TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin organize ettiği Samsun'daki "Karadeniz 7. Kitap Fuarı" açıldı.
Samsun Valisi Zülkif Dağlı, TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışında, kentin bir aydır birçok organizasyonu gerçekleştirdiğini söyledi.
"EKRAN BAĞIMLISI HALİNE GELMİŞ ÇOCUKLARIMIZ VAR"
Kenan Kocatürk ise salgın döneminde ailelerin kitapların ve edebiyatın iyileştirici gücünü keşfettiğine işaret etti. Evlerden çıkılmadığı dönemde kitap okumanın arttığını vurgulayan Kocatürk, şöyle konuştu:
"Bu sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada aynı şekilde oldu. Ülkemizin ilerideki en önemli meselelerinden, çocuklarımızla ilgili temel meselelerimizden biri, ekran bağımlısı haline gelmiş çocuklarımız var. Aileler yemek yerken çocuklarının eline telefon verip video izlettiği dönemleri yaşıyoruz. Ekran bağımlılığına karşı dünya büyük bir mücadele veriyor. OECD ülkeleri arasında 15 yaşındaki çocuklar arasında yapılan PİSA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavında ülkemizin çocukları okuduğunu anlamada 40'ncı sırada yer alıyor. Bu sınavda geride kalan diğer ülkeler seferberlik ilan ediyor."
EKRAN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YEGANE YOLU
Kocatürk, okuma kültürü ile ilgili sınıf kitaplığı, okul kütüphaneleri ve evlerde kütüphane kurulmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Hatta okuma kültürünü geliştirmenin neredeyse hamilelik dönemine kadar düştüğünü görüyoruz. 0-4 yaş arasında çocuklara ailelerin resimli kitap okumalarının, çocukların zihinsel gelişiminin çok ilerlettiğini ve kendilerini çok güzel ifade ettiklerini gözlemliyoruz. Okuma kültüründen gelen çocukların ortalama bir cümleyi, paragrafı 12 saniyede yorumladıkları söyleniyor. Bu ölçülen bir değer. Okuma kültüründen gelmemiş en zeki çocuğun ise 45 saniyede aynı paragrafı anladığı tespit ediliyor. Dolayısıyla ülkemiz büyük bir ülke olduğu için rekabetçi nesiller yetiştirilmesi ya da ekran bağımlılığından kurtulmanın yegane yolu da okuma kültüründen geçiyor."
aa