Araştırmacılar her iki yüzüyle de Güneş enerjisinden elektrik üretebilen çift taraflı bir güneş paneli icat etti.
ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nda (NREL) geliştirilen çift yüzlü güneş pili, cihazın arkasına yansıyan Güneş ışığını toplayarak daha az alan ve maliyetle daha yüksek enerji verimi elde etmede alışılmadık bir yol sunuyor.
Güneş pili verimlilik oranlarındaki klasik ilerlemeler, Güneş'e bakan tarafa yönelik tekrar eden gelişmelere odaklanıyor. Bu yeni yaklaşım, güneş panellerinin enerji toplama becerilerini teorik sınırlarının ötesine taşıyabilir.
Araştırmayı yöneten, NREL'deki Kimya ve Nanobilim Merkezi'nden bilim insanı Kai Zhu şöyle diyor: "Bu perovskit pil her iki tarafta da çok etkili bir şekilde çalışabilir."
Independent Türkçe'nin haberine göre yarı iletken malzeme olarak silikon kullanan mevcut güneş pili teknolojileri, yaklaşık yüzde 26'lık bir verimlilik oranına sahip. Bu oran, yeni panelin ön yüzünün laboratuvar testlerinde elde ettiği yüzde 23'ten daha yüksek.
Öte yandan panelin arka tarafı ön kısmın yaklaşık yüzde 91-93'ü kadar verimlilik sağladığından, yansıyan güneş ışığını değerlendirirken toplamda yüzde 20'ye kadar daha fazla güç elde ediliyor.