Yeni sistemin velilerde bilinci artırdığını belirten Eğitim Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bahar, notları sistem sayesinde önceden görme imkânına sahip olan ailelerin artık çocuğa müdahale edebilir hale geldiğini ifade etti.
Türkiye genelinde eğitim öğretim veren ilk ve orta dereceli okullarda bu yıl artık karne stresi yaşanmayacak. Bunun nedeni ise MEB’in uyguladığı e-okul sistemi. Aileler artık çocuklarının notlarını e-okul VBS sisteminden rahatlıkla görebiliyor. Notları iyi olan öğrenciler ve aileleri, yarıyıl tatilini daha mutlu geçirirken; notları kötü olan öğrenciler ve aileleri bu dönemi oldukça sıkıntılı geçirebilirler. Peki, e-okuldaki notlar ne anlama geliyor, iyi karne başarı, kötü karne başarısızlık mı demek? Uzmanlardan bu konuda çarpıcı tespitler geldi.
EVDEN KAÇMA OLAYLARI KARNE DÖNEMLERİNDE ZİRVE YAPIYOR
Türkiye’de öğrencilerin derslerde gösterdiği başarı karneye not olarak yansıyor. Derslerinde yüksek not alan öğrenci akademik seviyede başarılı kabul edilirken notları düşük olan öğrenciler başarısız kabul ediliyor. Uzmanlar, duygusal sorunlar, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme bozuklukları, dağınıklık ve motivasyon sorunlarının notları direkt etkilediğini ifade ediyor. Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bahar, e-okul sisteminin karne stresini bitirdiğini ifade ederek “14-17 yaş grubu lise öğrencilerinin evden kaçma oranı karne dönemlerinde zirve yapıyor. Karneyi en son gören anne baba çocuk üzerinde stres oluşturuyor. Oysa e-okul sisteminde çocuklarının notlarını takip edebilen veliler eğitim dönemi içerisinde bir sorun varsa çözüme yönelik adımlar atabiliyor. Bu da çocukların sezon sonunda korku yaşamalarının önüne geçiyor. Bunun için velilerin e-okula yönelik bilgilerinin artırılması gerekir.” dedi.
AİLE, SÜRECİ TAKİP ETMELİ
Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu, çocukların eğitim hayatının aileler tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini; ancak bunun öğretmene baskı şekline dönüşmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade etti. Kulaksızoğlu, “Çocuğun not başarısı ya da başarısızlığı aile için de bir ölçüt olabilir. Anne baba eğitimin bir parçasıdır. Çocuklarının başarısı tabi ki onları da mutlu eder, burada rekabet olabilir ama çocuğu sarsacak, psikolojisini bozacak şekilde bir yarışı tasvip etmek mümkün değil.” dedi.
ÇEKİRDEK AİLELER, PRESTİJİNİ NOTA BAĞLADI
Fatih Üniversitesi Rehberlik Uzmanı ve Kariyer Merkezi Yöneticisi Abdulrezzak Çil, Türkiye’de son yıllarda yaşanan şehirleşme ve ekonomik değişimlerin aile yapısını da etkilediğine dikkat çekti. Çil, günümüzün çekirdek ailelerinin sosyal prestijlerini çocuklarının notuna bağladığını ifade ederek şunları kaydetti: “İlk, orta ve lise çağlarındaki çocukların karne notu başarısında ailelerin tutumlarının çok etkili olduğu yapılan çalışmalarda tespit edildi. Notlar artık e-okuldan görülebilmekte. Bu da karne stresinin önüne geçen bir etken. Ancak dikkat edilmesi gereken husus; veli çocuğunun başarısına katkı sağlamak isterken öğretmene not baskısı yapmamalı.”
Zaman