adaçayı-, Şekerciotkökü-, Kekik-,

Toplar damar ilt. Hamamelis-,

Toplar damar zaf. Arnika-, Üzüm-, Ölmezdiken-,

Trigeminüsnevralji Boğan-,

Trigliserid Enginar-, Çemen-, Yerelması-, Sarımsak-, Keten-,

Trombüs Atkestanesi-, Ölmezdiken-, Hamamelis-,

Üç günlük ateş Kipriotu-, A. Itır-, Çörek-,

Uçuk Baptisya-, Oğulotu-, ZYE-,

Ülser Lahana-, Keten-, ZYE-,

Ümitsizlik Kılıçotu-, Kava-kava-,

Unutkanlık B. Ginkgo-,

Üşütme Kargabüken-, Baptisya-, Limon-, Kuşburnu-,

UV-Işınları Aloe vera, Havuç-,

Uykuya dalamama Çarkıfelek-, Oğulotu-, Kılıçotu-,

Uyurgezer Kiliçotu-, Oğulotu-, Kediotkökü-, Çarkıfelek-,

Uyuşturucu bağ. Yulaf-, Kılıçotu-,

Uyuşukluk Kılıçotu-,

Uyutucu Çuha çiçeği-,

Uyuyamama Çarkifelek-, Kediotkökü-, Oğulotu-, Kadınkökü-,

Uyuz Mela-,

Vajina mantarı Kekik-, Mela-,

Variz Hamamelis-, Atkestanesi-, Ölmezdiken-, Karabuğday-,

Variz dementi Karabuğday-, Ölmezdiken-, Atkestanesi-, Hamamelis

Venit Karabuğday-, Atkestanesi-, Ölmezdiken-,

Verdiye Kipriotu-, Baptisya-, Mazı-, A. Itır-,

Verem A. Itir-,

Verimsizlik B. Ginkgo-,

Verit Karabuğday-, Atkestanesi-, Ölmezdiken-,

Virüs enfeksiyonu Kipriotu-, Gripotu-,

Vitamin yet. Pirinçalö-, Buğdaykepek-,

Yağ hayımsızlığı Enginar-, Papaia-, Zerdecal-, ZYE-,

Yanıklar Sabır-,

Yanlış beslenme Buğday-, Prinç-, Keten-, Yoğurt-,

Yaraizi Sefa-, Çörek-, Arnika-, Karakafes-, Hamamelis-,

Yaralar Sefa-, Hamamelis-, Arnika-, Karakafes-, Çinko-,

Yaşlama (erken) Ginkgo-, Ginseng-,

Yaşlılık diyabeti Çemen-, Yerelması-, Yulaf-, ZYE-,

Yaşlılık rah. Ginkgo-, Ginseng-,

Yastutma Kava-kava-, Kılıçotu-, Kediotkökü-,

Yatağı ıslatma Kılıçotu-, İncir kaktüsü-,

Yorğunluk Limon-, Yulaf-, Çemen-, Alıç-, Ginkgo, ZYE-,

Yorğunluk B. Ginkgo-,

Yüksek Tansiyon Sarımsak-, Limon-, Yılankökü-, Alıç-, Ökseotu-,

Yutak ilt. Güneşgülü-, Limon-, Beşparmak-, Şekerciotkökü

Yutkunma güçlüğü Beşparmak-, Baptisya-, Güneşgülü-, Limon

Yüz ağrısı Acibiber-, Boğan-, Karakafes-, Arnika-,

Yüz rah. Mahon-, Laden-, Kılıçotu-, Menekşe-,

Zatürre A. Itır-, ZYE-,

Zayıflık Centiyan-, Mübarekotu-, Çemen-, Pelinotu-,

Zehirlenme Devedikeni tohumu-,

Zihni yorğunluk Kılıçotu-, Kava-kava-, Kediotkökü-,

Zona hastalığı Çörek-, Çinko-,
Dünya Bülteni

Edebiyat Haberleri