Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrikte ''kayıp-kaçak bedeli uygulaması'' konusunda, tüketicinin bir dava daha kazandığını belirterek, ''İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi ile Sakarya, Bingöl ve Sivas Asliye Hukuk mahkemelerinin ardından Bursa Tüketici Mahkemesi de son olarak elektrik dağıtım şirketinin itirazını reddetmiş, hakem heyeti kararını ve tüketicinin talebini haklı bulmuştur'' dedi.
Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, ''kaçak elektrik''te hukuk mücadelesinin devam ettiğini vurgulayarak, geçen yıl fatura üzerinde açıkça belirtilerek alınan kayıp-kaçak bedelinin, bu yıl tek kalem içinde gizlenerek alındığını söyledi.
EPDK'ya düşen görevin, bu yanlış uygulamayı ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Bu bedelin dürüst tüketiciye fatura edilmesi kabul edilemez. Tüketiciden tahsil edilen kaçak bedel, sistemin doğal yapısından kaynaklanan kayıp-kaçak değildir. Bu kayıp-kaçak, yasal olmayan yollardan kullanılan kaçak ile bazı elektrik dağıtım şirketlerinin tahsil edemediği elektrik tüketimidir. Bunda tüketicinin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. EPDK ve elektrik dağıtım şirketleri bu uygulama ile dürüst tüketiciyi cezalandırmaktadır'' diye konuştu.
Yılmaz, OECD ve AB ülkelerinde kayıp-kaçak oranı yüzde 7-8 iken, ''bu oranın Türkiye'de yüzde 14,6 olarak uygulandığını'' belirterek, ''Yani EPDK ülke genelinde oluşan kayıp-kaçak elektriğin, dağıtım şirketleri üzerinden dürüst tüketiciye yüzde 14,6 oranında fatura edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamanın yasal bir dayanağı bulunmamaktadır'' dedi.
Bu uygulamanın, tüketicilerin anayasa ve yasalardan kaynaklanan haklarını bertaraf edecek niteliğe ulaştığını iddia eden Yılmaz, şunları kaydetti:
''Hizmetin içinde yer alan ve hizmetin gereği olan unsurların, ikinci kez ücretlendirilmesinin yasalara aykırı olduğunu, aynı şekilde tüketicinin hiçbir sorumluluğunun olmadığı kayıp/kaçak enerji bedellerinin faturalara eklenmesi temel anayasal haklara aykırı olduğu gibi yasalara da aykırıdır. Her yıl bu hukuksuz uygulama ile tüketiciden iki milyar TL kayıp/kaçak parası alınmaktadır. Tüketici de yasal yollara başvurarak bu haksız bedelin iadesini talep etmektedir. Bu konuda bir dava daha kazanılmıştır. İstanbul 3. Tüketici Mahkemesi ile Sakarya, Bingöl ve Sivas Asliye Hukuk mahkemelerinin ardından Bursa Tüketici Mahkemesi de son olarak elektrik dağıtım şirketinin itirazını reddetmiş, hakem heyeti kararını ve tüketici Yadigar Bayram'ın talebini haklı bulmuştur.''
Yılmaz, yargının elektrik dağıtım şirketlerine ''kaçağını bul, bedelini al'' kararına rağmen, bu uygulamanın devam etmemesi gerektiğini dile getirdi.
Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin, geriye dönük 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerini iadesi talebinde bulunabileceği bildirildi.
Toplantıya katılan tüketici Yadigar Bayram da yargının verdiği karardan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.
Bayram'ın, müracaatının 2011 yılını kapsadığı ve bu döneme ilişkin kayıp-kaçak bedelinin iade edilmesinin hükme bağlandığı bildirildi.
Zaman