Dünyadaki okyanuslardan fazlası uzayda

NASA'nın Galileo uzay aracından gelen yeni veriler, Jüpiter'in uydusu Europa'nın buz yüzeyinin altında dev göller olduğunu ortaya çıkardı

Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'e en yakın ikinci uydusu Europa'da, buzlarla kaplı yer kabuğunun içerisinde dev göller oluştuğuna dair yeni ipuçları tespit edildi. Bu akıcı su bölgelerinin, yer altında bulunması muhtemel canlılar için yaşam alanları olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Teksas Üniversitesi'nin, Galileo uzay aracından gelen veriler ışığında yaptıkları araştırmaya göre, buzlu yüzeyin altında yeni keşfedilen alanda, Kuzey Amerika'daki 'Büyük Göller' kadar su yer alıyor.

EN BÜYÜK OKYANUS

Dünya'daki okyanusların 10.91 kilometrelik en derin noktası Mariana Çukuru'nda dahi canlı türlerine rastlandığını hatırlatan araştırmacılar, Europa'da da benzer bir yaşam alanı olabileceğine dikkat çekiyor. Teksas Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü'nden Britney Schmidt, "Elde ettiğimiz son bilgiler gösterdi ki, Europa'nın onlarca kilometre kalınlığındaki buz kabuğu karışım ve hareket halinde. Kabuğun içinde dev göller oluşabiliyor. Bu da, Europa'yı daha fazla yaşama elverişli yapabilir" dedi. Jüpiter ve uydularını araştırmak için 1989'da uzaya fırlatılan Galileo uzay aracı, 22 yılda pek çok bilimsel keşfin yapılmasını sağladı. Bilim insanları, Galileo'dan gelen verilere dayanarak, Europa'nın içinde Dünya'daki bütün okyanuslardan daha fazla su içeren bir tuzlu su okyanusu olduğuna inanıyor.

Sabah

Güncel Haberleri