Eğitimcilere göre en büyük sorun: Teneffüs

4+4+4 sistemiyle gelen 5 dakikalık teneffüs öğrenciler için yeterli mi?

Özlem Yılmaz'ın haberi;

4+4+4 eğitim sisteminin ilk 1.5 ayını değerlendiren eğitimciler, yaşanan en önemli sorunun "5 dakikalık teneffüsler" olduğunu dile getirdiler. Peki 5 dakikalık teneffüs öğrenciler için yeterli mi? Kimi uzmanlar, 5 dakikalık teneffüsün sadece öğrenci için değil, öğretmen için de yetersiz olduğunu, bu durumun eğitim öğretim alanlarında şiddeti beslediğini savunurken, kimileri de teneffüslerin 10 dakikaya çıkması halinde öğrencilerin okula daha erken gelip, daha geç çıkacaklarını dile getirdi. İşte görüşler...

5 dakikalık teneffüs dersi çocuklara zehir eder
Abbas Güçlü - Eğitim yazarı

"Bu kadar kısa sürede öğrenci dinlenecek mi ihtiyaçlarını mı karşılayacak ya da bir sonraki derse mi hazırlanacak? Zaten 5 dakikalık bir süre de pedagojik olarak değil zorunluluktan kaynaklanıyor. Özellikle çok kalabalık okullarda öğrenciler bu süreyi tuvalet ya da kantin kuyruğunda harcamak zorunda kalıyor. 5 dakikada ısrar etme yerine, ders yükünün hafifletilerek bu sürenin daha artırılması en doğru çözüm yolu olacaktır. 4 katlı bir binada çocuk 2. kattaki tuvalete nasıl gidecek gelecek, hazırlanacak, elini yıkayacak, koşturacak. Biz yarış atı yetiştirmiyoruz ki! Zamana karşı da yarışmıyoruz, çocuk yetiştiriyoruz. Bu şekilde olması halinde çocuk her şeyi yarım yapacak, her şeye yetişemeyeceğini sanacak, üzerinde sürekli olarak zaman baskısı yaratacak. Hayatı zehir edeceğiz çocuklara. Bu 5 dakikalık süreyi acaba bu kararı alanlara versek memnun kalacaklar mı yoksa yetinecekler mi çok merak ediyoruz. Özellikle ufak çocukların 30-35 dakikadan sonra dikkati dağılır. Öğrencinin dikkatini yeniden toplayıp, ihtiyaçlarını giderip bir sonraki derse hazır hale gelmesi için teneffüs verilir. Yoksa keyif için değil. Bunu yapamayan öğrenci, kafasını toparlayamayan, ihtiyaçlarını gideremeyen, karnını doyuramayan öğrenci bir sonraki derse hazır olmadan başlar. O ders onun için zehir haline gelir. Bazı çocuklar için 5 dakika yetebilir ama geneli için kesinlikle yetmeyecektir. Dünyanın en kısa eğitim süresi bizdeydi, şimdi en kısa tenefüs süresi de bizde oldu.

'Ne simit alabilir, ne de tuvalet ihtiyacını giderebilir'
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:

TENEFFÜS saati son derece yetersiz. Çünkü öğrencilerimizin toplam 5 dakikada ihtiyacını gidermesi mümkün değil. Öğrenci bu kadar sürede ne kantinde oluşan kuyrukta simidini alabilir, ne de tuvalet kuyruğuna girip ihtiyacını giderebilir. Bırakınız dinlenmeyi, birtakım ihtiyaçlarını bile gideremez. İlkokuldaki öğrenciler 5 dakikalık teneffüsler yüzünden ciddi problemler yaşıyorlar. Bu nedenle teneffüs saati uzatılmalı. Ama bu kez ders saatleri artıyor. Örneğin 5. sınıftaki dersler 30 saatten 36 saate çıktı. Bu da öğrencinin okulda geçirdiği saatin uzaması anlamına gelir. Böyle bir problem de ortaya çıkabilir. Ders saatinin bu kadar arttırılması anlamsız. El kadar çocukları, 36 saat ders yükünün altına sokmanın anlamı nedir? Seçmeli derslerin sayısı çok fazla. Tüm bunlar maalesef sonuçları düşünülmeden uygulanıyor.

