İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Türkiye'nin dünyaya sunacağı sermayesinin Risale-i Nur olduğunu söyledi.
Samanyolu Haber TV'de canlı yayın konuğu olan Aksoy, Münazarat eserinin "100 yıl önce ortaya konulmuş, yöre halkı ile interaktif bir şekilde soru ve cevaplardan hareketle oluşan bir eser ve adeta bir demokrasi manifestosu" olduğunu söyledi.
RİSALE AKADEMİ'NİN 400 PROJESİ VAR
Sempozyumda Risale Akademi'nin öncü olduğunu belirten Aksoy, "Risale Akademi'nin Risale-i Nur'la ilgili 400 tane projesi var. Onlarla stratejik ortaklık yaptık. Türkiye'nin en yakıcı probleminin terör belası, ırkçılık olduğunu gördük. Bu konsept oluştuktan sonra ilklere imza atan Mardin Artuklu Üniversitesi sayın Rektörüne müracaat ettik. Sayın rektör 'bizim için vecibedir' dedi kabul etti" dedi.
DEVLET VE SİYASET YARARLANMALI
Bediüzzaman'ı dar kalıplara sokmamak gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Hem Kürtlere, hem Türklere, hem Ermenilere, azınlıklara herkese cevabı olan, herkesle ilgilenmiş bir şahisyet. Sosyolojik olarak incelenmeli. Kendisi Kürt, talebeleri türk. O bölgeyi en iyi bilen şahisyet olarak devletimizin ve siyasilerimizin yararlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.
ANADİLDE EĞİTİM VE YENİ ANAYASA
Sempzoyum hakkında bilgi veren Aksoy, konuşmacıların anadile vurgu yaptığını ifade etti. Aksoy, "özellikle anadilde eğitim muhakkak olmalı. Dünyanın her yerinde olmalı. Bunlar Allah'ın ayetleridir. Buna Allah müsaade ediyor biz niye etmeyelim? Bu devletin verdiği hak ve lütüf da değildir. Diğer bir husus etniste vurgusu olmayan bir anaysa hazırlamamız lazım. Anayasadaki vatandaşlık tanımı da değişmeli. Değişmez maddeler olmamalı. Kendini tazeleyen bir cumhuriyete ihtiyaç var. Sadece ölüler kendisini yenileyemez, o halde cumhuriyetimiz kendini yenliemeli ve tazelemeli. Önümüzde büyük bir fırsat var. Eşitlik temeli üzerinde bu problemler halledilir. İşi siyasi, askeri ve siyasi açmazdan çıkarmamız gerekiyor. Bunları din bağlamında da ele almak lazım" dedi.
KEMALİZM TORTUSUNU KALDIRMAMIZ GEREKİYOR
Bediüzzaman'ın İslam milliyetini kullandığını hatırlatan Aksoy, milliyetçiliğin izafi kalmaya mahkum olduğunun altını çizdi. Hürriyet fikrinin İslamla parladığına işaret eden Aksoy, szölerini şöyle sürdürdü: "Kemalizm tortusunu kaldırmamız gerekiyor. Bunlar kalbe giden damarı tıkayan tkayıcılar gibidir. Sempozyum artık bir milat oldu. Risale-i Nur ilk defa akademik alana girdi, dönüşü olmayan bir yoldur bu."
DÜNYA ENTELLEKTÜELLERİ BİZİ RİSALE-İ NURLA FARKEDECEKTİR
PROF. YILDIRIM: ÜSTADIN FİKİRLERİ ÖNEMLİDİR
Programa telefonla katılan Rektör yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, üniversitelerinde iki yıldır kürtçe eğitimlerin sürdüğünü, 40 öğrencinin de yüksek lisans eğitimi aldığını söyledi.
Üniversite bünyesinde kurulma çalışmaları bulunan Said Nursi Enstitüsü hakkında da bilgi veren Yıldırım, "günümüzde Üstadın Eski Said döneminde söylediği ama hayata geçirilemeyen fikirleri önemlidir. Medresettü'z Zehra projesi onun sosyal ve kültürel problemlere ilişkin getirdiği çözümleri kapsar. Bu görüşler istenen derecede masaya yatırılmamış. Enstitü onun dini ve felsefi perspektifleriyle birlikte ülkemzin normalizasyonuna katkıda bulunacaktır. Üstadı Medreszettü'z Zehradan vazgeçmesi için olmadık yollara başvurulmuş" dedi.
Yıldırım, Bediüzzaman'In Ermenilerle ilgili ifadesini de aktararak, "düşmanlıklar, ayrılıklar yerine dost olmamızı çok ciddi bir şekilde tavsiye etmiş" şeklinde konuştu.