Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu (TEHAD) Kurucusu Berkan Bayram, Türkiye'de elektrikli otomobilin üretilmeye başlanmasıyla istihdam sorununun da azalacağını kaydetti.
Elektrikli otomobil üretiminin birçok endüstri alanını etkileyeceğini bildiren Bayram, şöyle konuştu:
"Elektrikli araç paylaşım sistemleri, elektrikli araç dönüşüm istasyonları, şarj istasyonları, yazılım teknolojisi, pil/batarya teknolojisi, seyyar ve kablosuz şarj istasyonları, güneş panelli şarj istasyonları, araç tavanı güneş paneli uygulamaları, cep telefonu uygulamaları ve enerji depolama sistemleri gibi birçok yeni teknoloji alanını ortaya çıkaracak. Elektrikli araç ve bağlı teknolojiler yeni istihdam olanakları sağlayacak. Bugün itibarıyla Türkiye'de bu yeni istihdam alanlarının gelişmesi, bu iş kollarının işletilmesi, pazarlanması, servis hizmeti sunulması ve üretimi gibi modeller, otomotiv sektöründe bir milyon kişiye ulaşabilecek yeni iş gücü alanının açılmasına ön ayak olacak."
"Elektrikli otomobil üretimi rastgele alınmış bir karar değil"
Bayram, Türkiye'nin milli projesi olan elektrikli otomobil üretiminin rastgele alınmış bir karar olmadığına işaret ederek, "Bu proje projeksiyonların ve üretim biçimlerinin değişmesine paralel olarak uzun vadeli bakış açısıyla planlanmış bir projedir. Projenin hayata geçirilmesi hem yurt içinde hem de bölgemizde teknolojik hamle bir olarak değerlendirilecek. Eğer Avrupa dizel araçlara yasak getiriyorsa, elektrikli araçların önünü açıyor demektir. Dolayısıyla açılan bu pazara milli projemiz olan elektrikli otomobil, elektrikli otobüs veya elektrikli kamyon ile cevap verebiliriz. İşte ülkemiz açısından en büyük, en önemli potansiyel pazar karşımızda duruyor."
AA