Manisa Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (ÜEMTEM) Müdürlüğü’nde KOSGEB ve İŞKUR ortaklı Girişimcilik Kursu için, mülakata giden bir kişi başörtüsü nedeniyle eğitime alınmadı.
İddia sahibi Nilüfer Ünaldı, “Bir yıldır beklediğim kurslara Elginkan Vakfı yetkilileri tarafından başörtüm yüzünden giremeyeceğim söylendi.” dedi.
Manisa’da KOSGEB'in desteği ile Elginkan Vakfı Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (ÜEMTEM) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Manisa şubesi ortaklığı ile Manisa'da devam eden 'Girişimcilik Kursu'na başörtülü bayanların alınmadığı iddia edildi.
İddia sahibi Nilüfer Ünaldı, mülakat için gittiği Vakıfta, mülakata girebileceğini, fakat kazandığı taktirde eğitime bu şekilde alınamayacağının söylendiğini ifade etti.
“İŞSİZİM, BİR YILDIR FIRSAT BEKLİYORDUM”
KOSGEB tarafından verilen krediye başvurmak ve eğitimler sonucunda kendi işini kurmak için bir yıldır fırsatları takip ettiğini ifade eden Ünaldı, KOSGEB'in kredi verme ön şartının 'Girişimcilik Eğitimi' almak olduğunu hatırlatarak, “Uzun süredir işsizim ve kendi işimi kurmak istiyorum. Bu bağlamda Manisa da İŞKUR tarafından açılan 'Girişimcilik Eğitimi' açıldığını duyduğumda hemen müracaat ettim. Mülakat sırasında içeri girerken, Elginkan Vakfının görevlisi olduğunu söyleyen bir Hanımefendi ‘Mülakata böyle girebilirsiniz fakat mülakatı kazanmanız durumunda eğitime giremezsiniz’ dedi. Bana Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olduklarını bu yüzden onun yönetmeliklerine uygun davrandıklarını söyledi. Bende bir sonuç alacağımı düşünmediğim için çıktım. Çünkü mülakatı kazanıp eğitime devam etmezsem bir yıl boyunca bir daha bu tür eğitimlere katılma şansım yoktu. Bende bu hakkımı kaybetmemek için çıktım. Ankara’ya gelince KOSGEB'e yazılı olarak anlattım. İş kur’a yönlendirdiler. Manisa il müdürü Yüksel Uçar Bey de çok üzgün olduğunu söyledi. Olayı telafi etmek için başka önerilerde bulundular.” dedi.
“BİMER'E ŞİKÂYET ETTİM”
Haksızlığa uğradığını iddia ederek durumu KOSGEB'e önce telefonla daha sonra da yazılı olarak bildirdiğini belirten Ünaldı, “KOSGEB yetkilileri konunun kendileriyle ilgili olmadığını, eğitimi düzenleyenin İŞKUR olduğunu söyleyerek beni yönlendirdiler. KOSGEB Başkan Yardımcısı Abdülkadir Ünaldı Bey de beni bizzat arayarak üzüntüsünü bildirdi. Çalışma Bakanlığı'nın internet sitesinden 28 Nisan 2010'da sorumluları şikâyet ettim. Başbakanlık İletişim Merkezi'ne(BİMER) de konuyu ilettim. TBMM İnsan Hakları Kadın Erkek Eşitliği Komisyonuna bu konuyu götüreceğim.” dedi.
MİLLİ EĞİTİMİN KURALLARINI UYGULUYORUZ
Konu ile ilgili açıklama yapan Elginkan Vakfı Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürü Vehbi Dömekeli’de “Biz burada bütün eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokolle açıyoruz. Onların kurallarına uyuyoruz. İki kapımızın girişinde de buna ilişkin levhalar var. Tüm eğitimleri onların denetiminde yapıyoruz. Biz burada 145 bini aşkın kişiye eğitim verdik. Bu tür bir şey sadece o gün oldu. O gün de bize böyle bir şey intikal etmedi. Üç eğitim merkezimizde de eğitim yaptık. Şimdiye kadar böyle bir problem yaşamadık. Başörtülü olanlar kurslara gelirken bazıları lavaboda örtülerini açıyorlar ve o şekilde giriyorlar. Bazıları ise katılamayacağını söylüyor. Bu bizim de üzerimizde olan bir şey. Bu durumda olanları ‘Halk Eğitime’ ya da ‘Belediyelere’ yönlendiriyoruz. O şekilde oralardan eğitim almalarını sağlıyoruz.” dedi.
Dömekeli ayrıca, iddia sahibi Nilüfer Ünaldı’nın mülakata girdiğinde ve kazanırsa ama kursa katılmadığı zaman bir yıl başka bir kursa müracaat edilmediğini yönündeki bilgisinin yanlış olduğunu dile getirdi. Dömekeli, “Kurslara katılmasa bile başka bir kursa müracaat edilebilir” dedi.
“SÖZLEŞMEYİ İPTAL EDERİZ”
İş Kur Manisa İl Müdürü Yüksel Uçar, durum tespiti yaptıklarını ve olayın doğru olduğunu söyledi. Söz konusu kişinin mağdur olduğunu dile getiren Uçar, görevlerinin işsiz vatandaşları eğitim almak sureti ile nitelikli hale getirmek olduğunu söyledi.
İŞKUR işgücü yönetmeliğinin ‘Türkiye’de işsiz olmak kaydı ile insanların mesleki eğitim anlamında eğitime alındığında cinsiyet ayrımı yapamazsınız, kılık kıyafetinden dolayı insanları ayrıştıramazsınız, mezhep, din dil, ırk ayrımı yapamazsınız’ dediğini kaydeden Uçar, “Herhangi bir kurum İŞKUR’la işbirliği yaptıktan sonra bu ayrımı yaptığı zaman biz onlarla bundan sonra sözleşme yapmayız. Yapılan bir sözleşme varsa da iptal ederiz. Bizim mesleki eğitim kursları için işbirliği yaptığımız hizmet satın aldığımız, bütün kurumlar bizim yönetmeliğimize uymak zorundadır. Milli Eğitime bağlı olan sürücü kursları ve halk eğitim merkezleri de var. Onlarda böyle bir sorun yaşanmıyor. Burada neden böyle bir şey oldu.” dedi.