Başlık Bestami Çiftçi’nin Merak Yayınları’nda çıkan yeni kitabına ait. Bana kalırsa eğitimcilerin mutlaka okuması gereken ve çok emek sarf edilerek ortaya konan güzel bir çalışma.
Son zamanlarda yüksek yerlerden haykırılan bazı sesler daha doğrusu feryatlar var. Mızrak çuvala sığmadı. Her şey ayan beyan ortaya döküldü. Tek tipli, tek yönlü, tek kanatlı artık ne derseniz deyin uygulanan eğitim politikaları iflas etmiş durumda. Kuşlar gibi çocuklarımızın da tek kanatlı uçamayacağının herkes farkına vardı. Çocuklarımızın sadece maddi değil manevi yönlerinin de var olduğu ve bu yönlerinin de eğitilmesi gerektiği sonucuna varılması aslında çok güzel bir süreç. İşte tam da bu süreçte devreye giriyor kitap. Kısacası “Çift Kanatlı Eğitim Modeli”nin nasıl olması gerektiğini ortaya koyuyor. Eğitimcilere bu konuda yeni ufuklar açıyor.
Eğitim insanı “insan” yapmalıdır. İnsanı merkeze almalı, kâinat okuryazarlığı öğretmelidir. Bu başlıklar kitabın içerinden alınma. Bunların hepsinin nasıl olması gerektiği ile açıklamalar kitapta yer almakta. Bu başlıklar gibi daha nice başlıklar var ama bunları seçmemin amacı bir eğitimci olarak her gün insanlarla iletişim halinde olmam. Her gün çocukların gözlerinin içine bakıyorum. Gelecekte nasıl birer insan olarak topluma karışacaklar diye hayal ediyorum.
İnsanı gerçekten “insan” yapan eğitim anlayışına ihtiyacımız var. İnsan merkez olmalı. O zaman çift kanatlı, kuşlar gibi özgürce uçan çocuklar yetiştirebiliriz. “Ben insanı merkeze alıyorum, çocuk merkezli eğitim uyguluyorum” demekle olmuyor bu işler. Daha doğrusu pratikte yürümüyor. Sözde kalıyor sadece. Yine akademik kaygılar ağır basıyor. Güzel şeyler yapmaya kalksak bile arada kaynayıp gidiyor. Tekrar başa sarıyoruz. Sonunda da kaybolan nesillerimizin acısını toplum olarak çekiyoruz. Bir yıl akademik eğitime ara verelim. Tüm öğrenciler o yıl insanı anlamaya dair sosyal içerikli projeler yürütsünler. Bakalım ne kaybedeceğiz? Ya da insanlık adına ne kazanacağız? Bence bu riske girmeye değer. Çocuklar belki bir yıl kaybedecekler ama insanı anlayacaklar. Eğitim de böylece insanı “insan” yapma amacını gerçekleştirmiş olacaktır.
Eğitimde dönüşüm şart. Bu dönüşümün en önemli ayağı öğretmenlerimiz. Eğitimde dönüşüme ve öğretmenlerimize katkı saylayacağını düşündüğüm “Eğitimde Yeni Paradigmalar” kitabını herkese okumalarını öneriyorum.