Hamas'ın cumartesi günü başlayan "Aksa Tufanı" ismi verilen ani saldırılarından saatler sonra yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, terörist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi sakinlerine "bölgeyi terk etme" çağrısı yaptı ve Hamas'ın bulunduğu tüm bölgeleri enkaza çevireceklerini söyledi.
Netanyahu'nun ardından bir açıklama da İsrail ordusundan geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de X sosyal medya platformundan, Hamas'ın yerleşim bölgelerindeki faaliyetlerinin, İsrail Savunma Kuvvetlerini (IDF) zor durumda bırakması sebebiyle halkın ikamet ettiği bölgeleri terk etmesi çağrısında bulundu.
Adraee, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi'nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc'in doğusu ve El-Meğazi'nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah'takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi gerektiğini kaydetti.
Buna göre, dünyanın en yoğun nüfusunun olduğu Gazze'de, halkın, bulunduğu yerlerden kıyı şeridinin en kalabalık noktalarına yığılması ve orada yaşamaya çalışması gerekiyor.
ABLUKA ALTINDA SIKIŞMIŞ MİLYONLAR
Filistin'in batısında Akdeniz kıyısında yer alan 360 kilometrekarelik Gazze şeridi, 40 kilometre uzunluğundaki Akdeniz sahili ve İsrail kontrolündeki bölgeler dışında, sadece Mısır ile 11 kilometre uzunluğunda bir sınıra sahip.
2006'dan beri abluka altında olan Gazze sakinlerine, "bölgeyi terk edin" çağrısı yapan İsrail, Gazze sakinlerinin kendi kontrolü altındaki diğer bölgelere geçmesine izin vermiyor ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde operasyon öncesi halkı yeni bir nüfus yığılmasına zorluyor.
Gazze halkının, dünya ile tek kara bağlantısı ise Mısır sınırındaki Refah Kapısı.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Filistinli aktivist Musa Hicazi, Gazze'den tek çıkışın Mısır olduğunu ve Kahire yönetiminin geçmişte Gazze'den Mısır'a açılan tünelleri kapattığını hatırlatarak, "Bölge, çok ciddi çalışmalar yapılarak temizlenmişti. En kötü senaryoda, İsrail'in çok ağır bir bombardımanının ardından Mısır, Gazze nüfusunun Mısır'a geçmesi için sınırları açabilir." dedi.
Gazze'deki nüfus yoğunluğu sebebiyle İsrail'in şehre giremediğini vurgulayan Hicazi, "Sivillerin büyük kısmı Gazze'ye geçerse, saha boşalır, savaşçılar kalır ve İsrail'in Gazze'ye girebilmesinin yolu açılır. Bu yüzden Gazze halkı direnecek ve çıkmayacaktır." ifadesini kullandı.
"2 MİLYONU AŞAN NÜFUSU MERKEZLERE TOPLAYAMAZSINIZ"
Gazze'nin durumunu anlatan Filistinli gazeteci Mohammed Abu Taqiya da "Gazze, Akdeniz'e sahili olan açık bir alana kurulmuş bir şehir. Alan başına düşen nüfus olarak dünyanın en yoğun şehri. Gazze, 5 şehirden oluşuyor ve içerisinde 50 mülteci kampı bulunuyor." diye konuştu.
"2 milyonu aşan nüfus hiçbir şekilde toplanma merkezlerinde toplanamaz" değerlendirmesinde bulunan Taqiya, bunun tek yolunun, 1948'deki gibi yeni bir "Nakba" yaşatmak olduğunu aktardı.
BM: GAZZE'DE ÇATIŞMALAR NEDENİYLE 123 BİN 538 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ
Birleşmiş Milletler (BM), çatışmaların iki gündür sürdüğü Gazze'de 123 bin 538 bin kişinin yerinden edildiğini bildirdi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bölgedeki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Gazze ve İsrail'de çatışmaların ikinci gününde saldırıların sürdüğü kaydedildi.
Çatışmaların Gazze'de 17 bin 500 ailenin yerinden edilmesine neden olduğu, bunun da 123 bin 538 bin kişiye tekabül ettiği kaydedilen açıklamada, "Bunun temel nedenleri korku, evlerin yıkılması ve korunma amaçlarından kaynaklanıyor." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, İsrailli yetkililerin (Gazze'dekilerine) "bölgeyi terk edin" çağrısında bulunduğunu ancak çok sayıda "hareket kısıtlaması" uyguladığı belirtilirken, bazı kontrol noktaları ve girişlerin kapatıldığı aktarıldı.
İşgal altındaki Filistin topraklarında insani yardım ihtiyaçlarının arttığına işaret edilen açıklamada, ulaşım eksikliği nedeniyle ihtiyaçlarının karşılanamadığı vurgulandı.
aa