Dünyanın en iri cevizi tescillendi

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından 2 ceviz çeşidi tescillenerek milli çeşit listesine girdi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından 3 yıldır devam eden çalışmalar sonunda 2 ceviz çeşidi tescillenerek milli çeşit listesine girdi. ''Sütyemez 1'' adı verilen ceviz çeşidi, dünyada tescillenen en iri cevizi olma özelliği taşıyor.

KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez yaptığı açıklamada, KSÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde 1994 yılından bu yana devam eden ıslah çalışmaları ile elde edilen iki ceviz çeşidi üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 3 yıl boyunca gerekli inceleme ve değerlendirme yapıldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, yapılan inceleme sonunda, ''Sütyemez 1'' ve ''Maraş 18'' ceviz çeşidinin Bakanlık tarafından tescil edildiğini, 2 ceviz çeşidinin ayrıca, Türk ve dünya ceviz üreticilerine sunulmak üzere milli çeşit listesine alındığını belirtti.

Yaklaşık 15 yıldır 2 ceviz çeşidi üzerinde çalıştığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, tescili gerçekleştirilen söz konusu ceviz çeşitlerinin kalite, verim ve irilik bakımından Türkiye ve dünyada yetiştirilen standart ceviz çeşitlerinin çoğundan çok daha üstün özellikleri ile dikkati çektiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, her iki ceviz çeşidinin de uygun alanlarda çok rahat yetiştirilebileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Bu ceviz, kalite ve verimlilik açısından da ön plana çıkıyor. 26.63 gram ağırlıkla tescil edilen en iri ceviz özelliğini taşıyor. 'Maraş 18' ise lezzet yönünden üstün özelliklere sahip. Yine bu cevizin en önemli artısı hastalıklara karşı dirençli olmasıdır. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen ceviz çeşitlerinden sonra yaklaşık 19 yıldır ülkemizde herhangi bir kurum tarafından ceviz çeşidinin geliştirilmesine yönelik olarak tescil kaydına rastlanmadı.

Türkiye'de, KSÜ bünyesinde ıslah edilip, tescil ettirilen bu ceviz çeşitleri, ceviz meyve türü içerisinde, 1990 yılından sonra kayıt altına alınan ilk tescilli ceviz çeşitleri oldu. Ziraat Fakülteleri arasında ceviz tescili yapan ilk üniversite KSÜ oldu. Kalite ve verim bakımından üstün özelliklere sahip bu ceviz çeşitleri ile kurulacak kapama ceviz bahçeleri ile üreticilerimize ve ülkemize önemli katkılar sağlanacağını düşünüyorum.''
Zaman

Aile Haberleri