Ebru sanatı baston ustalığıyla buluşunca

Adilcevazlı Cumali Usta baba mesleği olan bastonculuğu ebru sanatıyla buluşturdu

Türkiye’de ilk defa uygulanan ebrulu baston yurt içinden ve yurt dışından gösterileri için davet alıyor. Ebrulu bastonun ustası Cumali Birol, Canada’nın Toronto şehrinde düzenlenecek Türk Kültür Festivali’ne davet edildi.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinden ilçenin ismiyle meşhur ceviz ağacından yaptığı bastonları internet aracılığıyla ilk defa yurt dışına satma ünvanını elde eden Cumali Birol Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tarafından 2004 yılı İhracatın Yıldızları listesine girerek e-ihracat ikincilik ödülü kazandı. Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra birçok kamu kurum, kuruluş ve kültür faaliyetlerinde bulunan dernekler tarafından da ödüle layık görüldü.

Dünyanın en hafif bastonunu üreterek Guinnes Rekorlar kitabına girmek için müracaatta da bulunan Cumali Birol bu kez bastonu daha sanatsal bir boyuta taşıdı. 2005 yılında Antalya Altın Eller El Sanatları Festivalinde görmüş olduğu Ebru Sanatını ceviz ağacından yaptığı bastona uygulayarak son derece estetik bir aksesuar elde ettiğini belirterek. “Hayatımda ilk defa gördüğüm ve çok hoşuma giden Ebru Sanatı’nı öğrenmeye karar verdim. Öğrenmek için yoğun bir çaba gösterdim. Daha sonrasın da ben ebru sanatını bastona nasıl uygularım diye düşündüm. Önce ceviz ağacından ve boynuzdan yaptığım kalemliklere ebru sanatını uygulamaya başladım güzel sonuçlar elde edince bu kez bastona uygulamaya başladım. Çok sayıda denemeler yaptım. İstediğim sonucu uzun zaman elde edemedim. İşimin çok zor olacağını biliyordum ama zoru başarmanın önemli olduğunu düşünerek sabırla devam ettim. Sonunda başardım çok güzel bir duygu oldu önce Ebru sanatı üstatlarının görüşlerini ve sonra müşterilerimin görüşlerine başvurdum. Çok olumlu tepkiler alınca devam etme kararı aldım. Ebru Sanatı doğu illerinde fazla yaygın değil bu vesileyle ebru sanatını yaymak ve bu sanatı insanlara anlatmak gerektiğini düşünüyorum”

Ebru sanatınıyla ilgili Antalya da Fuat Başar, Ankara’da Timuçin Tanaslan, İstanbul’da Menderes Karcı gibi önemli hocalardan ders ve yardım alarak öğrendiğini belirten Cumali Usta “Çok eskilere dayanan Adilcevaz Bastonlarını dünyada bir ilke daha imza atarak ebru sanatıyla buluşturmanın gururunu hocalarımla paylaştım. Bununla beraber yok olmaya yüz tutmuş bastonculuk sanatını takrar canlandırmak isteğindeyim ve Ebrulu baston sanatını daha da ileriye götürme düşüncesindeyim” dedi.
Haber7

Edebiyat Haberleri