Astronotlar, güneş sistemimizin dışarısında yer alan dünyamıza en yakın kayalık gezegeni keşfettiler. HD 219134b ismi verilen gezegen ilk olarak Galileo Teleskopu'nun radarına yakalanıp akabinde Spitzer Uzay Teleskopu tarafından onaylandı.
Gezegenin dünyamıza olan uzaklığı sadece 21 ışık yılı olarak belirtiliyor ki bu mesafe uzay bilimciler tarafından kapı komşusu olarak nitelendirilecek denli yakın bir uzaklık. Bu vesileyle şimdiye kadar keşfedilen en yakın gezegen olan GJ674b'nin bize 14.8 ışık yılı uzaklığında olduğunu da not olarak düşelim. Bununla birlikte gezegenin gaz bazlı mı yoksa kaya bazlı mı olduğu bilinemediğinden HD 219134b'nin dünyamıza en yakın kayalık gezegen olarak kabul edilmesi uygun görüldü.
NASA konuya ilişkin açıklamasında, dünyamızdan 1.6 kat daha büyük ve 4.5 kat daha yüksek hacme sahip olan gezegenin kayalık yapıda olduğunu ve yaşamın oluşmasına elverişli şartlara sahip olmadığını açıkladı. Bağlı bulunduğu yıldız bizim güneşimize kıyasla daha küçük ve daha soğuk olmasına karşın, gezegenin 3 günlük yörünge süresinden ötürü (yani yıldızın çevresindeki dönüşünü 3 günde tamamlıyor, diğer bir deyişle bizdeki 365 günlük yıllık zaman onda sadece 3 günle sınırlı) su oluşumuna ve biçimlenmesine müsait olmadığının altını çizen NASA'ya göre, gezegenin incelenmesi bilim dünyasına güneş sistemlerinin anlaşılması ve gezegenlerin biçimlenmesi noktalarında oldukça büyük veriler sağlayacak.
-----------
Dünyanın ikizi bulundu: Kepler 452b
-----------
Gök haritasında gördüğümüz W şeklindeki yıldız kümesi, kuzey yarımküre takımyıldızı Cassiopeia. HD 219134b'nin güneşi ise Cassiopeia'nı yanındaki sarı yuvarlağın içindeki noktacık işte. Dünyamızdan çıplak gözle görülebildiğinin de altını çizelim.
Hatırlarsak geçtiğimiz günlerde de dünyaya en çok benzeyen gezegen keşfedilmişti. Kepler 452b olarak isimlendirilen bu gezegen dünyamızla en çok benzerlik taşıyan gezegen olsa da (örneğin yörüngesini 385 günde tamamlaması, güneşinin bizimkine oldukça benzemesi vb. gibi) bizden 1,400 ışık yılı uzaklıkta olduğundan incelenmesi de oldukça güç. Yakından incelenmesi ise zaten imkansız. Buna karşın HD 219134b'nin yakınlığından ötürü gezegen üzerine son derece ciddi araştırmalar yapılacak ve bu sayede de dış gezegenlere yönelik şimdiye kadar elde edilemeyen kazanımla sağlanmış olacak.
----------
Veda vakti: Tüm detaylarıyla Plüton seyahati
----------
Dünyamızdan 1.6 kat daha büyük ve 4.5 kat daha hacimli olan gezegenin, güneşine olan yakınlığı sebebiyle yüzey ısısının 425 derece dolayında olduğu düşünülüyor. Güneşinin etrafındaki dönüşünü 3 günde tamamlayan HD 219134b, bu nedenden ötürü yaşamın oluşmasına elverişli şartlara sahip değil.
Raporun ortaya koyduğu bir diğer önemli veri ise, aynı güneş sistemi içerisinde en az üç gezegenin daha yer alıyor oluşu. Bunlardan iki tanesi dünyamıza kıyasla çok daha küçük ve benzer şekilde oldukça kısa bir yörünge süresine (biri 6.8 diğeri ise 47 gün) sahipler. Diğer gezegen ise bizim güneş sistemimizin Jüpiter'i olarak nitelendirebiliriz. Şöyle ki dünyamızdan 62 kat daha büyük bir kütleye sahip olan bu gezegen güneşi etrafındaki dönüşünü 1,190 günde ancak tamamlayabiliyor ve güneşine olan uzaklığı ise 321 milyon kilometre. Karşılaştırmak gerekirse dünyanın güneşe olan uzaklığının 150 milyon kilometre olduğu notunu düşelim. Yani bu gezegeni bizim güneş sistemimize yerleştirecek olsak Mars ile Jüpiter arasında (Mars'a çok yakın olmak kaydıyla) yer alıyor olacaktı.
AA