ABD'deki üniversitelerin birçoğunda, yönetimlerin talebiyle polisin müdahale ettiği protestolarda şimdiye kadar 2 bin 500'den fazla kişi gözaltına alındı.
Dünyanın dört bir yanındaki üniversite öğrencileri, Columbia Üniversitesinde başlayan gösterilere destek vermek ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek amacıyla kampüslerinde toplanıyor.
Özellikle Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde polisin sert müdahalelerine rağmen gösteriler devam ediyor.
ABD'NİN OHİO EYALETİNDE PROTESTOCULAR AĞIR SUÇ CEZASI ALABİLİR
Ohio Başsavcısı Dave Yost, Ohio'daki üniversite yöneticilerine, gösteriye katılan öğrencileri, ağır suç cezası alma olasılıklarına dair uyarmalarını tavsiye etti.
Yost, ırkçı Ku Klux Klan (KKK) örgütünün faaliyetlerini önlemek için yürürlüğe giren yasaya göre, yüzlerini gizleyip bir araya gelen vatandaşların ağır suç cezasına çarptırılabileceğini hatırlattı.
ABD KONGRE ÜYELERİNDEN, POLİS BASKININA UĞRAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DESTEK
ABD Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Cori Bush, Filistin'e destek için kurdukları çadır kamp polis baskınına uğrayan George Washington Üniversitesi (GWU) öğrenci temsilcilerini kabul etti. Kongre üyeleri, öğrencilerin ifade özgürlüğü hakkının, İsrail'e yönelik eleştirileri susturmak adına gasbedildiğini vurguladı.
Öğrencilerin barışçıl şekilde ifade özgürlüğü hakkını kullanırken Washington polisi tarafından gece 03.30'da dağıtılmalarını "vahşi" olarak tanımlayan Tlaib, "Bu durum, İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik soykırımına üniversitelerin suç ortaklığı yapmasını protesto etmek isteyen öğrencilerin anayasal ifade özgürlüğü haklarını bastırma girişimidir." dedi.
PENNSYLVANİA ÜNİVERSİTESİ
Yerel basında yer alan haberlere göre, ABD'nin Philadelphia eyaletindeki Pennsylvania Üniversitesi kampüsünün merkezindeki College Green yakınlarında oluşturulan Gazze Dayanışma Kampı'nda Filistin'e destek gösterileri sürüyor.
Kamp alanını genişleten göstericiler, İsrail'e yönelik yatırımların durdurulması için sloganlar atarak yürüyüş düzenledi.
Polisin müdahale etmesinin ardından slogan atmaya ara veren göstericiler, kampüste Filistin yapımı filmler izledi.
İNGİLTERE
Oxford Üniversitesinde, İsrail'in saldırını protesto eden öğrenciler, kurdukları kamptan çıkarak Filistin'e destek için Sheldonian Tiyatrosu önünde bir saatlik yürüyüş düzenledi.
Telegraph'a konuşan, gösterilere katılan öğrencilerden Kendall Gardner, "Herkesin özgürlüğünü savunan bir Yahudi olarak, öğrenciler tarafından kullanılan sloganlar beni umutlandırıyor. Bu sloganlar, kimsenin işgal veya apartheid altında yaşamadığı daha iyi bir dünyaya olan isteğimizi yansıtıyor." diye konuştu.
Oxford fakülte üyeleri ve çalışanlarının 303'ü, Filistin'e destek için kurulan kampı destekleyen açıklamayı imzaladı.
Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı Deborah Prentice, King's College'da kurulan Filistin'e destek kampının kaldırılmayacağını ve üniversitenin, insanların ifade özgürlüğü ve protesto haklarını desteklemekte kararlı olduğunu açıkladı.
AVUSTURYA
Avusturya'daki Viyana Üniversitesinde 3 gündür süren Filistin'e destek gösterisine polis müdahale etti.
Altes AKH Kampüsü'nde üniversite öğrencilerinin çadır kurarak sürdürdüğü barışçıl gösteri, gece polisin düzenlediği baskınla dağıtıldı ve 3 gösterici gözaltına alındı.
HOLLANDA
Hollanda'da Amsterdam ve Utrecht üniversitelerinde başlayan eylemlere, polis sert müdahalede bulundu.
Göstericilerin kamp kurduğu Amsterdam Üniversitesine ait Binnengasthuis binasına müdahale eden polis, 32 kişiyi gözaltına alarak, buraya giden tüm yolları araç trafiğine ve yayalara kapattı.
Binanın tamamen boşaltılmasının ardından eyleme ve gözaltına alınanlara destek vermek üzere Binnengasthuis binasına gelmeye çalışan yüzlerce göstericiye polis müdahale ederek izin vermedi.
