Bir kitabı okurken bir hadis dikkatimi çekti. Hadis şöyle:"Dünyanın Allah katında bir sinek kanadı kadar değeri olsaydı, kâfirler ondan bir yudum su içemezdi."
Gerçekten Hocam dünyanın Allah katında hiçbir değeri yok mu? Oysa dünyayı yaratan ve dünya hayatını devam ettiren Allah'tır.
Bu hadis Tirmizi ve İbn Mâce gibi hadis kitaplarında mevcut. Sahih bir hadistir.(1)
Hadiste dünya kötülenmiyor, dünyanın bir değerinin olmadığı anlatılmıyor. Dünyanın âhiret âlemine göre "bir sinek kanadı" kadar bir değerinin olmadığı dile getiriliyor.
Bu dünya fâni, geçici ve yok olmaya mahkûm bir özellik taşıyor. Âhiret ise bâki, ebedi, nuranî ve sonsuz bir âlemdir.
Bu açıdan âhiret hayatından bir sinek kanadı kadar da olsa bir nur ebedîdir, sonsuzdur. Bu yönüyle o kadarcık bir nur, yeryüzünü dolduracak geçici olan bir nurdan 'meselâ güneş ışığı gibi' daha çoktur.(2)
Hadiste sözü edilen dünya bildiğimiz koca dünya değil, her insanın kendi şahsî ve özel dünyasıdır. Yani, insanın kendi dünyası, malı, mülkü, varlığı, serveti ve elde ettiği, istifade edip tattığı birçok nimetlerdir. Bu "dünyalıklar" âhiret âleminin bir sinek kanadı kadar da olsa nuruna, feyzine, nimetlerine ve ihsanlarına denk gelmiyor. Birisi geçici, diğeri kalıcı...
***
Bu anlamda dünyanın üç yüzü, yani üç mânâsı ve mahiyeti vardır.
Bunlardan birincisi ve en önemlisi, dünyanın Cenab-ı Hakkın isimlerinin bir aynası olmasıdır. Yani Allah'a bakan yönüdür. Dünyada var olan her şey bir Yaratıcı'nın eseri ve sanatıdır. Meselâ insanın elinden çıkan bir eserde, o eseri yapan kişinin ustalığı dikkatle bakıldığı zaman görülür. Mimar Sinan'ın eseri olan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın bütün ustalığını, maharetini ve dehasını anlattığı gibi...
Cenab-ı Hakkın bir sanat eseri olan bu dünya da Yaratıcı'sının "Muktedir, Bedî, Kebîr, Alîm, Semî, Basîr" gibi isimlerini, okutur, anlatır. O isimlerin insanlar tarafından okunmasında, görülmesinde bir ayna vazifesi görür.
Yani, Allah'ın gücü her şeye yeter, her şeyi en güzel şekilde yaratır, sonsuz büyüklük sahibidir, her şeyi bilir, her şeyi işitir ve her şeyi görür.
***
Dünyanın ikinci yüzü âhirete bakar, âhiretin tarlasıdır. İnsan bu dünya hayatında hayır, hasenat, ibâdet, îman gibi mânevî tohumları, çekirdekleri bu dünyada eker, âhirette mahsulünü alır.
Bu her iki yüzü ile dünya kötülenmez, kıymetsiz görülemez. Bu yüzleri sevilir. Hadis-i şerif dünyanın bu iki yüzünü kötülemiyor, küçük görmüyor, tahkir etmiyor.
Âhirete oranla dünyanın zerre kadar değeri olmayan yönü üçüncü yüzüdür. Dünyanın bu yüzü bütün hataların, günahların ve isyanların kaynağı olan yönüdür ve dünyanın meşru olmayan keyif ve zevklerine saplanmış olan insanların dünyasıdır.
İşte dünyanın bu yüzü ve dünyayı ölmeyecekmiş gibi sevenlerin bu dünya hayatı, mü'minlere âhirette verilen ebedî nimetlerin yanında bir zerre, bir sinek kanadı kıymetinde bile değildir.
Yoksa dünya da Allah'ın, âhiret âlemleri de...
Oraya buradan gidiliyor, burası bir geçiş yeriyken, orası bir kalış mekanıdır. Önemli on bu bakış açısını korumak ve yaşamaktır.
1. Tirmizi, Zühd:13; İbn Mâce, Zühd:13
2. Sözler (24. Söz), s.320
Bugün