Türkiye’de 48 milyon elektrik kullanıcısının 34 milyonunun mesken abonesi durumunda. Bunlardan elbette ki bir kısmı geliri düşük hanelerden oluşuyor. Bu nedenle, devlet desteklerinin yanında dar gelirliler için sosyal tarife konusu tartışılmaya başlandı. Mesken gruplarını ayrı bir tarife yapılması önerisinde bulunan Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun, bu yöntemle hükümetin üzerindeki tarife baskısını atabileceğini savundu. Bu yöntemin sabit tutulması halinde vatandaşların zamlardan etkilenmemesi de sağlanacağını belirten Uzun, “Böylece enflasyona bir yükü olmayacak. Nisan ayında 300-350 bin lira aylık fatura ödeyen sanayiciler tarifeden kullanmayıp elektriği tedarik firmalardan alacak” dedi.
GELECEK ENERJİDE
Sektörde kayıp kaçak oranının yüksekliğinden şikayet eden Uzun, şu değerlendirmede bulundu: “Bizim son 3 yılda elektrik tüketimimiz artış gösterdi. Avrupa’ya yaklaştık. Sektörümüz her yıl yüzde 5 ile 7 arasında büyüyor. Dünya’da daha elektriğin ulaşmadığı 1.5 milyon insan var. Gelecek enerji üzerine kurgulandı. En ucuza elektrik kullanan ülkeler arasında Türkiye 8. Sırada yer alıyor. Birinci sırada Ukrayna yer alıyor.”
ÜRETİCİ-SATICI KAZANMIYOR
2015 yılından beri elektrik tarifelerine zam yapılmadığından yakınan Uzun, bütün girdilerin dolar üzerinden olduğunu söyledi. Türkiye’nin elektrik ucuzluğu bakımından Dünyada en üst sıralarda yer aldığını dile getiren Uzun, vatandaşın evinde kullandığı elektrik fiyatının üretim maliyetine eşit olduğunu anlattı. “Şu anda Türkiye’de elektriğin ham maliyetlerinin neredeyse tarife fiyatlarına yaklaştı” diyen Uzun, şu ilginç öneride bulundu: “Üretici, satıcı kazanmıyor. Devlet’in her 3 ayda bir elektriğe zam yapması gerekiyor. Üretimdeki en büyük sorun kömür ve doğalgaz santrallerindedir. Bunlar zarar ediyor. Ocak ayında tek haneli zam bekleniyor. 2015’in Aralık ayından beri zam gelmedi. Her yıl 10 milyar dolar doğalgaz ithalatına harcıyoruz.”
TÜRKİYE OLDUKÇA İYİ KONUMDA
Müşterilerinin yüzde 90'ının sanayi olduğunu de belirten Hüseyin Uzun, "Spor salonlarında 2018 yılında minimum yüzde 40 büyüme hedefliyoruz. Sistemde bizim gibi firma sayısı oldukça azaldı. Enerji konusunda Türkiye oldukça iyi konumda yer alıyor. Önümüzdeki yıl ayrıca müşteri sayımızda artış hedefliyoruz. 2 yılda ortalama yıllık yüzde 20 civarı büyüdük. 2015 yılından beri zam yapılmaması sektörü zorluyor. Bundan dolayı bünyemize sadece tanıdık müşterilerimizi alıyoruz. Tarife fiyatları güncel kılınırsa bize destek verilmiş olunur. Sanayide % 7 oranında büyüdü" dedi.
Yeni Şafak