ALMANYA'DA ÖĞRETİM ÜYELERİ, FİLİSTİN'İ DESTEKLEYEN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ŞİDDETİ ELEŞTİRDİ
Berlin'deki Hür Üniversitesinde dün kurulan Filistin'e destek kampının polis tarafından boşaltılmasının ardından, internet üzerinden yayımlanan ve 200'ün üzerinde öğretim üyesinin imzaladığı açık mektupta, "Kamptaki somut taleplere katılıp katılmadığımızdan bağımsız olarak öğrencilerimizin yanında duruyor ve onların barışçıl protesto hakkını savunuyoruz." ifadesi kullanıldı.
Bu protestoların üniversiteye ait alanlarda da yapılabileceği vurgulanan mektupta, toplanma ve ifade özgürlüğünün, özellikle üniversitelerde de korunması gereken temel demokratik hak olduğu belirtildi.
Mektupta, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin bombalanacağının duyurulması ve Gazze'de giderek kötüleşen insani kriz göz önünde bulundurulduğunda, öğrencilerin endişelerinin, protestocuların belirli taleplerini paylaşmayan veya eylem biçimini uygun bulmayanlar tarafından da anlaşılması gerektiği ifade edildi.
İSPANYA
İspanya'da da Filistin'e destek vermek için hafta başından bu yana öğrencilerin kampüste kamp kurduğu Barcelona Üniversitesinin senatosu, rektör başkanlığında toplandı.
Dekanlar ile her fakülteden temsil edilen öğretim üyelerinin yer aldığı Senato, İsrail'in Gazze'deki soykırımını kınayarak, bu ülke ile akademik ilişkileri kesme yönünde bir önergeyi üniversite yönetim kuruluna sundu.
İTALYA
İtalya'nın başkenti Roma'da, köklü yüksek eğitim kurumlarından Sapienza Üniversitesinde, Filistin'e destek için bir araya gelen öğrenciler, rektörlük yakınındaki yeşil alanda 30 çadır kurdu.
Çadırların etrafına çok sayıda Filistin bayrağı ve "Filistin'de soykırım dursun" yazılı pankartlar asıldı.
BELÇİKA
Belçika'daki Brüksel Özgür Üniversitesi, iki İsrailli kurumun da katıldığı "yapay zeka" konulu Avrupa Birliği (AB) projesinden ayrılma kararı aldığını duyurdu.
Açıklamada, kararın, projenin finansmanını sağlayan AB Komisyonuna bildirileceği ifade edildi.
ASYA-PASİFİK'TEKİ ÜNİVERSİTELERDE GÖSTERİLER SÜRÜYOR
Avustralya'daki Queensland Üniversitesinin St. Lucia'daki kampüsünde de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
Göstericiler, kampüsteki binalardan birinin koridorlarında Filistin bayrağı taşıyarak sloganlar attı.
Öte yandan, muhalefetteki Liberal Partinin eğitimden sorumlu yetkilisi Sarah Henderson, Sky News Australia'ya yaptığı açıklamada, "eğitim yerlerinde olanların kabul edilemez bir hal aldığını" savundu.
Japonya'daki Tokyo Üniversitesinin Komaba kampüsünde bazı öğrenciler, Filistin halkına destek vermek için çadır kurdu.
Güney Koreli sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya paylaşımlarına göre, Seul ve Yonsei üniversitelerinde Filistin'e destek için yürüyüş düzenlendi ve bazı göstericiler çadır kurdu.
Bangladeş'in başkenti Dakka'da öğrenciler, ABD Büyükelçiliği yakınlarında bir araya gelerek Filistin'e destek gösterisi düzenledi. Göstericiler, "Soykırımı durdurun" ve "Özgür Filistin" sloganları atarak, İsrail'in Filistin'deki saldırılarına dikkat çekilmesi çağrısında bulundu.
Endonezya'da 172 Muhammediye Okulundan öğrenci ve çalışanlar da 7 Mayıs'ta "Özgür Filistin" sloganları eşliğinde yürüyüş düzenlemişti.
GÜNEY AFRİKA
Afrika'nın en iyi beş üniversitesi arasında gösterilen Wits Üniversitesinin Johannesburg şehir merkezinde yer alan kampüsünde düzenlenen eylemde öğrenciler, "Bugün derse giderken Gazze'de üniversite olmadığını unutmayın" yazılı pankart açıp "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.
Öğrenciler, üniversite yönetiminin İsrailli şirketlerle işbirliği yapmasını protesto ederek, yönetime bir talep mektubu sundu.
Mektupta, üniversitenin İsrail ve İsrail'e bağlı kurum ve şirketlerle ilişkilerinin tam olarak açıklanmasını isteyen öğrenciler, Filistin'le dayanışma içinde kamusal bir duruş, akademik özgürlük konusunda samimiyet, kampüs içinde Filistin yanlısı faaliyetlere yönelik sansür ve gözdağının sona erdirilmesini talep etti.
aa