'Öğretmenler çay bile içemeden sınıfa geri dönüyor'
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal YILDIZ:

BU konuyu tartışmaya gerek yok. 5 dakikalık teneffüs kavramı, ikili eğitimin yarattığı ve eğitim bilimlerine aykırı bir kavramdır. Eğitimi alan ve veren kişilerin tekrar yeniden başka bir derse kendilerini hazırlayabilmeleri, dinlenme süresiyle ilişkilidir. Öğretmen açısından da, eğitimi alan öğrenci açısından da dinlenme süresi, hazırlanma sürecini gerektirir. Bu olmazsa, aktif dinlenme ders saati içinde yapılır. Bu nedenle eğitim öğretim alanları şiddeti beslemektedir. Bir öğretmenin sınıftan çıkması 1 dakika, öğretmenler odasına gitmesi 2-3 dakika sürer. Öğretmen arkadaşlar bir çay bile içemeden tekrar sınıfa geri dönmektedirler. Öğrenciler ise kantinde en sıradan ihtiyaçlarını dahi karşılayamadan elinde yiyecek ve içeceklerle derse girmektedir. Öğrenci için durum daha kötüdür. Tuvalete gidebilmiş midir, belki yetiştirememiştir. Bunların hepsi eğitim ortamını olumsuz etkilemektedir. Teneffüsleri 5 dakikadan 10 dakikaya çıkardığımızda tüm sorunlar çözülmez ama belki 10 ya da 15 dakikalık dilimler halinde uygulanabilir. Ders saatinin arttırılmasıyla durum daha vahim bir hale gelmiştir.

'10 dakika bile yetmez'
Boğaziçi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Ömür AKYÜZ:

BİR dokun bin ah işit. Elbette 5 dakika yetmez. Bunu nasıl değiştirme imkanı bulacaklar onu da bilemiyorum. Sınıf boşalıp bahçeye çıkana kadar 5 dakika geçiyor. Sonra tekrar geri gelecekler. Bunun ne çocuklara, ne derse faydası var. Dönüşte zaten gecikecekler, tuvalete gitseler sıra bekleyecekler. Dinlenme konusunu bir tarafa koyun, bunun fonksiyonel olarak bir anlamı yok. 10 dakika bile yetmez ama idare eder.

'İlk 3 ayda uzun teneffüs şart'
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Özgül POLAT:

5 dakikalık teneffüs yetersiz. Çocuk sınıftan çıkana kadar 3 dakika gidiyor. Özellikle ilk 3 ayda uzun teneffüs şart.

'Teneffüs 10 dakikaya çıkarsa ders saati uzar'
Eğitim- Bir- Sen Genel Sekreteri Ahmet ÖZER:

YETERLİ değil tabii. Ama ikili öğretime geçildi. Zorunluluktan kaynaklanan bir durum, ders saatleri arttı. İkili eğitim sisteminde zamanı biraz daha kısabilme adına bakanlık böyle bir uygulamayı, geçici bir çözüm olarak uygulamaya koydu. Bakanlığın okulları bir an önce ikili eğitimden kurtarması gerekiyor. Şu an için öğrencilerin teneffüsü biraz daha uzattıkları kanaattindeyim. Zaten teneffüs 10 dakikaya çıkarılsa, hem sabah, hem de akşamdan birer ders saati uzar, yine sorun yaratır. Çocukların bu kez sabah okula daha erken gelip, daha geç çıkmaları gerekir. Bunun çözümü okul ve derslik sayısının arttırması ve normal eğitime geçmek. 5 dakika yetmez elbette. Bunun çözümü okul ve derslik oranını arttırmak.

'Öğrenci zaman yöntemini öğrenmelidir'
Emekli Öğretim Üyesi Prof. Ali BAYKAL:

BEŞ dakikalık teneffüsü yeterli bulmuyorum ama uygulanabilse iyi olur. Türkiye'de zaman yönetimi, başkasının zamanına saygı kavramları çok yetersiz kalıyor. Bu sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de gözlediğim bir şey. Çocukların teneffüslere çıkma ve girmeleri açısından zamanı doğru kullanmaları önemli. Ama makbul olanla, mümkün olanı ayırt etmek lazım. 5 dakikada tuvalet ihtiyacını karşılamak, kantindeki sıranın kendisine gelmesini beklemek gibi mümkün olmayacak hedeflere ulaşılamaz. 10 dakika, hatta belki bazı teneffüslerin daha uzun olması gerekiyor. Çocuk hakikaten teneffüse çıktım demeli. Öğrenci 'Ceee' der gibi bir duruma düşmemeli.

Habertürk

Eğitim Haberleri