Ehliyet, aile içi şiddeti azaltıyor!

Fatih Üniversitesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı Sosyal Bilimler Olimpiyatları (USOBO) lise öğrencilerinin sosyal sorunlara dair çözüm önerilerini gözler önüne serdi.

Olimpiyatlarda dikkat çekici projelerden biri evliliği başlamadan ehliyetlendiren Ankara Güzelkent Anadolu Lisesi’nin projesi oldu.

Ankara Güzelkent Anadolu Lisesi öğrencileri Saliha Zehra Sakarya ve Sarenur Öztemis, danışman öğretmenleri Canan Demirpehlivan ile birlikte aile içi şiddete odaklandı. Sorunu doğru algılamak için 333 kişi ile anket, 100 kişi ile birebir görüşme yaptılar.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Ankara’daki üniversitelerin ilgili birimleri ile görüştüler. Sorunun çözümünü evliliğin en başından sonuna kadar giden yeni bir sistemde buldular. Evlilik Ehliyeti adını verdikleri proje olimpiyatların gözde projelerinden biri oldu. Devlet kurumlarının desteği ile hayata geçecek proje evlilik öncesi zorunlu psikolojik seanslarla başlıyor. Seansı veren kişilerin onayı sonrası evlenebiliyorsunuz. Ehliyeti almakla bitmiyor. Evlilik hayatı boyunca devam eden süreç yaptığınız yanlışlar, şiddet ve benzeri durumlarda ehliyetinizden puan düşüyor. Şiddeti sadece fiziki eylem boyutunda ele almayan proje, farklı kategorilerde sonunun temeline inmeye çalışıyor. Ehliyetinizden düşen puanların yaptırımları, tekrarlanan psikolojik ve sosyolojik eğitimler, cezalar var. Proje, devlet kurumlarının doğru bir bakış açısı ile tek elden aile yapısını ve yapının oyuncularını gözlemleyebilme fırsatı sağlıyor. Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın entegre bir yapı içinde çalışacağı proje finale kaldı. Trafik ehliyeti sistemini daha entegre ve reel altyapı ile evliliklere entegre eden proje büyük bir çalışmanın ürünü.

Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübü'nün düzenlediği Olimpiyatlar kapsamında her yıl sosyal bilimler alanında topluma sağladıkları katkılardan dolayı onur ödülü veriliyor. Bu yıl onur ödüllerine usta gazeteci Abbas Güçlü tartışma ve konuşma kültürüne sağladığı katkılardan dolayı, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise sosyal bilimlere yaptıkları akademik katkılardan dolayı layık görüldü.

USOBO Akademik Komitesi’nin belirlenen kategorilerde hazırladığı sorular üzerine lise öğrencileri projelerini oluşturdu. Ön elemeleri geçip dereceye giren projeleri hazırlayan öğrencileri ve danışman öğretmenleri madalyalar, para ödülleri bekliyor.

Zaman

Aile Haberleri