Dünyanın makinayla basılmış en eski kitabı

Dünyanın makinayla basılmış en eski yazılı eser olarak bilinen Kore diliyle yazılmış “Jikji” adlı Budist öğretiyi anlatan kitap, 50 yıl aradan sonra Paris’te sergilenmeye başladı

Kore’de, 1377'de Goryeo Hanedanlığı döneminde mekanik baskıyla üretilmiş dünyanın en eski kitabı “Jikji”, bir anlamda "Büyük Budist Rahiplerin Zen Öğretileri Antolojisi" olarak tanınıyor.

Jikji, matbaayı bulan Johannes Gutenberg'in Almanya’da bastığı ilk kitap olan "42 Satırlı Kutsal Kitap" ya da diğer ismiyle Mazarin Kutsal Kitabı"ndan 78 yıl önce, Heungdeok Tapınağı'nda yayımlanmıştı.

Fransa Ulusal Kütüphanesi’nde sergilenen tarihi kitabı ziyaretçiler temmuz ayına kadar görebilecek.

Kitabı basan Kore makinesinin hiçbir örneği günümüze kadar ulaşmadı. Bu teknik o zamanlar yaygın olarak kullanılmadığı için, Gutenberg’in de bu basım tarzından etkilenmediği biliniyor.

KİTAP NASIL FRANSA'YA GELDİ?

“Jikji” Fransa’ya ülkenin ilk Kore Büyükelçisi olan Victor Collin tarafından 1887 yılında getirildi.

Eski belgeleri biriktiren bir koleksiyoncu olan diplomat, bu kitabı açık artırmayla 1911 yılında şu anda 60 bin euroya tekabül eden 181 franga sattı.

GÜNEY KORE KİTABI ÜLKEYE GETİRMEK İSTİYOR

1950 yılında Fransa Ulusal Kütüphanesi’ne devredilen kitap, ülkesinin yurt dışına götürülen tarihi ve kültürel eserlerinin peşine düşen bir Güney Koreli tarihçi tarafından yeniden keşfedildi.

Güney Kore basınında, kitabın yeniden halka gösterimi dolayısıyla çıkan haberlerde, artık paha biçilemez tarihi eser niteliğini alan bu yapıtın ülkeye geri getirilmesi ve ulusal hazineye devredilmesi de isteniyor.

Kore Kültürel Miras Vakfı Dış İlişkiler Başkanı Kim Jung-hee, AFP‘ye yaptığı açıklamada, "Bu sergi vesilesiyle, işbirliği yaparsak ve güvene dayalı iyi bir ilişki kurarsak, gelecekte Jikji'yi Kore'de görmek için değerli bir fırsat yakalayabileceğimizi düşünüyorum." diyerek kitabın ülkeye geri getirilmesi konusundaki Kore halkının arzusunu da dile getirdi.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Kültür Sanat Haberleri